Wednesday, March 19, 2014

Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να συνιστά παράμετρο και της εξωτερικής πολιτικής.- ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου (ΥΠΕΞ, 19.03.2014):

........Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Καλημέρα σας. Κατά την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσία του Επιτρόπου Ενέργειας, του κ. Oettinger, θέσατε το θέμα της διαπραγμάτευσης, για μια ενιαία τιμή του φυσικού αερίου. Θα ήθελα να μας πείτε αν μπορείτε, την απάντηση του Επιτρόπου.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να παρουσιάσω την απάντηση του κ. Oettinger, ο οποίος μπορεί να ερωτηθεί και ν’ απαντήσει και σε συνέντευξη Τύπου και με τα μέσα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Αλλά μπορώ να σας πω αυτά, τα οποία λέει, ως πάγια θέση η Επιτροπή: Ενώ υπάρχει διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου, δεν υπάρχει διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς με αγωγούς ή με πλοία, όταν έχουμε υγροποιημένη ή συμπυκνωμένη μορφή και, βεβαίως, γιατί υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη αγορών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δε θεωρεί ότι μπορεί να κάνει μια ενιαία διαπραγμάτευση. Η άποψή μου είναι ότι, λαμβανομένων υπ' όψιν όλων των τρόπων μεταφοράς, όλων των γεωγραφικών δεδομένων, πρέπει να υπάρχει μια ενιαία διαπραγμάτευση, για ν’ αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή αγορά, ακριβώς, ως ενιαία, όχι μόνο ως αγοράστρια, αλλά και γιατί δεν πρέπει να έχει εσωτερικές ανισότητες.

Το γεγονός ότι η ενέργεια στη Γερμανία είναι ακριβότερη από την ενέργεια στην Αμερική, δε μου αρκεί ως απάντηση. Γιατί δική μας επιθυμία είναι να μην είναι η ενέργεια στην Ελλάδα εντυπωσιακά ακριβότερη απ’ ό,τι είναι στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες. Γιατί αυτό είναι από την αφετηρία μία πολύ μεγάλη ανισότητα.

Αν στην ανισότητα αυτή προσθέσει κανείς και την ανισότητα στο κόστος του χρήματος, δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια, έχουμε δυο μειονεκτήματα, τα οποία είναι διαρθρωτικά και τα οποία στην πραγματικότητα καθηλώνουν την εθνική μας ανταγωνιστικότητα. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Βεβαίως, η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε και η οποία υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom είναι σημαντική γιατί προβλέπει μια μείωση και μάλιστα μια αναδρομική μείωση, αντί της επιλογής της διαιτησίας, η οποία θα οδηγούσε σε όξυνση και σε καθυστέρηση, αλλά και πάλι, υπάρχουν διαφορές.

Η Ελλάδα έχει μια κομβική θέση στα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου, η Ρεβυθούσα και η προοπτική για άλλους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, ο Τ.Α.P. και οι διασυνδέσεις του είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο, η συμμετοχή μας στο λεγόμενο «κεντρικό διάδρομο», στο λεγόμενο «διάδρομο Αιγαίου – Βαλτικής» είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί ο διάδρομος αυτός σχηματίζεται εύκολα με τους συνδετήριους αγωγούς των υφισταμένων μεγάλων αγωγών και δίνει μια απάντηση στη μη κατασκευή του Nabucco και στις αντιρρήσεις που υπήρχαν κατά της επιλογής του ΤΑΡ.

Αυτό το σύστημα μπορεί να έχει και αντίστροφη ροή, αυτό συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά αυτό το οποίο είναι άμεσο, χειροπιαστό, επείγον, είναι η τιμή και οι ανισότητες. Λοιπόν, δε μπορεί να μη θέτουμε το ζήτημα των ανισοτήτων.

Αυτό το οποίο βέβαια έχει τη μείζονα σημασία είναι ότι η ενεργειακή πολιτική πρέπει να συνιστά παράμετρο και της εξωτερικής πολιτικής. Όμως θα ήταν μονοδιάστατος και τελικά αφελής όποιος νόμιζε ότι η εξωτερική πολιτική είναι απλός αντικατοπτρισμός των ενεργειακών αναγκών ή σκοπιμοτήτων.

  • Διότι υπάρχει η ιστορία, υπάρχει ο πολιτισμός, υπάρχει η γλώσσα, υπάρχουν τα συναισθήματα, υπάρχουν αμυντικά δεδομένα, υπάρχει ο συντελεστής ασφάλειας, υπάρχει η εθνική αξιοπιστία και υπερηφάνεια, υπάρχουν πολλά άλλα άυλα ή και υλικά στοιχεία, τα οποία συνδιαμορφώνουν εθνικές στρατηγικές.

Άρα μια μονοσήμαντη ανάλυση που λέει ότι υπάρχουν αυτά τα ενεργειακά δεδομένα, αυτές οι ανάγκες, αυτές οι σκοπιμότητες που υπαγορεύουν εθνικές στρατηγικές και τελικά διαμορφώνουν μεγάλες συγκρούσεις, είναι εσφαλμένη. Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας και πολλά άλλα πράγματα................ολόκληρη η συνέντευξη στο...............http://www.mfa.gr

19/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin