Η Αίγυπτος μπορεί να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
Επεσήμανε πως η επανεξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο είναι μια επιλογή που μελετάται και ότι κατά τις συνομιλίες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσουν με την εξαγωγή φυσικού αερίου από το τεμάχιο “Αφροδίτη” στην Αίγυπτο.
Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν συμφωνήσει ότι θα επισπεύσουν τις συζητήσεις για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Ανέφερε ότι διαφαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής θα είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου δηλαδή στο `Ιντκου και στην Νταμιέτα. Πρόσθεσε πως "τους επόμενους δυο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές”.
Κατευθείαν αγωγός Κύπρου - Αιγύπτου
Σε κοινή δήλωση των δυο Υπουργών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται πως οι κύριοι Ισμαήλ και Λακκοτρύπης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις πολλές ανταλλαγές επισκέψεων τόσο των ιδίων όσο και τεχνοκρατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Προστίθεται πως "και οι δύο συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργείται, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς αμοιβαίο όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν την επίσπευση των συζητήσεων για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο".
"Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέροντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή", προστίθεται.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Ισμαήλ ανέφερε πως η χώρα του, που παράγει φυσικό αέριο από το 1976, έχει μια τεράστια υποδομή και την εμπειρία για να δεχθεί φυσικό αέριο από τα κυπριακά ύδατα.
Επεσήμανε πως στην Αίγυπτο έχουν μια τεράστια αγορά για κατανάλωση φυσικού αερίου και πως είναι πολύ καρποφόρο και για τις δυο χώρες να εργαστούν μαζί για να υλοποιήσουν αυτή τη συνεργασία σε σχέση με την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Κύπρου και την εξαγωγή τους στην Αίγυπτο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, κ. Ισμαήλ είπε πως η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Ανέφερε πως σήμερα παράγουν περίπου 5 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, το οποίο καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.
Είπε πως η χώρα του είναι στα πρόθυρα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το Μάρτιο φέτος και πως έχουν έλλειψη φυσικού αερίου που ανέρχεται περίπου στα 700 εκατομμύρια κυβικά πόδια, που θα εξασφαλίσουν μέσω εισαγωγών.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα επανεξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, ο κ. Ισμαήλ είπε πως αυτή είναι μια επιλογή την οποία μελετούν.
“Είμαστε ανοικτοί για οποιεσδήποτε συζητήσεις, είμαστε ανοικτοί για οποιεσδήποτε συζητήσεις και απόψεις”, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως ο αγωγός θα φθάνει κατευθείαν στην Αίγυπτο, που με την υποδομή της μπορεί να δεχθεί το φυσικό αέριο τόσο για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά όσο και για επαναξαγωγή.
Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως είχαν μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση αναφορικά με τις προοπτικές για στενότερη συνεργασίας της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Επεσήμανε πως "έχουμε συμφωνήσει ότι θα επισπεύσουμε τις συζητήσεις για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο".
Είπε πως επανέλαβαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλει και πρέπει να είναι καταλύτης για την ειρήνη και στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής.
Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας αυτής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν συζητήσει τις δυνητικές ποσότητες του κοιτάσματος "Αφροδίτη".
“Βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά και εμπορικά ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν οπόταν έχουμε θέσει τη διαδικασία για να απαντηθούν όλα αυτά”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου είπε πως και αυτός θα εξεταστεί μέσα στα πλαίσια της τεχνικής αξιολόγησης για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως διαφαίνεται, και θα εξεταστεί αυτό, ότι ο καλύτερος τρόπος θα είναι δια κατευθείαν αγωγού μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Επεσήμανε ακόμη πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου δηλαδή στο `Ιντκου και στην Νταμιέτα.
Πρόσθεσε πως "υπάρχουν διάφορα στάδια τα οποία θα πρέπει να περάσουμε. Αρχικά έχουμε πει ότι τους επόμενους δυο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές”, επεσήμανε.
[kathimerini.com.cy]
25/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
No comments:
Post a Comment
Only News