Monday, February 17, 2014

ΥΠΕΚΑ: Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πόλεις του Αύριο : Επενδύοντα​ς στην Ευρώπη»

ΥΠΕΚΑ,17/2/14
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετείχε σήμερα, Δευτέρα 17 Φερβουαρίου, στο Φόρουμ «Πόλεις του Αύριο: Επενδύοντας στην Ευρώπη» (CiTIEs: Cities of Tomorrow: Investing in Europe), που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία στην κύρια ενότητα της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Εκτελεστικός Διευθυντής του προγράμματος UN-Habitat, Joan Clos.


Οι επιμέρους ενότητες του Φόρουμ, περιλαμβάνουν τις θεματικές :

Ø     Πόλεις και Επιχειρηματικότητα
Ø     Η Αστική Διάσταση της Πράσινης Ανάπτυξης
Ø     Η Αστική Διάσταση της Έξυπνης Ανάπτυξης
Ø     Η Αστική Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη :

«Αγαπητέ Επίτροπε Hahn,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να απευθύνομαι σήμερα σε αυτό το ξεχωριστό κοινό, των εταίρων για την αστική ανάπτυξη, ώστε να συζητήσουμε γιατί είναι απαραίτητη μια ατζέντα της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον, τι θα πρέπει να περιέχει, πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί και ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης στην παγκόσμια αστική ανάπτυξη.

Οι πόλεις είναι θύλακες καινοτομίας, οδηγοί της οικονομίας μας, και εκεί που παράγονται πλούτος και θέσεις εργασίας. Το 2013, η πλειοψηφία (52%) του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν αστική και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά μαζί με τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Για να φέρω ένα παράδειγμα, από την περιοχή καταγωγής μου, ο πληθυσμός στις ακτές των μεσογειακών χωρών αυξήθηκε από 95 εκατ. κατοίκους το 1979 σε 155 εκατ. το 2010, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθυσμού να ζει σε πόλεις. Σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, το 2010 υπήρχαν 15 μεσογειακές παράκτιες πόλεις με περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους και 11 με περισσότερους από μισό εκατομμύριο, αντιστοιχώντας συνολικά σε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Δεδομένου ότι οι πόλεις έχουν πάντα μια ενδοχώρα και εξ αντικειμένου έχουν το ρόλο των κόμβων ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μπορούμε να προωθήσουμε σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των αστικών πολιτικών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι βιώσιμες πόλεις θεωρούνται ως επίκεντρο για την εξάλειψη της φτώχειας, για ευκαιρίες απασχόλησης, για οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, οι πόλεις μπορούν να γίνουν παράγοντες-κλειδιά στην κοινή μας προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” για βιώσιμη, έξυπνη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και για Περιφερειακή Συνοχή.

Από την δική μας πλευρά, υποστηρίζουμε με σθένος τις πρωτοβουλίες του Επιτρόπου Hahn καθώς και το πρόγραμμα του ΟΗΕ που σχετίζονται με την αστική ανάπτυξη..........................http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2996&language=el-GR

17/2/14
--
-

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin