Thursday, June 06, 2013

Ανάπτυξη από φύκια...

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως, αλλά περιμένουν τον κατάλληλο επιχειρηματία
Η επεξεργασία τους δύναται να αποβεί μια σημαντική επαγγελματική επιλογή, καθώς μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα, όπως μονωτικά υλικά ή καλλυντικά

ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ της Ποσειδώνιας προστατεύονται με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, την οποία η Κύπρος έχει προσυπογράψει

Ξέρετε ότι: Τα φύκια που βλέπουμε να φυτρώνουν στον πυθμένα της θάλασσας γύρω-γύρω από την Κύπρο έχουν επιστημονικό όνομα και λέγονται Posidonia oceanica ή στα ελληνικά Ποσειδώνια. Οι εκτάσεις του θαλάσσιου πυθμένα που καλύπτονται από τα φύκια λέγονται Λιβάδια Ποσειδωνίας. Ανήκουν στην οικογένεια των αγγειόσπερμων κι αυτό σημαίνει ότι... δεν είναι φύκη!


Τα φύκια, δηλ. οι Ποσειδώνιες, φυτρώνουν σε βάθη θαλάσσιου νερού από 4 μέχρι 25 μέτρα. Εκεί βρίσκονται οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Τα λιβάδια της Ποσειδώνιας δίνουν τροφή στα ψάρια, σε άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και στις θαλάσσιες χελώνες. Είναι οι βιότοποί τους, τα βοσκοτόπια τους. Αν χαθούν τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας, θα κινδυνεύσουν να χαθούν και όλα αυτά τα θαλάσσια είδη, αφού δεν θα μπορούν πια να τραφούν. Γι’ αυτό τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, την οποία η Κύπρος έχει προσυπογράψει. Η Σύμβαση της Βαρκελώνης προστατεύει τα θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν. Η Posidonia oceanica περιλαμβάνεται στα είδη αυτά.
Καταστρέφονται από τη ρύπανση

Οι Ποσειδώνιες φυτρώνουν μόνο σε καθαρές θάλασσες. Όταν υπάρχει ρύπανση, οι Ποσειδώνιες καταστρέφονται. Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχουν φύκια, η θάλασσα είναι υγιής. Μπορούμε να κολυμπάμε άφοβα. Τα φύκια που βλέπουμε στις παραλίες, είναι τα νεκρά φύλλα της Ποσειδώνιας, η οποία, ανανεώνει το φύλλωμά της όπως τα φυλλοβόλα δέντρα της στεριάς.
Πέφτουν λοιπόν τα νεκρά φύλλα από τα θαλάσσια φυτά και τα ξεβράζει το κύμα στην παραλία. Δεν κάνουν κακό. Τα κύματα θα τα ξαναμεταφέρουν στη θάλασσα σε κάποια στιγμή, αν βέβαια η ακτή είναι σε φυσική κατάσταση, δηλαδή δεν έχουν κατασκευαστεί κυματοθραύστες ή άλλα έργα που παγιδεύουν τα νεκρά φύλλα της Ποσειδώνιας, δεν τα αφήνουν να ξαναμεταφερθούν στην ανοιχτή θάλασσα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν και να μυρίζουν άσχημα. Τα πρανή που σχηματίζουν τα νεκρά φύλλα Ποσειδώνιας, όταν συσσωρεύονται στην ακτή, λειτουργούν και σαν φυσική προστασία της παραλίας, αποτρέποντας της διάβρωσή της από τα κύματα του χειμώνα. Την άνοιξη, τα κύματα είναι τέτοια που μεταφέρουν τα νεκρά φύλλα πίσω στην ανοιχτή θάλασσα, οπότε η ακτή μένει καθαρή. Όπως όμως είπαμε πιο πάνω, πρέπει η ακτή να είναι στη φυσική της κατάσταση, χωρίς κυματοθραύστες και άλλα έργα. 

Πρώτη ύλη
ΤΑ ΝΕΚΡΑ φύλλα αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα, όπως μονωτικά υλικά ή καλλυντικά. Μπορεί η επεξεργασία τους να αποτελέσει μια σημαντική επαγγελματική επιλογή και να ανοίξει ένας νέος τομέας ανάπτυξης στην Κύπρο. Τα φύκια δεν είναι βρομιά, όπως πολλοί πιστεύουν: αντίθετα, είναι η υγεία της θάλασσας, με πολλαπλά οφέλη για την ακτή και τον άνθρωπο. Ενημερωθείτε και εξοικειωθείτε με τα είδη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου.
ΞΕΝΙΑ Ι. ΛΟΪΖΙΔΟΥ
ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας
www.akti.org.cy

 http://www.sigmalive.com/simerini/environment/564216
2/6/13 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin