Thursday, September 26, 2013

Βέτο για τη φέτα

ΦΩΤΟ: enet.gr
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να ασκήσει βέτο ώστε να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη λευκό τυρί από άλλη χώρα με την επωνυμία φέτα, όπως επιχειρεί να πράξει ο Καναδάς, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς. 

Στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην περίοδο 2014-2020, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι “θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από την ρητορική οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ”.

Όπως υπογράμμισε, “είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει τον πιο βασικό της πυλώνα τόσο σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο εμπορικό, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι τα ποιοτικά της προϊόντα, που εκφράζονται με τα σήματά της”. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελάς διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε χώρα-μέλος που βρίσκεται στους κόλπους της. «Είναι τουλάχιστον αφελές να φοβόμαστε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι το όλο θέμα θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης το Νοέμβριο. 
Μιλώντας για την υπό διαμόρφωση πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, επεσήμανε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, σε ευρύτατο μάλιστα κύκλο όπως υπογράμμισε. Προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε, αναφορικά με την υπό διαμόρφωση πρόταση, είναι να αρθούν αδικίες ή ανισόρροπες κατανομές ενισχύσεων. 

Για το 2% που θα μπορεί η Ελλάδα να διαθέσει μέσω του συνολικού προϋπολογισμού που θα λάβει μέσω της ΚΑΠ σε Νέους Αγρότες, τόνισε ότι το ποσοστό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που υπάρχει. «Αν το 1% ανταποκρίνεται σε 8.800 Νέους Αγρότες και δεν παρουσιαστεί άλλο ενδιαφέρον, θα το κλείσουμε», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι νέοι στον αγροτικό χώρο λαμβάνουν μέσω της νέας ΚΑΠ και πριμ 25%, ως αύξηση των δικαιωμάτων που ήδη κατέχουν. 

Για το θέμα με τον καπνό, τόνισε ότι σε επίπεδο Ευρώπης μείνανε μόνο λίγα “παράθυρα” και στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι κινητοποιείται μια κατάσταση που αν όχι θα καταλήξει σε ένταξη του καπνού στην συνδεδεμένη ενίσχυση, τουλάχιστον θα οριστούν κάποια μέτρα αγοράς που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τομέα. 

Για τη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επεσήμανε ότι σαφώς και θα ήταν προτιμότερο να αναγράφεται, αλλά είμαστε σε ένα πλαίσιο που εξαρτάται από μια κοινή απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, κάποιες θέσεις περνάνε κάποιες όχι» επεσήμανε. Διαβεβαίωσε δε ότι γίνονται έντονα οι απαραίτητες κινήσεις από ελληνικής πλευράς, όπως και από ιταλικής, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση στη γρήγορη μετάβαση στην άλλη κατάσταση της προαιρετικής αναγραφής. «Όλοι δουλεύουν πυρετωδώς σε αυτό το επίπεδο και νομίζω ότι θα γίνει», σημείωσε.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 http://www.enet.gr
26/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin