Saturday, August 03, 2013

Η Κομισιόν Ενέκρινε τον Συμβιβασμό ΕΕ - Κίνας για τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Ενέκρινε η Κομισιόν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα στην υπόθεση για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ από την ασιατική χώρα στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η ισχύς της συμφωνίας, που αποφασίστηκε από τα κράτη μέλη «σχεδόν ομόφωνα» - όπως τονίζεται – ξεκινά από τις 6 Αυγούστου.
«Μια μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε» και «κανένα κράτος μέλος δεν έχει καταψηφίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.
Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου από τον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου ως μία «φιλική λύση» μεταξύ ΕΕ και Κίνας, προβλέπει τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τις εισαγωγές των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων στην ΕΕ.

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η κατώτατη τιμή πρόκειται να καθοριστεί στα 56 λεπτά του ευρώ ανά βατ.

Το ένα τρίτο των κινέζων παραγωγών δεν αποδέχεται τους όρους της συμφωνίας, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί ως τις 6 Αυγούστου για να αποφύγει τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%, και να μπορέσει να ανταγωνιστούν με τους ευρωπαίους παραγωγούς, αλλά και με τους παραγωγούς της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Έως το τέλος του έτους, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας
 http://www.energia.gr
2/8/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Χαλκευμένα στοιχεία στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τα φωτοβολταϊκά...

    Της Μανταλένας Πίου

    Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση με τα κινέζικα φωτοβολταϊκά, μετά τις καταγγελίες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε σε φαλκευμένα στοιχεία, τα οποία της παρείχε γερμανική εταιρεία, το κατηγορητήριο για ντάμπινγκ στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα και επέβαλε στις 6 Ιουνίου τους δασμούς στα κινέζικα πάνελ.

    Μάλιστα τη Δευτέρα, δύο μόλις ημέρες μετά τον συμβιβασμό που κατέληξαν Βρυξέλλες και Πεκίνο για το θέμα-, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έφερε τη Κομισιόν να διερευνά τη γερμανική εταιρεία για τα παραποιημένα στοιχεία, παρότι η Επιτροπή το αρνείται. Την ίδια στιγμή κανένα από τα ισχυρά λόμπι φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ούτε όσοι ήταν κατά των δασμών ούτε όσοι τους επιδίωξαν δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τη συμβιβασμό Ε.Ε. - Κίνας το περασμένο Σαββάτο, που μπορεί να απέτρεψε τον εμπορικό πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν έσωσε την ευρωπαϊκή φωτοβολταϊκή βιομηχανία, που διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.

    Διαμάχη

    Η γερμανική συμβουλευτική εταιρεία Europresse-dienst, με έδρα τη Βόννη, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας διαμάχης. Οπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα κατά της Europresse-dienst για τα στοιχεία, μετά από καταγγελίες εταιρειών που ήταν κατά της επιβολής δασμών και της ΑFASE, της Ενωσης για την Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια, ενός ευρωπαϊκού φορέα με περισσότερες από 750 επιχειρήσεις-μέλη (μεταξύ των οποίων και ελληνικές) που εκφράζει κυρίως τα συμφέροντα εταιρειών-εγκαταστατών και εισαγωγέων φωτοβολταϊκών πάνελ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η γερμανική εταιρεία -σύμβουλος της Κομισιόν «φούσκωσε» τα στοιχεία όσον αφορά τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών να καλύψουν τις ανάγκες της Ε.Ε.

    Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της αρνήθηκε ότι διεξάγει έρευνα και χαρακτήρισε επίσκεψη- ρουτίνας τη μετάβαση κλιμακίου στελεχών της στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας, η οποία μέχρι σήμερα κρατά κλειστά τα χαρτιά της, επικαλούμενη το απόρρητο λόγω της ιδιότητάς της ως συμβούλου της Κομισιόν.

    Η παραγωγική ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, αφού εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται οι εισαγωγές από την Κίνα, δηλαδή κυρίως τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζουν πάνελ, οι οποίες και κατήγγειλαν στην Επιτροπή τους Κινέζους εξαγωγείς φωτοβολταϊκών (Φ/Β) για πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους.....http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113087738
    3/8/13

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin