Friday, March 14, 2014

ΥΠΕΚΑ: Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργί​ου, στο "Athens Energy Forum"


«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συναντιόμαστε για μια ακόμα χρονιά σε ένα ενεργειακό συνέδριο της Καθημερινής και των International New York Times. 

Θα ήθελα με τη σειρά μου να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για τη νέα εποχή της διεθνούς έκδοσης των New York Times, με τη βεβαιότητα πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά των διεθνών εξελίξεων αντλώντας δύναμη από την πολύτιμη παρακαταθήκη που παραλαμβάνει ως ιστορική συνέχεια της International Herald Tribune.


Κυρίες και κύριοι,
Γινόμαστε το τελευταίο διάστημα μάρτυρες σε μία σειρά από γεγονότα που δημιουργούν ανησυχία στο σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης.
Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία επανέφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο τη σημασία της «ενεργειακής ασφάλειας» ως στοιχείο απαραίτητο για την αποφυγή διεθνών κρίσεων επηρεάζοντας την ευημερία των κρατών και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο αγώνας για ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» είναι απολύτως σαφές πως αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα διαμόρφωσης των πολιτικών που χαράσσουν τη νέα όψη του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη και η προσέγγιση αυτή αναμένεται να ενταθεί και να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
Σήμερα η Ευρώπη περιβάλλεται από ένα εντεινόμενο τόξο αστάθειας στις παρυφές της Ε.Ε., από την περιοχή της Ουκρανίας έως το Νότο γειτονεύει με πολιτικά αβέβαιες περιοχές της Ν.Α. Μεσογείου.
Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η Ενέργεια αποκτά στη συνείδηση του συνόλου της διεθνούς κοινής γνώμης τον ρόλο που νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως θα πρέπει να επιτελεί.
Να αποτελεί παράγοντα σύγκλισης και όχι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, να είναι το έναυσμα για επίλυση διαφορών, όχι αποσταθεροποιητικός παράγοντας και πηγή εντάσεων που τελικά βλάπτουν τους πάντες.
Θα θυμάστε πως πέρυσι τέτοια εποχή, στο προηγούμενο συνέδριο συζητούσαμε τις προοπτικές επιλογής του αγωγού TAP, για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ένα όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο είχε δώσει πάρα πολύ μεγάλο αγώνα η Ελλάδα, που θα έφερνε την πρόσβαση στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές.
Ένα χρόνο μετά, η υλοποίηση του αγωγού TAP και του Νοτίου Διαδρόμου, μια στρατηγικής σημασίας επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, είναι μια πραγματικότητα αναμφισβήτητη και συζητούμε πλέον πώς αυτή την επιτυχία θα την αξιοποιήσουμε ως μοχλό για την περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Και αυτό δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι ένα έργο πανευρωπαϊκής εμβέλειας όπως ο TAP -που μην ξεχνάμε ότι ο ΙΕΑ τον χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα εντός του 2013 - αυτομάτως δημιουργεί οικονομικές και εμπορικές συνέργειες για νέες επενδύσεις που οδηγούν στη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ευρύτερης περιοχής. Και μην ξεχνάμε ότι μιλούμε για ένα έργο που όχι μόνο από πλευράς ενέργειας έχει τεράστια σημασία αλλά για ένα έργο που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα επενδυθούν 1,5 δισ. ευρώ άμεση επένδυση ιδιωτικά κεφάλαια. Δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα ούτε σε γειτονικές χώρες με ανάλογες δυνατότητες.
Σε αυτή την συγκυρία η ανάγκη για ισορροπημένες τιμές ενέργειας συναντά την αξία της οικοδόμησης σταθερότητας στον τομέα των διεθνών σχέσεων, και αναδεικνύεται πια ξεκάθαρος ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου ως γεωγραφικό- σημείο «κλειδί» για την ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της μεταφοράς ενεργειακών πόρων.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων της ενέργειας που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.
