Monday, June 16, 2014

Ενώπιον νέας ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ;

Επιπτώσεις στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης ενδέχεται να έχει η αποτυχία Ρωσίας-Ουκρανίας να συμφωνήσουν σε νέα τιμή φυσικού αερίου. Πάντως η ΕΕ ελπίζει ότι δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη. 
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει καμιά συμφωνία. Κατόπιν αυτού και μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που έθεσε η Μόσχα προς το Κίεβο για την άμεση καταβολή όλων των οφειλών της ύψους 1,44 δισ. ευρώ o ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτεί στο εξής την Ουκρανία με φυσικό αέριο μόνο μετά από άμεση καταβολή του ποσού.
«Ελπίζουμε»
Για το μήνα Ιούνιο δεν έχουν γίνει πληρωμές. Στο εξής η ουκρανική εταιρεία Naftogaz δεν θα λαμβάνει παρά μόνο τις ποσότητες που θα πληρώνει", αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν αυτό ισοδυναμεί με διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς το Κίεβο. Πηγή από την Gazprom ανέφερε πάντως ότι η τροφοδοσία θα περιοριστεί. Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια θα είχε επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες μιας και η Ουκρανία είναι σημαντική χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου με κατεύθυνση την Ευρώπη. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να προκαλέσει ανάλογη κρίση με αυτές του 2006 και του χειμώνα του 2009. Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημερινή γραπτή της ανακοίνωση, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. «Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε νέα συνάντηση το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε διπλωματική πηγή των Βρυξελλών. «Ελπίζουμε ότι η οικονομία και η καλή θέληση θα επηρεάσουν την πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντρίι Κομπολέφ, επικεφαλής του ενεργειακού ομίλου Naftogaz. Αντίθετα, ο Σεργκέι Κουπριανόφ, εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ότι οι πιθανότητες για μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση είναι ελάχιστες.
 
«Αμετακίνητη η Ρωσία»

Υπόβαθρο της νέας κρίσης είναι η άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που ζήτησε η Μόσχα ως απότοκο της πτώσης του φιλορώσου πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο. 

  • Τα 1000 κυβικά μέτρα αυξήθηκαν από τα 268 στα 485 δολάρια, μια τιμή χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη. Η τελευταία προσφορά που έκανε η Μόσχα ήταν στα 385 δολάρια.
  •  Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση του επιτρόπου Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ. Αυτή προέβλεπε την άμεση καταβολή ποσού 1 δισ. δολαρίων προς τη Μόσχα και το υπόλοιπο σε έξι δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν στα 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά του χειμερινούς μήνες και στα 300 δολάρια τους καλοκαιρινούς. 
«Η ουκρανική πλευρά ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση αλλά όχι οι ρώσοι συνομιλητές» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ρωσία επέμενε στην εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού και στο ποσό των 385 δολαρίων ανά χίλια κυβικά όλο το χρόνο» επισημαίνει η ανακοίνωση.
  • Αξίζεινα σημειωσουμε ότι συνάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Γιατσνιουκ και τον επικεfαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διήρκησε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa,afp,reuters Υπεύθ. σύνταξης ‘Αρης Καλτιριμτζής http://dw.de/p/1CIy5   16/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Ukraine can count on getting eight billion cubic meters of reverse supplies of gas from Slovakia a year, the press-secretary of EU energy commissioner Gunther Oettinger, Sabina Berger said on Monday.....

    The deadline for Naftogaz of Ukraine's transfer of $1.95 billion payment to Gazprom has expired at 10.00 am Moscow time June 16. In full compliance with the effective contract, Russia’s Gazprom has introduced pre-payment for gas supplies to Ukraine’s oil and gas company Naftogaz.

    Russia has postponed the introduction of the prepayment system three times.............http://en.itar-tass.com/economy/736262

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin