Wednesday, May 14, 2014

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, κατά την τελετή Υπογραφής των Συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευ​ση Υδρογονανθ​ράκων σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Ιωάννινα

ΥΠΕΚΑ, 14/5/14
«Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών, κύριε Υπουργέ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, αγαπητέ φίλε Edward, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,  εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και ιδιαίτερα εμού, του Υφυπουργού Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή Καθηγητή Κωστή Μαθιουδάκη, θέλω να σας καλωσορίσω σε αυτή την τελετή και να σας πω ότι είναι μεγάλη μας τιμή να είστε σήμερα εδώ μαζί μας.

Πριν ξεκινήσω να σας πω ότι, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να είναι σήμερα εδώ, διότι έκτακτες υποχρεώσεις τον κράτησαν στη Μυτιλήνη, παρά τη θέλησή του να είναι σήμερα μαζί μας. Μου ζήτησε να μεταφέρω τη λύπη του που δεν μπορεί να παρίσταται εδώ, αλλά και την ευχή του όλα να πάνε καλά.

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να καταθέσω ορισμένες προσωπικές μαρτυρίες, γιατί οι πολιτικοί δεν είναι υποχρεωτικό να μιλούν μόνο πολιτικά. Και θέλω να μιλήσω εκ μέρους και του συνόλου της ομάδας των ανθρώπων που προχωρήσαμε σε αυτό τον σκοπό.

Το ταξίδι ξεκίνησε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και ήταν εξίσου ενδιαφέρων και ο πηγαιμός και η Ιθάκη. Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2010 στο Άμπου Ντάμπι, όταν συνόδευα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στη διεθνή Διάσκεψη για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη.

Ο Έλληνας Πρόεδρος ήταν επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στη συγκεκριμένη παγκόσμια Διάσκεψη. Το βράδυ της ίδιας μέρας στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου του, του εξομολογήθηκα τους προβληματισμούς μου. Τι πρέπει να κάνει η χώρα για τον αραχνιασμένο, ή καλύτερα για τον ανύπαρκτο φάκελο «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες», πως πρέπει να προχωρήσουμε, ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτική, η επιστήμη, συνολικά η κοινωνία.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή την απάντησή του: «Προχώρα, είμαι μαζί σου». Στη συνέχεια, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011, η Ελληνική Βουλή με μια μεγάλη πλειοψηφία έκανε το επόμενο σημαντικό βήμα: υιοθέτησε ένα σύγχρονο, διαφανές, αποτελεσματικό και ελκυστικό για επενδύσεις θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Και από τότε ξεκίνησαν όλα.

Μιλώ εκ μέρους μιας μικρής ομάδας αφοσιωμένων ανθρώπων σε αυτό το πατριωτικό καθήκον. Μιλώ και εκ μέρους μιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έριξε πολλά ξενύχτια για να είμαστε σήμερα εδώ. Μιλώ και εκ μέρους της Επιτροπής διεξαγωγής του Διαγωνισμού, που θωράκισε επιστημονικά τις εισηγήσεις της προς εμένα, με ομόφωνες αποφάσεις.

Περάσαμε από σαράντα κύματα. Απογοητεύσεις και εμπόδια και αμέσως μετά ενθουσιασμός και αποτελέσματα. Όλα έγιναν στο φως, όλα πάνω από το τραπέζι. Αξιοκρατική και διαφανής αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση, σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο, μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο -η τελική απάντηση μας ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γι' αυτό και σήμερα βρισκόμαστε εδώ- έτσι ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο συμφέρον. Κύρωση των συμβάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να τα πληροφορηθεί όλα.

Δημιουργούμε μια νέα αγορά. Στην πραγματικότητα, δημιουργούμε ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας. Η αρχή έγινε ήδη. Πολλές θέσεις εργασίας και κυρίως για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας, για τη νέα γενιά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από τον φετινό Σεπτέμβρη τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα υλοποιήσουν τρία Μεταπτυχιακά προγράμματα σε ζητήματα ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, γεγονός που αναμφισβήτητα ανοίγει νέους ορίζοντες για τους επιστήμονες του τόπου μας.

Δημιουργούμε την Ελλάδα που πιστεύει. Την Ελλάδα που στηρίζεται στις δυνάμεις της. Σήμερα ολοκληρώνουμε ένα σημαντικό κύκλο της δουλειάς μας. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε ανοίξει κι άλλους κύκλους: είναι ο κύκλος για την προκήρυξη του Διαγωνισμού για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα -που οι εισηγήσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες- και είναι ασφαλώς και ο κύκλος του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Είμαι αισιόδοξος, ότι τα αποτελέσματα όλων αυτών των προσπαθειών θα είναι πολύ θετικά για την πατρίδα μας. Η σημερινή υπογραφή πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος, ένας ελκυστικός επενδυτικός εταίρος και ταυτόχρονα ένας πυλώνας, μια όαση σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Προς όλους σας, προς την ελληνική κοινωνία, προς την Κυβέρνηση, προς εσάς κ. Αντιπρόεδρε, προς τους φίλους φιλοξενούμενους, προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τον κάθε Έλληνα πολίτη, καταθέτουμε εδώ δημόσια τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Γιατί ο εθνικός ορυκτός πλούτος αποτελεί την ελπίδα της πατρίδας για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με σεβασμό στην αειφορία, με σεβασμό στο περιβάλλον και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού είναι μία νέα πηγή που παράγει δημόσιο, εθνικό πλούτο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίζω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.»

[ypeka.gr]
14/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin