Wednesday, October 30, 2013

Οι ασιατικές αγορές φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις στις ασιατικές αγορές φυσικού αερίου και κυρίως στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα δεικνύουν τη μεταστροφή των επενδυτών από τις αγορές αυτές σε φυσικό αέριο που προσφέρεται από τη Βόρειο Αμερική αντί της Αυστραλίας, που λόγω και της εγγύτητάς της με την περιοχή της Ασίας κατείχε την πρώτη θέση στην προσφορά φυσικού αερίου στην περιοχή, επενδύοντας μάλιστα σε έργα υποδομής και εκμετάλλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ οι αγοραστές φυσικού αερίου στην Ασία ψάχνουν για πιο φτηνό φυσικό αέριο, η Αυστραλία έχει το μειονέκτημα να πωλεί πιο ακριβό αέριο απ' ό,τι πωλείται το άφθονο φυσικό αέριο της Βορείου Αμερικής, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει να μην εκπληρώνουν πλήρως τους σκοπούς τους.

Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την απόφαση των ΗΠΑ όπως αυξήσουν τις ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξάγουν σε 50 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο και των τεράστιων προοπτικών αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Καναδά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις χώρες της Ασίας. 


Διάφορα γεγονότα καταδεικνύουν πλέον και επίσημα την αύξηση εξάρτησης από το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας και τη σταδιακή απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια, που χρησιμοποιούνται ευρέως στις ασιατικές χώρες και κυρίως στην Ιαπωνία και στην Νότιο Κορέα. Σχετική είναι η απόφαση της Ιαπωνίας όπως κατασκευάσει 12 νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που να χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυσικό αέριο εντός του επόμενου έτους αλλά και η βούληση της Νοτίου Κορέας να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια, γεγονότα που θα αυξήσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου στις αγορές αυτές. 

Επιπρόσθετα, παρόμοια γεγονότα εκτυλίσσονται και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη, που αποτελεί σημαντικό αγοραστή φυσικού αερίου και η οποία προχωρεί με τον διπλασιασμό της ικανότητας απο-υγροποίησης του φυσικού αερίου που εισάγει στον τερματικό σταθμό που διαχειρίζεται η εταιρεία PTT LNG στην επαρχία Rayong. Πέραν των πιο πάνω, η κρατική εταιρεία Petronas της Μαλαισίας έχει επενδύσει πέραν των $35 δισεκατομμυρίων στον Καναδά, για ανάπτυξη των υποδομών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης σχιστολιθικού αερίου και την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης σε περιοχή της British Columbia, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Αναφέρεται ότι η πολιτεία της British Columbia έχει προσελκύσει πέραν των $100 δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις που αφορούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. 

Σε γενικές γραμμές, οι αγορές φυσικού αερίου στην Ασία έχουν επιδείξει ραγδαία ανάπτυξη, γεγονός που αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες και μελέτες που δείχνουν ότι μέχρι το 2015 θα αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στο σύνολό της στον κόσμο, με απαιτήσεις που ανέρχονται στα 790 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ τα συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου είναι μακροχρόνια, γεγονός που συνδέει τις τιμές φυσικού αερίου με αυτές του πετρελαίου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αγορές της Ασίας προσφέρουν εύφορο έδαφος για αξιοποίηση και διασύνδεσή τους με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και δη της Κύπρου μας, σε σχέση πάντοτε με τις δυνατότητές μας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 

 sigmalive.com/simerini
30/10/13 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin