Wednesday, November 27, 2013

ΔΕΠΑ: Κοντά σε νέα συμφωνία μείωσης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου


Τα πρώτα θετικά σημάδια από την ελληνική προσπάθεια μείωσης των τιμών προμήθειας φυσικού αέριου από τη Ρωσία είναι γεγονός, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στη σχετική διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και συνεχίζεται έκτοτε με αλλεπάλληλες συναντήσεις της ΔΕΠΑ και αξιωματούχων της Gazprom, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται να είναι πλέον διατεθειμένη να δεχτεί μείωση της τάξης του 10% – έναντι του 20% που ζητά η Αθήνα.
Η συμφωνία - εφόσον υπογραφεί - θα κλείσει δραστικά τη ψαλίδα των τιμών που πληρώνει η Ελλάδα σε σχέση με τη μέση ευρωπαϊκή τιμή που τοποθετείται από ειδικούς της αγοράς έως και 20% χαμηλότερα.
Οι προσπάθειες της ΔΕΠΑ έρχονται ένα χρόνο μετά την έκπτωση της τάξης του 7% που είχε εξασφαλίσει η ελληνική εταιρεία τότε. Αυτές τις ημέρες θα γίνει ένα ακόμα ραντεβού μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο εταιρειών για την αναθεώρηση - προς τα κάτω - της τιμής προμήθειας αερίου σε νέα μεταξύ τους σύμβαση.

Η αίσθηση που επικρατεί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ενεργειακής αγοράς είναι ότι οι δύο πλευρές μπορεί συναντηθούν τελικά κάπου στη μέση των αρχικών τους τοποθετήσεων, που σημαίνει έκπτωση της τάξης του 15%. 
 
Έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο δρόμος προς τη διαιτησία, κάτι που μπορεί να αποδεχθεί χρονοβόρο. Και οι δυο πλευρές έχουν λόγο να θέλουν να κλείσουν όμως το ζήτημα, καθώς η Αθήνα θέλει άμεσα μείωση και η Μόσχα ξέρει ότι στη διαιτησία μπορεί να πιεστεί για ακόμα χαμηλότερες τιμές. Σημειώνεται πως πέραν από την έκπτωση, η ΔΕΠΑ προωθεί και νέο ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού τιμολόγησης, χρονική επέκταση της σύμβασης προμήθειας αλλά και σειρά άλλων τεχνικών θεμάτων που μπορούν να αποκλιμακώσουν το ενεργειακό κόστος στη χώρα.

Με τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου που διατηρεί, η ΔΕΠΑ επιδιώκει την ποικιλία των πηγών αλλά και των οδεύσεων που χρησιμοποιεί, καθώς την εξασφάλιση της έναντι ενδεχόμενων διακυμάνσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα αερίου στην ελληνική αγορά. Μέρος της προσπάθειας αυτής γίνεται και με προμήθεια ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την παγκόσμια ευκαιριακή (spot) αγορά, όταν αυτές είναι διαθέσιμες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η ελληνική επιχείρηση έχει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική BOTAS και την αλγερινή Sonatrach. Η όλη υπόθεση λαμβάνει χώρα σε ευθεία αντιστοιχία με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας που προϋποθέτει ελκυστικά τιμολογημένους ενεργειακούς πόρους.
Η Ελλάδα εμφανίζεται έτσι, μετά και από τις ενέργειες της ΔΕΠΑ, έτοιμη να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα αφαιρέσει περαιτέρω πίεση από τους οικιακούς προϋπολογισμούς, αλλά και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων της οικονομίας.
 energypress.gr
27/11/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin