Saturday, September 20, 2014

Κύπρος/Λακκοτρύπης: «Νέες χοργίες για Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ»

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προγραμματίζει να εξαγγείλει εντός Οκτωβρίου νέα σχέδια χορηγιών που αφορούν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) και στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια της 10ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY 2014” και της 7ης Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “Envirotec 2014” σήμερα στο περίπτερο 6 στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Λευκωσία.  Οι δυο εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η μέχρι σήμερα πολιτική και στρατηγική του Υπουργείου οδήγησε σε πρωτοβουλίες, δράσεις και παροχή κινήτρων – οικονομικών και μη – που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της αξιοποίησης των συστημάτων ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, όπως είπε, σήμερα στην Κύπρο η εγκατεστημένη ισχύς αυτών των συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται σε 41 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα, 47 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα, και 0,5 μεγαβάτ από αξιοποίηση βιομάζας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η συνεισφορά των συστημάτων αυτών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας ανήλθε στο 9% για το 2013, με τον εθνικό μας στόχο μέχρι το 2020 να έχει, ως γνωστόν, καθοριστεί στο 13%.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, το κράτος επικεντρώνεται σε μέτρα που στόχο έχουν να επιφέρουν περαιτέρω μείωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος. “Εξαίρετο παράδειγμα αποτελεί η παροχή της δυνατότητας εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με την πρωτοποριακή μέθοδο της αυτοπαραγωγής και του `net metering`”, είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ανέφερε πως τα μέτρα αυτά ήδη εφαρμόζονται και έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και πως από τον Ιούλιο του 2013 που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος συμψηφισμού παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, «net metering», έχουν εγκατασταθεί περίπου 4.100 συστήματα, συνολικής δυναμικότητας 12 μεγαβάτ.

  • Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές επιχειρήσεων για αυτοπαραγωγή, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου 50 αιτήσεις και 42 εξ αυτών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.
Επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Ενέργειας αξιοποιεί πόρους από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, με σκοπό την υλοποίηση έργων και σχεδίων χορηγιών που αφορούν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό ”προγραμματίζουμε να εξαγγείλουμε νέα σχέδια χορηγιών εντός Οκτωβρίου”.

Πρόσθεσε πως μερικά από τα σημαντικότερα νέα μέτρα που υλοποιούνται είναι η σταδιακή μετάβαση σε κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η αδειοδότηση προσοντούχων ενεργειακών ελεγκτών και η διάνοιξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών στη χώρα.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε εξάλλου πως το Υπουργείο Ενέργειας, ακολουθώντας τις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα και με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ενεργειακό ισοζύγιο με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, έχει δρομολογήσει τη διεξαγωγή μελέτης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), για τον ενεργειακό σχεδιασμό του συστήματος της Κύπρου.

Οπως ανέφερε σκοπός της μελέτης είναι η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου διείσδυσης των ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα σενάρια και δίνοντας έμφαση στις διάφορες τεχνολογίες για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων, είπε, εξετάζεται η σύγκριση της επιλογής κεντρικού συστήματος αποθήκευσης με αυτήν των διάσπαρτων συστημάτων αποθήκευσης. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έχουν ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο και είναι υπό αξιολόγηση, πρόσθεσε.

Σημείωσε εξάλλου πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο μοντέλο αγοράς το οποίο το Υπουργείο προτίθεται να προωθήσει για δημόσια διαβούλευση και το οποίο θα επιτρέψει, όπως είπε, τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ανταγωνιστική αγορά και  τα διμερή συμβόλαια μεταξύ προμηθευτή και πελατών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης είπε πως η απήχηση που είχε η έκθεση SAVENERGY στα δέκα αυτά χρόνια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού “καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο που καταπιάνεται με την προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που εξοικονομούν ενέργεια”.

“Συνέβαλε ώστε χιλιάδες συμπατριώτες μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕ και να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος”, ανέφερε και πρόσθεσε πως οι κλάδοι αυτοί έχουν τεράστια προοπτική και μπορούν έμπρακτα να στηρίξουν την κυπριακή οικονομία στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται.

Ανέφερε εξάλλου πως η “Envirotec 2014” είναι η σημαντικότερη πρωτοβουλία στην Κύπρο που στοχεύει στην προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που προστατεύουν το περιβάλλον, εξοικονομούν και βελτιώνουν την ποιότητα νερού και συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού φόρτου.

Κατά την τελετή των εγκαινίων απονεμήθηκε το 8ο Βραβείο Εξοικονόμησης Ενέργειας. Επίσης βραβεύθηκαν οι εκθέτες που συμμετείχαν ανελλιπώς και στις 10 εκθέσεις SAVENERGY που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Επίσης, τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της ΟΕΒ, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας  και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γιώργος Γεωργίου.

[kathimerini.com.cy]
19/9/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin