Wednesday, January 29, 2014

Αντίθετος ο Επίτροπος Ενέργειας σε στόχο μείωσης CO2 μέχρι το 2030

Ανοιχτά κατά της σχεδιαζόμενης μείωσης 40% των εκπομπών CO2 σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2030, τάσσεται ο Επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger.

Μιλώντας στο συνέδριο «Industry Matters» στις Βρυξέλλες, ο Oettinger χαρακτήρισε «ανόητους και αλαζόνες» όσους πιστεύουν ότι η εν λόγω μείωση θα «σώσει τον κόσμο» και αμφισβήτησε δημόσια ακόμη και το κατά πόσο εφικτή και υλοποιήσιμη είναι αυτή η μείωση.

«Είναι ένας φιλόδοξος συμβιβασμός αλλά είμαι λιγάκι σκεπτικός», τόνισε στους αντιπροσώπους του συνεδρίου, που διοργάνωσε η συνομοσπονδία εργοδοτών BusinessEurope.

«Πρέπει να είμαι εποικοδομητικός καθώς είμαι μέλος της ομάδας αλλά είμαι σκεπτικός».
Ο Επίτροπος, που είναι γνωστός για την επιχειρηματολογία του περί μείωσης του στόχου κάτω του 35% στο παρασκήνιο, είπε ότι η ΕΕ έχει καταφέρει μόνο να μειώσει τις εκπομπές της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008 και πριν από αυτή, λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων σοβιετικής εποχής στην ανατολική Ευρώπη.
Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το 10.6% των παγκόσμιων εκπομπών σήμερα, ένα ποσοστό που θα μειωθεί στο 4.5% μέχρι το 2030, είπε.
 «Το να πιστέψει κανείς ότι το 4.5% των παγκόσμιων εκπομπών μπορεί να σώσει τον κόσμο, δεν είναι ρεαλιστικό», σημείωσε. «Είναι αλαζονικό ή ανόητο. Χρειαζόμαστε μια διεθνή δέσμευση».
Το πακέτο της ΕΕ για το 2030 θα συζητηθεί τώρα στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, πριν τη νέα πρόταση που θα έρθει τον Σεπτέμβριο, τον ίδιο μήνα που θα διεξαχθεί και η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Περού.
Το τελικό πακέτο θα πρέπει εν συνεχεία να συμφωνηθεί πριν τον Ιούλιο του 2015, ενόψει της συνόδου στο Παρίσι που υποτίθεται θα προχωρήσει σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία.
  • Ο Oettinger τόνισε επίσης ότι μακροπρόθεσμα η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει φυσικό αέριο από το Ιράκ, το Κατάρ, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.
  • Έπαινοι για τους πρωτοπόρους του σχιστολιθικού αερίου
Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επικρότησε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία χαρακτηρίζοντάς τες «πρωτοπόρους» στη φθηνή ενέργεια λόγω της εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού αερίου. Είπε επίσης ότι πιθανώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξάγουν σχιστολιθικό αέριο στην ΕΕ.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση αποβιομηχανοποίησης και οι ΗΠΑ έχουν μια διαφορετική στρατηγική», υπογράμμισε.
Η ομιλία Oettinger ωστόσο, δε συνάδει με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τις «Τάσεις προς το 2050», που προβλέπει μείωση του CO2 κατά 32% μέχρι το 2030 σύμφωνα με ένα συνηθισμένο σενάριο.
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η συμπερίληψη του πλεονάσματος των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ θα πάει το ποσοστό αυτό στο 40%, χωρίς πρόσθετες προσπάθειες. Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Φίλοι της Γης», Brook Riley, χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις του Oettinger «απόλυτη ανοησία».
Γενικά, η ΕΕ θεωρεί πως μια ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου είναι «κλειδί» για να πείσει τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Η EurActiv καταλαβαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοι του Oettinger αντέδρασαν «γελώντας» στην ομιλία του. «Είναι εξωφρενικό», τόνισε μια πηγή της ΕΕ, «αλλά τώρα έτσι συμπεριφέρεται».
«Ήταν συνεπής κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας», πρόσθεσε η πηγή. «Δυστυχώς, όμως, ήταν συνεπώς λάθος».
EurActiv.gr 
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 Σχιστολιθικό Φυσικό Αέριο

Fracking

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin