Friday, May 08, 2015

Ανησυχία ΗΠΑ για επέκταση Turkish Stream στην Ελλάδα

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε γνωστό ότι οι συνομιλητές του δήλωσαν προθυμία να απευθύνουν “αντιπροσφορά” στα σχέδια δημιουργίας ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος – σε συνέχεια του αγωγού Turkish Stream που αντικαθιστά, μετά τις αντιρρήσεις Σόφιας και Βρυξελλών, τον πολυσυζητημένο South Stream.

O Amos Hochstein Ειδικός Απεσταλμένος και Ειδικός Συντονιστής Ενεργειακής Πολιτικής του State Department, κατέφθασε όντως, όπως είχε προαναγγελθεί, στην Αθήνα, όπου την Πέμπτη και Παρασκευή συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όμως “αντιπροσφορά” δεν εκόμισε, αποδίδοντας μάλιστα σε “παρερμηνεία” τη σχετική εντύπωση.

Αυτό που εκόμισε πάντως ήταν η δυσφορία της Ουάσιγκτον για την προοπτική δημιουργίας ενός Greek Stream και η πρόθεσή της να την αποτρέψει – εξασφαλίζοντας την προσήλωση της Αθήνας σε προγενέστερα σχέδια συμβατά με τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει με ασυνήθιστη σαφήνεια η ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα “ο Ειδικός Απεσταλμένος Hochstein ήρθε για να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του Υπουργού Εξωτερικών Kerry και της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς κομβικά Projects υποδομών φυσικού αερίου όπως ο αγωγός Trans Adriatic (TAP) και ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετικός αγωγός (IGB), καθώς και την εκτεταμένη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ε.Ε., θα μειώσουν την ελληνική εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή του 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια”.

“Οι ΗΠΑ” συνεχίζει η ανακοίνωση “εκφράζουν την ανησυχία ότι η εξέταση από μέρους της Ελλάδας της επέκτασης ενός αγωγού “Turkstream” επί ελληνικού εδάφους δεν θα συνεισφέρει στην ενεργειακή διαφοροποίηση, θα συγκεντρώσει ενδεχομένως το ενδιαφέρον των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε., και δεν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας”.

Στις συναντήσεις του Amos Hochstein το κλίμα υπήρξε κατά πληροφορίες εποικοδομητικό και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομοτεχνικά στοιχεία. Ωστόσο, η όλη υπόθεση μοιάζει με εξίσωση δύο αγνώστων, στον βαθμό που η μεν ελληνική πλευρά εξαρτάται για την προώθηση οποιουδήποτε σχεδίου τύπου Greek Stream από το “πράσινο φως” των Βρυξελλών, όπως υπενθυμίζει και η ανακοίνωση της πρεσβείας, ενώ η αμερικανική πλευρά δεν μπορεί εντέλει να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι εφικτή η τροφοδοσία της Ευρώπης παρακάμπτοντας την Ρωσία ως πηγή αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο TurkStream έπαψε να είναι απλώς ένα φιλόδοξο όραμα από την Πέμπτη, οπότε σε συνάντηση του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Alexei Miller με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Taner Yildiz επιλύθηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τη διαδρομή του αγωγού και τον όγκο του αερίου που θα μεταφέρεται.

Του Κώστα Ράπτη
Πηγή:www.capital.gr

8/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin