Saturday, December 07, 2013

Eλλάδα – Αλβανία δημιουργούν Οικομουσείο στη λεκάνη του Αώου!

Από τους πιο σημαντικούς ποταμούς που διατρέχουν την Ήπειρο και τη νότιο Αλβανία είναι ο Αώος, όσον αφορά το οικολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον το οποίο παρουσιάζει.
Η ανάδειξή και προβολή λοιπόν της ευρύτερης λεκάνης απορροής του, από τις πηγές του ποταμού μέχρι το Τεπελένι, εντός των Ελληνικών συνόρων και ως τις εκβολές του στην Αδριατική, θα είχε πολλά να προσφέρει στην αειφορική ανάπτυξη του τόπου μας, με βασικότερα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.


Ιδρύεται Οικομουσείο
Τους παραπάνω στόχους θα κληθεί να υποστηρίξει ένα διασυνοριακό Οικομουσείο αφιερωμένο στον ποταμό Αώο που δημιουργείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), την Πίνδος Περιβαλλοντική, το Institute of Nature Conservation in Albania (INCA) και το Δασαρχείο της Πρεμετής. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη, με τα κονδύλια να αντλούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΙΡΑ «Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013») και Εθνικούς Πόρους και η επίσημη έναρξη του Μουσείου θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο με συνέδριο στην Κόνιτσα.

Οι βασικοί στόχοι
Το Οικομουσείο Αώου αποσκοπεί στην από κοινού προστασία, προβολή και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης απορροής του ποταμού, από τις πηγές του μέχρι το Τεπελένι της Αλβανίας, συμπεριλαμβάνοντας το Βοϊδομάτη και το Σαραντάπορο με τα Μαστοροχώρια.

Τέσσερις διαδρομές
Η δημιουργία του Οικομουσείου του ποταμού Αώου βασίστηκε σε ήδη υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες, σε επιτόπια έρευνα και σε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, πάντα σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Μέσα από τη διαδικασία αυτή επιλέχθηκαν τέσσερις βασικές θεματικές διαδρομές, «Ο Αώος και ο άνθρωπος», «Οι δρόμοι και η διάσχιση του χώρου», «Οι καρποί της γης του Αώου» και «Το νερό κι ο τόπος», μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης του Οικομουσείου θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να ανακαλύψει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του τόπου αυτού.

Διαδικτυακή περιήγηση
Στα πλαίσια του Οικομουσείου θα παραχθεί ένας έντυπος οδηγός, μια διαδραστική ιστοσελίδα, καθώς και μια εικονική περιήγηση που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στον χώρο μέσω διαδικτύου. Ως σημεία εκκίνησης από τις δύο χώρες έχουν οριστεί η Βοβούσα και η Πρεμετή.  Τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί ένα συνέδριο στην πόλη της Κόνιτσας που θα σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη, οπότε και η διαχείριση του Οικομουσείου καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή του θα περάσει στο διακρατικό δίκτυο ατόμων και φορέων που δημιουργήθηκε, στα πλαίσια του έργου, για το σκοπό αυτό.

Χρήσιμος θεσμός
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Πίνδος Περιβαλλοντική, τα οικομουσεία ανά τον κόσμο έχουν συμβάλλει στη διατήρηση και στη στήριξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, στην καταγραφή και στην μετάδοση της ιστορικής μνήμης, στην αναβίωση τοπικών εκδηλώσεων και στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ενισχύουν την επαφή της τοπικής κοινωνίας με το περιβάλλον και τον πολιτισμό της, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις ανάπτυξης της περιοχής με χαρακτήρα αειφορικό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos.gr
6/12/13
--
-


No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin