Friday, January 10, 2014

Μανιάτης: Στόχος της Προεδρίας η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και θα υποστηρίξει την προσέγγιση της Κομισιόν απέναντι στη ρωσική Gazprom, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη.
Ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε τρεις πυλώνες προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρώτος πυλώνας είναι η ενίσχυση των επιλογών για την διαφοροποίηση, όπως αυτή έγινε σε σχέση με το Νότιο Διάδρομο.
«Η στήριξη της τροφοδοσίας της ΕΕ από την Κασπία, οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα μέσα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ αλλά και η υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα για την διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων», είπε.
Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους «διασυνδετήρες» που συνδέουν μεγάλους αγωγούς με άλλες χώρες, όπως ο αγωγός ICGB που συνδέει το σύστημα αγωγών Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (ICBG) υπέγραψαν συμφωνία για την εξέταση της δυνατότητας διασύνδεσης των δύο αγωγών στην περιοχή της Κομοτηνής, προκειμένου να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Βουλγαρία, μια χώρα που εξαρτά 100% τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Οι διασυνδετήρες αποτελούν επιλογές που αντικειμενικά στηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
>>Διαβάστε περισσότερα: Συμφωνία διασύνδεσης αγωγών ΤΑΡ και ICGB στην Κομοτηνή
Δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ Μανιάτη, είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική μεσόγειο.
 «Εδώ θέλω να σημειώσω πως η εξαιρετική συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ως χώρες οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα διαμορφώνουν νέες πολιτικές ενεργειακής τροφοδοσίας της, Ευρώπης είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα πάνω στο οποίο τα κράτη μέλη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση», είπε.
Τέλος έκανε αναφορά στην ενίσχυση των «έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» για την ενεργειακή ασφάλεια.
«Από τα 250 έργα στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης τα πιο σπουδαία είναι στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου, και θα υλοποιηθούν και μέσα από την Ελλάδα […] Έτσι, ουσιαστικά το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα διαμορφώνεται και μέσα από την φιλοδοξία της χώρας μας να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, θα λάβει έκταση και πιστεύουμε ότι τα μηνύματα που θα στείλει το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή διαμορφώνεται μια νέα ελπιδοφόρα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Αμφίβολο το μέλλον του South Stream 
Στις 4 Δεκεμβρίου η Κομισιόν είπε ότι οι διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που προωθείται από την Gazprom και έχει υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας και Αυστρίας παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν.
«Σε όλα τα στρατηγικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμείς είμαστε σύμφωνοι και την υποστηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, όπως ήταν άλλωστε και η θέση μας στο ζήτημα του Νοτίου Διαδρόμου», τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.
Συνέχισε λέγοντας ότι όσον αφορά ειδικά στον South Stream, υπάρχουν παλινωδίες από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας Gazprom διότι σαν σχεδιασμός υπάρχει από το 2007.
«Όπως γνωρίζετε και η Ελλάδα είχε κάνει ένα προσύμφωνο με την Gazprom επί αυτού. Η Gazprom εν συνεχεία κατήργησε το νότιο κλάδο και εστίασε με νέες συμφωνίες στο βόρειο κλάδο».
«Παραμένει μια ασαφής κατάσταση σχετικά με το τι ακριβώς θα γίνει με τον South Stream», είπε.  
«Η θέση της Κομισιόν απέναντι στο έργο είναι σαφής, όχι μόνο να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να σχεδιάσει αλλά και ταυτόχρονα με ποιους όρους θα λειτουργήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.
Αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κ Παπαγεωργίου τόνισε ότι η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική διαδικασία έγκρισης από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας Oettinger. «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία ώστε η SOCAR να αποκτήσει την πλειοψηφία της εν λόγω εταιρείας 66% και το 34% θα το διατηρήσει το ελληνικό κράτος».
Ερωτηθείς για το τι έγινε με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, είπε πως η Gazprom «κόλλησε» στους όρους της ΕΕ.
«Προφανώς όπως είπαν και οι ίδιο, αν δεν κάνω λάθος το είπε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Alexander Medvedev, οι όροι της ΕΕ κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξουν. Τη στιγμή που οι όροι της ΕΕ δεν αλλάζουν και εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ και ακολουθούμε αυτούς τους όρους για την ενεργειακή αγορά, προφανώς δεν μπορούν να γίνουν άλλες κινήσεις».
Συνέχισε λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μετακινείται λίγο χρονικά, «διότι αυτή τη στιγμή συζητούμε με την Κομισιόν την αλλαγή της Gas Market Reform για την Ελλάδα».
«Είναι μια συζήτηση που έχουμε με την Κομισιόν, οπότε ανάλογα και το πώς θα καταλήξει αυτή η συζήτηση θα προχωρήσουμε και στον επαναπροσδιορισμό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ», πρόσθεσε.
EurActiv.gr 
 
---
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin