Wednesday, June 17, 2015

Τα κράτη μέλη σε καλό δρόμο να πετύχουν τους στόχους 2020 για τις ΑΠΕ

Ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των δεσμευτικών στόχων της ΕΕ για το 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, θα πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια έκθεση που θα δημοσιευθεί σήμερα (16 Ιουνίου).

Στην έκθεση προόδου σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είδε η EurActiv, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο στόχου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, παραμένει απόλυτα εφικτός.

Η οδηγία θέτει ένα νομικώς δεσμευτικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει το 20% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020. Αυτό περιλαμβάνει το στόχο του 10% για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα των μεταφορών, υπενθυμίζει η Επιτροπή.

Ο συνολικός στόχος της ΕΕ έχει κατανεμηθεί σε εθνικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό κάθε χώρας, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικός – κάτι που οι πράσινοι ακτιβιστές θεωρούν αδύνατο σημείο στην πολιτική της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πλειονότητα των κρατών μελών αναμένεται να έχουν «καλή» επίδοση και πληρούν τους στόχους τους για το 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βάση την αξιολόγηση των τρεχουσών και των σχεδιαζόμενων πολιτικών τους.

«Ωστόσο, καθώς η τροχιά στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται πιο απότομη πλησιάζοντας το 2020 και παράλληλα η κανονιστική αβεβαιότητα και διοικητικά εμπόδια συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα, ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για ορισμένα κράτη μέλη», αναφέρει η έκθεση.

Δεκαεννέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Εσθονίας, της Δανία, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας, θα μπορούσαν να υπερβούν σημαντικά τους στόχους τους για το 2020 με βάση τις σημερινές πολιτικές τους.

Υπάρχουν όμως και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες και, σε μικρότερο βαθμό το Βέλγιο και η Ισπανία, που παροτρύνονται από την Επιτροπή να αξιολογήσουν κατά πόσον οι πολιτικές και τα εργαλεία τους είναι επαρκή και αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, η Επιτροπή εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την ικανότητά τους να επιτύχουν το στόχο τους το 2020. Σε αυτή την περίπτωση, η επίτευξη εξαρτάται από τη μελλοντική ανάπτυξη της ενεργειακής ζήτησης και των συνθηκών χρηματοδότησης ανά χώρα, ανέφερε η Επιτροπή.

«Η έκθεση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι δεσμευτικοί εθνικοί στόχοι έχουν ένα βασικό συστατικό στη συνταγή για την επιτυχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Τέτοιοι δεσμευτικοί εθνικοί στόχοί θα πρέπει επομένως να είναι η προτιμώμενη επιλογή, ακόμη και πέραν του 2020, για να εξασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία της στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε στη EurActiv ο Jean-François Fauconnier από το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα,.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σημειώνει επίσης ότι ο τομέας των μεταφορών έχει πιο αργή πρόοδο από τους τομείς της ψύξης, της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης, όπου το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφθασε το 5,4% το 2013.

«Η Σουηδία είναι το μόνο κράτος μέλος που έχει ήδη φτάσει τον στόχο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το μερίδιο της το 2013 φτάνει το 16,7%, πολύ πάνω από τον δεσμευτικό στόχο του 10% για το 2020», είπε η Επιτροπή.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας απασχολεί σήμερα 1.150.000 άτομα.
EurActiv

16/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin