Sunday, November 23, 2014

ΤΑΙΠΕΔ: Ανοίγουν τη Δευτέρα οι προσφορές για 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπου βάσει της σύμβασης οι επενδυτές δεσμεύονται να υλοποιήσουν επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια.
Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου οι τεχνικές και την Τρίτη οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων.



Προσφορές για τις δύο ομάδες έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες VINCI Airports S.A.S.-ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και CASA (Corporation America S.A.)-METKA Α.Ε.

Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Καβάλας και στη δεύτερη τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Η παραχώρηση των αεροδρομίων στους επενδυτές θα γίνει για 40 έτη και οι επενδύσεις, που θα αφορούν σε έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από τη θέση της σύμβασης σε ισχύ, ενώ τα νέα έργα και οι επεκτάσεις (νέοι αεροσταθμοί, επεκτάσεις πίστας κ.λπ.) σε 48 μήνες.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ επεσήμαναν ότι «η ολοένα και αυξανόμενη κίνηση των αεροδρομίων της χώρας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο του τουρισμού, απαιτεί την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα περιφερειακά αεροδρόμια να είναι σε θέση να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και κατ' επέκταση να υποδέχονται περισσότερους τουρίστες, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, προς όφελος της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών».

Οι χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων θα είναι 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη έως την αποπεράτωση των έργων αναβάθμισης, που θα ολοκληρωθούν το αργότερο σε 48 μήνες από την έναρξη ισχύος της σύμβασης. Η αεροπορική χρέωση θα είναι 13 ευρώ, ενώ προστίθεται και 1,5 ευρώ χρέωση security.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης, το ανώτατο όριο των χρεώσεων θα ανέρχεται σε 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (20 μαζί με τη χρέωση ασφαλείας).

Το υφιστάμενο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων, γνωστό ως «Σπατόσημο», σήμερα είναι 12 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για πτήσεις εντός Ε.Ε. και 22 ευρώ για πτήσεις εκτός Ε.Ε. και έως τον Οκτώβριο του 2024 θα είναι 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για όλα τα αεροδρόμια, ανεξαρτήτως χώρας.

Μετά τον Οκτώβριο του 2024, το ΤΕΑΑ θα μειωθεί στα 3 ευρώ ανά επιβάτη. Από το συγκεκριμένο τέλος που θα εισπράττεται στα περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρούνται το Δημόσιο θα λαμβάνει 1 ευρώ ανά επιβάτη, προκειμένου να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των υπόλοιπων αεροδρομίων, τις άγονες γραμμές και την ΥΠΑ.

Ωστόσο, από το ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα απώλειας από το Δημόσιο των τελών υπερπτήσεων, τα οποία θα συνεχίσουν να εισπράττονται από την ΥΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην αεροναυτιλία και στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Ακόμη, επισημαίνουν πως ο «παραχωρησιούχος θα ελέγχεται συνεχώς για το επίπεδο εξυπηρέτησης, την ικανοποίηση των επιβατών καθώς και την επάρκεια της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων».

Επίσης, «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, υπάρχουν σημαντικές ποινικές ρήτρες, ενώ σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής, αυτό είναι λόγος καταγγελίας της σύμβασης».

Οι συμβάσεις διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων, απαγορεύουν αυξήσεις στις χρεώσεις πριν από την ολοκλήρωση των έργων και δεσμεύουν τους επενδυτές για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα αεροδρόμια με βαριά στρατιωτική παρουσία (Χανιά, Άκτιο) παραχωρείται μόνο το αμιγώς πολιτικό κομμάτι του αερολιμένα (π.χ. αεροσταθμός, πίστα πολιτικών αεροσκαφών, πάρκινγκ αυτοκινήτων). Οι υποδομές κοινής χρήσης (διάδρομος προσγείωσης, τροχιόδρομοι) παραμένουν υπό την πλήρη ευθύνη και τον έλεγχο της Πολεμικής Αεροπορίας, και ο παραχωρησιούχος μπορεί να τις χρησιμοποιεί έναντι τιμήματος που θα πληρώνει στην Π.Α.

Στα αεροδρόμια με λιγότερη στρατιωτική παρουσία (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σαντορίνη), ο παραχωρησιούχος δεν έχει καμία πρόσβαση στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου και η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές κοινής χρήσης δωρεάν, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

 [zougla.gr]
23/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ 2013:
 

1 comment:

  1. Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού περνούν και οι τρεις υποψήφιοι για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ την Τρίτη θα γίνει η διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών....

    Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, σύμφωνα με την εισήγηση των συμβούλων του, ότι οι φάκελοι Α των υποβληθεισών προσφορών που κατέθεσαν τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.- METKA Α.Ε., FRAPORT AG-SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S.- ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε., για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας (ομάδες Α και Β) είναι πλήρεις σύμφωνα με τους όρους των προκηρύξεων.

    Ως επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει την Τρίτη στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών των τριών επενδυτικών σχημάτων, καθώς και της αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή.

    Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών γίνεται σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και με διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, λαμβάνοντας υπόψη, όπως προβλέπεται, και τη γνώμη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων.
    http://www.efsyn.gr/arthro/perasan-oloi-oi-ypopsifioi-gia-ta-perifereiaka-aerodromia
    24/11/14

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin