Saturday, June 29, 2013

Ιαματικές πηγές: ανενεργή ατμομηχανή!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (agelioforos.gr)

Ως μια ατμομηχανή η οποία ήταν για πολύ καιρό ανενεργή, χαρακτήρισε τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών, Παναγιώτης Ζαφειρίου, τονίζοντας ότι χρειάζεται να ξεκινήσει η ανάπτυξή τους, για να μπορέσει να «γράψει» πολλά χιλιόμετρα για την Ελλάδα.
Στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και στην ανάπτυξη του θερμαλισμού επικεντρώθηκε το σημερινό συνέδριο με τίτλο «Nthessis Workshop» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται αύριο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Παναγιώτης Ζαφειρίου, ανέπτυξε την ανάγκη της αξιοποίησης των ιαματικών λουτροπόλεων της Ελλάδας, κάτι που θα επιφέρει οικονομική τόνωση στις τοπικές οικονομίες καθώς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις περιοχές με ιαματικές πηγές.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον ανθρώπων που μετακινούνται για τον ιαματικό τουρισμό, κυρίως από αλλοδαπούς, και αν σκεφτούμε ότι πάνω από 13 εκ. το χρόνο μετακινούνται για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, καταλαβαίνει κανείς την αναγκαιότητα της αξιοποίησης τους» επισήμανε στο www.agelioforos.gr ο κ. Ζαφειρίου.


Δυνατό χαρτί το φυσικό μας κάλλος
Σίγουρα η Ελλάδα με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο και δύσκολο ανταγωνισμό.
«Ερχεσαι αντιμέτωπος με χώρες που έχουν μεγάλη ιστορία στον ιαματικό τουρισμό, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Τσεχία, η Γερμανία αλλά και γύρω από εμάς όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κάνουν μεγάλες προσπάθειες για ανάπτυξη» επισήμανε στο www.agelioforos.gr ο κ. Ζαφειρίου τονίζοντας ότι «το δικό μας μεγάλο υπέρ που δεν έχουν οι άλλοι είναι το τεράστιο φυσικό κάλλος στις πηγές μας' έχουμε πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα, κάτι που δεν το συναντάς σε χώρες του εξωτερικού».
Ως συγκριτικό πλεονέκτημα με τις χώρες του εξωτερικού, χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την Ελλάδα, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κεντρικής Ελλάδος, Νίκος Βασιλός, ο οποίος τόνισε ότι προσφέροντας ένα προϊόν υψηλού επιπέδου, θα καταφέρουμε νε επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο, από Σεπτέμβριο – Νοέμβριο, και από Μάρτιο – τέλη Μαΐου. «Για να παρέχουμε όμως προϊόν υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των Δήμων» ανέφερε στο www.agelioforos.gr ο κ. Βασιλός.

Πιστοποιημένες ιαματικές πηγές
Τον ερχόμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο θερμαλισμός εντάσσεται ως μορφή θεραπευτικής αγωγής, στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.
Για να μπορέσουν να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση των ιαματικών λουτρών. Αυτή τη στιγμή οι αναγνωρισμένες πηγές της Ελλάδας ανέρχονται στις 20, ενώ στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι να συνεχιστεί η αναγνώριση πηγών που πληρούν τις προδιαγραφές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλη τη χώρα.
Οσον αφορά την πιστοποίησή τους, αυτή πραγματοποιείται από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Παναγιώτη Ζαφειρίου, «ετοιμάζουμε να καταθέσουμε φακέλλους για άλλες 10 πηγές, ενώ στόχος μας είναι να πάρουμε την πιστοποίηση όλων των πηγών, με το σήμα λειτουργίας και το τι έχει η κάθε πηγή από πλευράς ιατρικών δεδομένων».
Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 102 πηγές οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε 56 δήμους τους χώρας. Η δε χρηματοδότηση που γίνεται στους θεράποντες από τους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας του εξωτερικού, ανέρχεται κοντά στα 1.600 ευρώ, για περίπου δέκα ημέρες.
28/6/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------------

Προσφυγές στο ΣτΕ για Μικρό Καβούρι-ιαματικές πηγές Θερμοπυλών .... ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin