Wednesday, May 13, 2015

Τρίτη στον κόσμο σε «Γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

Την τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ 50 χωρών στα βραβεία ποιότητας «Γαλάζιες σημαίες» καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Γαλάζια σημαία πήραν 395 ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες, ενώ συνολικά, σε όλο τον κόσμο, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε, φέτος, 3468 ακτές και 695 μαρίνες.

Η ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης, από την ΕΕΠΦ, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

«Η φετινή εκδήλωση έγινε στην Πιερία, που διαθέτει πέντε βραβευμένες παραλίες, αλλά οι φορείς έχουν εκφράσει συνολικά μια διάθεση να γίνουν ενέργειες για να αυξηθούν οι παραλίες με 'γαλάζια σημαία' τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου.

«Τα βραβεία δεν είναι για πάντα» ανέφερε ο κ. Πέτρου και πρόσθεσε: «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό».

Τι είναι οι «Γαλάζιες Σημαίες»

Σύμφωνα με την ΕΕΠΦ, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE - Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος συνοψίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες, που αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αναλυτικά, ο κατάλογος των βραβευμένων με «Γαλάζια Σημαία» ακτών και μαρίνων, στο:

 http://eepf.gr/el/blueflags-2015-greek-beaches-marinas
  [agelioforos.gr]
13/5/15
--

1 comment:

  1. «Γαλάζιες Σημαίες» γέμισε και φέτος η Ελλάδα. Με 395 βραβευμένες ακτές, η χώρα μας καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στις 50 χώρες που συμμετέχουν στο θεσμό....

    Είναι προφανές, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει το σημαντικότατο ρόλο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως μοχλού ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας.

    Σημαντική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθούν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, σε πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
    Το υπουργείο υποστηρίζει το θεσμό της «Γαλάζιας Σημαίας» παρέχοντας στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων μέσω του εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα στοιχεία που παρέχει το πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης που βασίζονται στην παραπάνω οδηγία, λαμβάνουν υπόψη αποτελέσματα δειγματοληψιών των τελευταίων τεσσάρων ετών κατά την κολυμβητική περίοδο αλλά και πριν την έναρξή της. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μέρος της αξιολόγησης από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης προκειμένου να δοθεί η «Γαλάζια Σημαία».

    Όσον αφορά την παραχώρηση των παραλιών από τους ΟΤΑ για φέτος το καλοκαίρι, αυτή θα γίνει με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr
    14/5/15

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin