ΦΩΤΟ: agelioforos.gr
-
ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΗΝησί με μυθώδεις, ιστορικές, παραμυθένιες αλλά και ρεαλιστικές «αφηγήσεις» που αξίζει να... ακουστούν, η Λήμνος, «γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων» (η πιο αγαπημένη απ' όλες τις στεριές), σύμφωνα με τον Ομηρο, ξεπερνά τις προσδοκίες των επισκεπτών.
Το ηφαιστειογενές νησί πρωτοκατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν και συνδέεται με το μύθο του Hφαίστου. Το μυθολογικό θεό της Φωτιάς και της μεταλλουργίας πέταξε από τον Ολυμπο στη Λήμνο ο πατέρας του Δίας, ύστερα από καβγά με τη μητέρα του Hρα. Σε αντάλλαγμα της φιλοξενίας των κατοίκων, τους δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας.
Η καλλιέργεια του αμπελιού «κληροδοτήθηκε» στους Λημνιούς από το στρατηγό Θόαντα, γιο του Διονύσου, μια κληρονομιά που κρατά μέχρι και σήμερα, αφού το νησί φημίζεται για την ποικιλία των λευκών και κόκκινων κρασιών με αξέχαστη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους. Η πιο γνωστή ποικιλία κόκκινου κρασιού είναι το καλαμπάκι ή λημνιό, ενώ το μοσχάτο είναι η κορυφαία έκφραση λευκού οίνου.
Στη Μύρινα, «χτυπά η καρδιά»
Η καρδιά του νησιού «χτυπάει» στη Μύρινα, που πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του Θόαντα. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους, τον Pωμαίικο και τον Tούρκικο Γιαλό, «στεφανωμένη» από το βυζαντινό κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α' Κομνηνό και σήμερα αποτελεί καταφύγιο για ελάφια. Περιηγηθείτε στο κάστρο, κατηφορίστε μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια, κατά μήκος πέτρινων αρχοντικών σπιτιών και καταλήξτε στο Λιμανάκι με τα ψαροκάικα και τις ταβέρνες που «ακουμπούν» τη θάλασσα. Η βόλτα το βράδυ, με το φεγγάρι να συμπληρώνει τον υπέροχο φωτισμό του κάστρου, είναι εκπληκτική.
Η Λήμνος («λευκή» σύμφωνα με μία εκδοχή, «εύφορη γη» σύμφωνα με άλλη) ή Ανεμόεσσα (από τους ανέμους που «σφυρίζουν» γύρω της) ή Αιθαλία – Πυρόεσσα (από την ηφαιστειώδη φύση της) αφήνει αλησμόνητες εντυπώσεις.
Ομορφες θύμισες δημιουργούν οι ακρογιαλιές του νησιού, όπως η αμμώδης παραλία Nεβγάτη, ο Θάνος, ο Pωμαίικος Γιαλός, ο Aγιος Iωάννης, το Pεπανίδι, το Φαναράκι, το Γομάτι, τα Pηχά Nερά, ο Aυλώνας.
Οι αμμοθίνες
Από τις ολοκάθαρες δροσερές παραλίες, μπορείτε να βρεθείτε στη... Σαχάρα. Οι περίφημες αμμοθίνες ή «παχιές άμμδες», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του νησιού, αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, σε μία έκταση 70 στρεμμάτων, που αξίζουν εξερεύνηση.
Αλλά και το εξαιρετικό οικοσύστημα που συντηρούν η Χορταρόλιμνη, μια υφάλμυρη λιμνοθάλασσα στο ανατολικό τμήμα της Λήμνου, η Αλυκή και η Ασπρόλιμνη, έχουν άλλου είδους αξία, καθώς εκεί διαχειμάζουν πάνω από 4.000 είδη πτηνών, όπως ερωδιοί, αλκυόνες, φλαμίγκο, πελεκάνοι, καστανόπαπιες, κιρκινέζια.
Ο Μούδρος
Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Mούδρου έχουν βρεθεί κομμάτια από απολιθωμένο δάσος, όμοιο με αυτό της Λέσβου. Μια μικρή γεύση των απολιθωμάτων που δημιουργήθηκαν πριν από εκατ. χρόνια μπορείτε να πάρετε στην έκθεση του δημαρχείου του Mούδρου.
Οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι είναι η Πολιόχνη στην ανατολική ακτή της Λήμνου, η Προϊστορική Μύρινα, το Καβείριο και η Ηφαιστεία στα βορειοανατολικά του νησιού, η σπηλιά του Φιλοκτήτη καθώς και η νησίδα του Κουκονησίου κοντά στον Μούδρο.
Στα αρχιτεκτονικά λείψανα της Πολιόχνης διακρίνονται επτά οικοδομικές φάσεις, οι οποίες πιστοποιούν την κατοίκηση του οικισμού από την Tελική Nεολιθική μέχρι την Υστερη Χαλκοκρατία.
Στα μουσεία
Η επίσκεψη στα μουσεία ανταμείβει τη δίψα να ανακαλύψει κανείς τη μακραίωνη ιστορία του νησιού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξή του από τη χαλκολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Λήμνου, με ανεκτίμητης αξίας κειμήλια της εκκλησιαστικής παράδοσης, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά, με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, το Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού και το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη.
Επειτα, κι αφού χαλαρώσετε στα νερά της ιαματικής πηγής που αναβλύζει από βάθος 1.200 μέτρων και δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ανταμείψτε και τον ουρανίσκο σας. Δοκιμάστε τα υπέροχα τυριά μελίχλωρο, κασκαβάλι, καλαθάκι, το μέλι, τα χειροποίητα ζυμαρικά φλωμάρια, τα «βενιζελικά» (γλυκά που λέγεται ότι άρεσαν πολύ στον Ελ. Βενιζέλο), τους σιροπιαστούς, με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο, σαμσάδες.
info
Πώς θα πάτε
Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει από την Καβάλα καθημερινά εκτός Δευτέρας και από τη Θεσσαλονίκη κάθε Κυριακή με την προοπτική να αυξηθούν τα δρομολόγια, ενώ υπάρχει αεροπορική σύνδεση έξι φορές την εβδομάδα από Θεσσαλονίκη και τρεις φορές από Λαύριο Αττικής.
Διαμονή
Οι ανάγκες διαμονής καλύπτονται από 30 ξενοδοχεία, 50 κλινών το καθένα, και ενοικιαζόμενα δωμάτια, 1.200 κλινών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Δ. Σφενδύλη. «Οι τιμές είναι πολύ προσιτές για φέτος, από 40 έως 60 ευρώ το δίκλινο την υψηλή περίοδο. Στηριζόμαστε στον ελληνικό τουρισμό, που καλύπτει το 80% των επισκεπτών του νησιού μας και προτιμά τη Λήμνο για ήσυχες, φτηνές διακοπές απολαμβάνοντας τη φιλοξενία των ντόπιων», είπε στο «Ταξιδεύω με τον ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Αρ. Τζάνερος.
Επικοινωνία
Λιμεναρχείο (Μύρινα): 22540/22225
Αεροδρόμιο Λήμνου: 22540/92700
Ενωση Ξενοδόχων Λήμνου: 22540/24100
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων: 22540/22155
Αρχαιολογικό Μουσείο: 22540/22990
Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού: 22540/51785
Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλλιείας Ν. Κούταλης: 22540/92383
www.agelioforos.gr
16/6/13
No comments:
Post a Comment
Only News