Monday, December 30, 2013

Νέο σύστημα φωτοβολταϊκών

Νέα διέξοδο αναζητεί ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, που στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα της... επιτυχίας του. Το 2013 εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα 1.040 MW φωτοβολταϊκών, πιάνοντας τον στόχο του 2020 εφτά χρόνια νωρίτερα!
-
Με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου, είναι εγκατεστημένα 2.070 MW φωτοβολταϊκών, στα οποία πρέπει να προστεθούν ακόμα 348 MW από οικιακά συστήματα (ισχύος μικρότερης των 10kW). Κι όμως από τον Αύγουστο του 2012 έχει απαγορευτεί η χορήγηση νέων αδειών φωτοβολταϊκών (εξαιρούνται τα οικιακά). Υπάρχει δυνατότητα για εγκατάσταση μόνο όσων είχαν αδειοδοτηθεί παλιότερα. Πρόσφατα μάλιστα η Βουλή αποφάσισε για αναστολή έκδοσης νέων αδειών και για ολόκληρο το 2014. Η αιτία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρίσκεται στο μεγάλο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, για το οποίο «ενοχοποιούνται» τα φωτοβολταϊκά.
Εκτός των παλιών αδειών και των οικιακών, μία ακόμα κατηγορία που εξαιρείται από το πάγωμα των φωτοβολταϊκών είναι τα έργα που εντάσσονται στο σύστημα συμψηφισμού παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering), που θεσμοθετήθηκε και στην Ελλάδα με τον νόμο 4203/2013. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, που δεν στηρίζεται στην πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο (σε υψηλές τιμές), αλλά στην ιδιοκατανάλωση του ρεύματος και στην αφαίρεσή του από το ρεύμα που αγοράζει το κάθε νοικοκυριό. Το σύστημα net-metering έχει ακόμα πολύ μικρή διείσδυση διεθνώς (2% των φωτοβολταϊκών). Παρόλα αυτά στο μέλλον μπορεί να έχει μια δυναμική ανάπτυξη, καθώς το κόστος της ηλιακής ενέργειας πέφτει, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνουν.
 
«Το net-metering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας», λέει στην «Κ» ο περιβαλλοντολόγος κ. Στέλιος Ψωμάς. Βασικό αίτημα του κλάδου είναι ο συμψηφισμός και η αξιοποίηση του πλεονάσματος να μπορεί να γίνει σε ετήσια βάση και όχι ανά τετράμηνο (που μετριέται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος), όπως προβλέπεται σήμερα. «Στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ρύθμισης με την οποία ο συμψηφισμός και η λογιστική εκκαθάριση θα γίνονται σε ετήσια βάση και όχι ανά τετράμηνο, κάτι που αποτελεί άλλωστε και την κυρίαρχη τακτική διεθνώς. Πρέπει συνεπώς να προβλεφθεί σύντομα η πίστωση τυχόν περίσσειας παραγόμενης ενέργειας στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου (τετραμήνου), στις επόμενες μετρητικές περιόδους, χωρίς, ωστόσο, να δύναται να υπερβεί η πίστωση τη διάρκεια ενός έτους», τονίζει ο κ. Ψωμάς. Δηλαδή να μπορεί ο αυτοπαραγωγός να κάνει χρήση της περίσσειας ενός τετραμήνου (η οποία θα έχει διοχετευθεί στο δίκτυο) κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, η ενέργεια αυτή διοχετεύεται στο δίκτυο, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς αποζημίωση του παραγωγού. Είναι φανερό ότι εάν ο παραγωγός μπορεί να συμψηφίσει την ενέργεια που παράγει με την ενέργεια που αγοράζει από τη ΔΕΗ στη διάρκεια ενός έτους (όπου η ηλιοφάνεια περνά από όλες τις φάσεις), τότε θα μπορεί να έχει κίνητρο στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς οικονομικές ή χρηματικές ενισχύσεις.
Του Γιαννη Ελαφρου
http://news.kathimerini.gr/
 iekemtee.gr
30/12/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin