Με ευρύτατη, διακομματική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε
τη νέα οδηγία-πλαίσιο για την προστασία των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για την ανανέωση οδηγίας που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το
2000 και έκτοτε εκσυγχρονίζεται κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε η νομική
προστασία του καταναλωτή να ανταποκρίνεται στην τεχνολογική εξέλιξη.
Αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, καθώς στις επιβλαβείς
ουσίες για τα υπέργεια ή υπόγεια ύδατα συμπεριλαμβάνονται και οι
φαρμακευτικές ουσίες, όπως τονίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων
Αρσένης.«Ζητήσαμε σε αυτήν την οδηγία και καταφέραμε να είναι τα φάρμακα μέσα στη λίστα παρακολούθησης. Έτσι οι πολίτες θα γνωρίζουν τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων φαρμάκων και η Επιτροπή θα είναι έτοιμη για να ξαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη αναθεώρηση. Επίσης πετύχαμε να υπάρχουν αυστηρότερα όρια για τις ουσίες που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς».
Μέχρι σήμερα 33 διαφορετικές ουσίες είχαν ήδη κριθεί «επιβλαβείς». Με τη νέα οδηγία δημιουργείται μία «λίστα παρακολούθησης» με δέκα ουσίες, οι οποίες ενδέχεται να κριθούν επιβλαβείς στο μέλλον.Σε αυτές περιλαμβάνονται τρία φάρμακα: η ορμόνη οιστραδιόλη, η αιθινυλοϊστραδιόλη και η παυσίπονη ουσία δικλοφενάκη. Για τις ουσίες αυτές ορίζεται μία μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στο νερό, αλλά για μερικές από τις σχετικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών η ημερομηνία εφαρμογής μεταφέρεται σε βάθος χρόνου, μέχρι και στο 2027.
Ακριβός, αλλά ωφέλιμος συμβιβασμός
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επικρίνουν αυτόν τον συμβιβασμό. Άλλοι, όπως η ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Τζούλι Γκίρλινγκ, δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε καν με αυτόν τον συμβιβασμό. «Η καλή ποιότητα του νερού είναι προεταιότητα για όλους μας, πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές για το τι και πότε μπορούμε να πετύχουμε. Προσωπικά δεν συμφωνώ να συμπεριλάβουμε τις τρεις φαρμακευτικές ουσίες στη λίστα παρακολούθησης, γιατί κατά τη γνώμη μου το κόστος απομάκρυνσης των ουσιών αυτών θα ήταν απαγορευτικό: μόνο στη Βρετανία θα έφτανε τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα είκοσι χρόνια».
Πάντως ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Ρίχαρντ Ζέεμπερ, εισηγητής του Κοινοβουλίου για τη νέα οδηγία, εκφράζει διαφορετική άποψη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Το πόσο καλή είναι αυτή η πρόταση οδηγίας, θα κριθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί. Και η αλήθεια είναι ότι η προστασία του νερού έχει ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Από τη στιγμή όμως που βλέπουμε το κόστος, θα πρέπει να δούμε και το αντίστοιχο όφελος για την υγεία μας, το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο από το όποιο πρόσθετο κόστος επωμίζονται οι οργανισμοί κοινής ωφελείας και τα κράτη-μέλη».
Οι ελληνικές ιδιαιτερότητες
Και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος δηλώνει ότι η επιτυχία της οδηγίας θα κριθεί στην πράξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου πολλές οδηγίες αδρανούν, πολλές εξαιρέσεις διευρύνονται και πολλά κενά του νόμου αξιοποιούνται αναλόγως από τους επιτήδειους, τονίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων. «Πολλά πράγματα, παρότι έχουν περάσει στην ελληνική νομοθεσία, στην πράξη βλέπουμε να υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και στην περίπτωση του Ασωπού και των Οινοφύτων από τη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο, το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει σε μεγάλο βαθμό. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει από το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί από την τότε υπουργό περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία πολιτική που προσπαθεί να εξυγιάνει τα υπόγεια νερά, αλλά και τα νερά γενικότερα, ώστε να πετύχουμε και τους στόχους της οδηγίας- πλαίσιο» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Στην Ελλάδα είχε προκαλέσει αίσθηση μία άλλη οδηγία: η παλαιότερη πρόταση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ για την οδηγία περί «Αναθέσεων Συμβάσεων Παραχώρησης», που θα προωθούσε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ευρώπη. Προ ημερών ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακάλεσε την πρόταση. Νομοτεχνικά η οδηγία- πλαίσιο για το νερό δεν έχει σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο εισηγητής του Κοινοβουλίου Ρίχαρντ Ζέεμπερ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να θίξει το ζήτημα και να ενώσει τη φωνή του με την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που απορρίπτουν την ιδιωτικοποίηση του νερού. «Αν και δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα μας, μία παράκληση προς τον Επίτροπο Ποτότσνικ: ελπίζω ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ακολουθήσει την πρόταση Μπαρνιέ να εξαιρεθεί το νερό από την οδηγία περί ʽΑναθέσεων Συμβάσεων Παραχώρησηςʼ. Από πολιτικής απόψεως, θα ήταν ευφυές να γίνει κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
http://dw.de/p/193Yg
8/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
No comments:
Post a Comment
Only News