Να αποκτήσει πλέον ενισχυμένο ρόλο ως ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος και στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων στο τόξο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα εξελίσσεται και μπορεί να γίνει ο σταθεροποιητικός παράγοντας όλης της περιοχής.
Η επιλογή του TAP ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Το «διαβατήριο» της Ελλάδας για τον διεθνή ενεργειακό χάρτη.
Τώρα είναι προφανές για να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη εντατικότερα.
Με επενδυτικά έργα που βρίσκονται σε πορεία τελικής υλοποίησης, όπως ο νέος ελληνικό-βουλγαρικός αγωγός, ο περίφημος IGB, που δημιουργεί έναν απαραίτητο δίαυλο τροφοδοσίας στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Όπως η τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας, που ενισχύουν την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης και παράλληλα δημιουργούν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς αερίου, μέσα από τις αυξανόμενες ευκαιρίες που θα είναι πολύ περισσότερες τα επόμενα χρόνια μέσα από την αγορά LNG.
Η ανακάλυψη μάλιστα νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη γειτονιά μας, στο Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και στην Ελλάδα (γνωρίζετε τις εξελίξεις μετά τις πρώτες ενδείξεις – προχωρούν οι διαγωνισμοί για περαιτέρω έρευνα των κοιτασμάτων) σε συνδυασμό με τα έργα που μελετώνται για την αξιοποίηση τους, αποτελεί μία εξέλιξη με γεωπολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου – και κυρίως της Ελλάδος – ως μία νέα πηγή όχι μόνο προμήθειας αλλά κόμβος ενεργειακός για την περιοχή και την Ευρώπη.
Η Ελλάδα δεν βρέθηκε μπροστά σε αυτή την πρόκληση από τη μία μέρα στην άλλη. Ούτε από την τύχη βέβαια ούτε λόγω των συγκυριών όπως διάφοροι όψιμοι ειδικοί αρθρογραφούν με πλήρη άγνοια των δεδομένων γιατί η διεθνής ενεργειακή πολιτική δεν δημοσιοποιείται, δημοσιοποιούνται μόνο τα αποτελέσματα.
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Φτάσαμε, γιατί υπάρχει ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός, υπάρχει αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση να προσδιορίσουμε τη θέση μας στη διεθνή ενεργειακή αγορά, στη διεθνή ενεργειακή σκηνή. Κι έχουν ήδη επιτευχθεί τα πρώτα βήματα. Αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να αλλάξουμε και το πρόσωπο της ενεργειακής αγοράς. Να προχωρήσουμε στη στρατηγική της απελευθέρωση, να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας από την παραγωγή μέχρι και την προμήθεια, να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές που θα αναβαθμίσουν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας μας.
Ήδη ο σχεδιασμός αυτός αποδίδει καρπούς. Εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, όπως η SOCAR, η Qatar Petroleum επέλεξαν ως επενδυτικό προορισμό την Ελλάδα.
Εντείνουμε τις προσπάθειες με στόχο η οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας το συντομότερο να μετατραπεί σε απτά οφέλη του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή.
Αλλά και ταυτόχρονα εντείνουμε τις προσπάθειες μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ευρωπαίων Πολιτών. Και αυτό είναι στο πλαίσιο – όπως γνωρίζετε - της καινούριας ιδέας και πολιτικής της Ε.Ε. για ενωμένη φωνή και πολιτική στα ενεργειακά θέματα.
Η Ελλάδα σήμερα έχει ήδη γυρίσει μια νέα σελίδα.
Η χώρα μας έχει θέσει γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.
Ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Και η ενέργεια θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτό το μέλλον.
Η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας έχει κομβικό ρόλο και συμβολή στην ενεργειακή αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δρόμοι μας είναι κοινοί και απολύτως συνδεδεμένοι. Για αυτό και κάθε επιτυχία μας είναι και θα πρέπει να είναι κοινή.
Σας ευχαριστώ πολύ»
Ακολουθούν οι απαντήσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, σε ερωτήματα που δέχθηκε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του:............http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3045&language=el-GR
14/3/14
--
-


ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin