Friday, May 17, 2013

Η Ελλάδα αγνοεί τί ψάρια πιάνει

Σχεδόν πέντε χρόνια τώρα τελούσε σε χειμερία νάρκη το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων αλλά φαίνεται πως κάτι αρχίζει να κινείται. Οι γυροβολιές της Διεύθυνσης Αλιείας, που βρέθηκε ν΄αλλάζει το ίδιο διάστημα τρία υπουργεία (Γεωργίας, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης) ώσπου να επανέλθει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η κωλυσιεργία στο σχετικό διαγωνισμό κι η έλλειψη χρημάτων για την εθνική συμμετοχή, ήταν βασικοί παράγοντες που άφησαν το ΕΠΣΑΔ, σε πλήρη ακινησία. Έτσι, φτάσαμε ν΄απειλούμαστε για άλλη μια φορά με τσουχτερά πρόστιμα από ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και να μην ξέρουμε ως χώρα τι μας γίνεται, στον τομέα των ιχθυοαποθεμάτων. 

 Το πρόγραμμα ΕΠΣΑΔ πραγματοποιήθηκε από το 2000 μέχρι και το 2007, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών Καβάλας, που εναλλάσσονταν στο ρόλο του συντονιστή. Το πρόβλημα είναι πως ενώ το πρόγραμμα λειτουργούσε, τα στοιχεία που καταγράφονταν στην πράξη δεν αξιοποιούνταν, όσο θα έπρεπε για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στην αλιευτική πολιτική.  Ώσπου, από το 2007 κι έπειτα, έπαθε πλέον καθίζηση και δεν έγινε προκήρυξη μετά από εσωτερικές κυρίως διαφωνίες για διαδικαστικούς λόγους. Κι αφού συνέβησαν όλα αυτά η κρίση αποτελείωσε το ΕΣΠΑΔ, αφού δεν είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την εθνική συμμετοχή.
Έτσι, η Ελλάδα δηλαδή, μια χώρα με περίπου 30.000 επαγγελματίες αλιείς, με ιχθυοκαλλιεργητές, οστρακοκαλλιεργητές, με ανθρώπους που ασχολούνται με τη μαζική εστίαση και πάνω από δέκα χιλιάδες δομές ξενοδοχείων ή οικοτουρισμού, τα τελευταία χρόνια δεν έχει εικόνα, μ΄ εξαίρεση τοπικά προγράμματα, ποιά ψάρια, κήτη, όστρακα είναι σε αφθονία και ποιά όχι, ώστε να οργανωθεί καλύτερα. Επανειλημμένα χτύπησαν καμπάνες, επιστήμονες που ασχολούνται με την Αλιεία και περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά κι η επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, διότι η διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων τα τελευταία χρόνια βασιζόταν, αντί για στατιστικά στοιχεία στον αέρα τον κοπανιστό.
Μόλις το 2012 όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξαναπήρε επιτέλους στα χέριά του τη Διεύθυνση Αλιείας υλοποίησε εν μέρει το πρόγραμμα με εθνικές πιστώσεις, με προγράμματα για το χέλι που απειλείται, για την εκτίμηση του πληθυσμού του γαύρου, τη μεταποίηση αλιευτικών προιόντων κ.ά. Φέτος, για πρώτη φορά αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με πιστώσεις εθνικές, κατά 50% και κοινοτικές κατά 50%. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφτηκε στις 30 Απριλίου 2013, από τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Παιδείας και Οικονομικών, αναλαμβάνει πλέον κι επισήμως την αρμοδιότητα ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ", δια του ΙΝΑΛΕ, για τα αλιευτικά δεδομένα και το ΕΛΚΕΘΕ, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Ελπίδα όλων αυτή τη φορά τ' αλιευτικά στατιστικά δεδομένα να μην πέσουν σε ώτα μη ακουόντων και να προλάβει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ τις προθεσμίες ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις και να γίνουν οι δειγματοληψίες τον Ιούνιο, που τελείται ταυτόχρονα πρόγραμμα για τα ψάρια σε όλες τις μεσογειακές χώρες.
 
ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
17/5/13
--
-
  1. Τέλος για φέτος οι ψαριές ερυθρού τόνου στα ελληνικά νερά .... Η εθνική ποσόστωση έχει ήδη εξαντληθεί και τυχόν υπέρβασή της θα έχει συνέπειες

  2. Σήμα κινδύνου για ψάρια και ψαράδες του Αιγαίου ... Η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» ζητά τη λήψη μέτρων για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων

  3. Διαδικτυακό Παρατηρητήριο Τιμών για την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια

  4. Επιδοτήσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ στον τομέα της αλιείας...Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin