ΑΟΖ, Αρκτική, Η.Π.Α και Ε.Ε |
Η αίτηση της Κίνας για μια θέση μεταξύ των κρατών μελών της Αρκτικής έχει προκαλέσει «εκρήξεις» στα ΜΜΕ εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης ισχύος και της αυξανόμενης παγκοσμίου εμβελείας της Κίνας. Με το λιώσιμο των πάγων, η Αρκτική έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα περιοχή και από την άποψη των νέων ναυτιλιακών γραμμών, αλλά προσφέρει επίσης δυνατότητες για την εξόρυξη πόρων. Μια αμερικανική γεωλογική έρευνα, εκτίμησε το 2008 ότι περίπου 22% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο.
Τα μόνιμα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου (οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία και οι πέντε Σκανδιναβικές χώρες) προσπαθούν να καταλήξουν σε έναν διπλωματικό συμβιβασμό. Οι εξυπηρετικοί Σκανδιναβοί είναι θετικοί στην ιδέα της αποδοχής επιπλέον παρατηρητών, που θα συμπεριλαμβάνουν την Κίνα. Όταν ρωτήθηκε για την αίτηση της Κίνας, ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Villy Sovndal παρατήρησε ότι «οι χώρες που έχουν έννομο συμφέρον να συζητούν τα θέματα της Αρκτικής θα πρέπει να γίνουν δεκτές ως παρατηρητές στο Αρκτικό Συμβούλιο». Η Σουηδία, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, κάνει προσπάθειες να ληφθεί μια τελική απόφαση για το θέμα αυτή την εβδομάδα. Ακόμη και η Νορβηγία, στην οποία έχει βάλει «πάγο» η Κίνα διπλωματικά, μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Liu Xiaobo, είναι υπέρ της ένταξης της Κίνας.
Ο Καναδάς, από την άλλη πλευρά, είναι δύσπιστος σχετικά με την αποδοχή νέων παρατηρητών, αφού θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου. Ο Καναδάς είναι επίσης απρόθυμος να ψηφίσει υπέρ της έγκρισης ιδιότητας παρατηρητή για την ΕΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Ρωσία είναι επίσης επιφυλακτική όταν πρόκειται για την Κίνα. Η Αρκτική είναι στο κατώφλι της Ρωσίας και παρόλο που οι δύο χώρες μοιράζονται μία συμμαχία «συνασπισμό των απρόθυμων» στον ΟΗΕ, αυτό δεν εκτείνεται στο μακρινό Βορρά. Βρίσκονται επίσης σε διαφωνία σχετικά με το βορειοανατολικό πέρασμα το οποίο η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μειώσει το χρόνο αποστολής αγαθών της στην Ευρώπη κατά 30%-40%. Για να εξερευνήσει την περιοχή, η Κίνα στέλνει από τώρα παγοθραυστικά στον Αρκτικό. Το κύριο θέμα εδώ είναι μια διαφωνία σχετικά με την κατάσταση της εμφανιζόμενης ναυτιλιακής γραμμής υπό το διεθνές δίκαιο. Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι νέες αυτές ναυτιλιακές γραμμές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως «διεθνή ύδατα», ενώ οι Ρώσοι θέλουν να τα αντιμετωπίσουν «αποκλειστικά και μόνο ως εθνικά ύδατα». Η δεύτερη εναλλακτική λύση θα δημιουργήσει ενδεχομένως μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για τη Ρωσία, δεδομένου ότι θα μπορούσε να χρεώσει τα πλοία που διέρχονται από εκεί. Τέλος, οι ΗΠΑ δεν ανέφεραν κάποια προτίμηση σχετικά με τους νέους παρατηρητές, παρά το γεγονός ότι δημοσίευσαν πρόσφατα την εθνική τους στρατηγική για την Αρκτική.
Με αυτό το ρευστό διπλωματικό παιχνίδι εν εξελίξει, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Υπάρχει επίσης και μια πιθανότητα να μη γίνουν δεκτοί νέοι παρατηρητές.
Η Σουηδική προεδρία είναι πρόθυμη να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα και υπάρχουν επίσης ψίθυροι για τη χορήγηση ιδιότητας παρατηρητή σε έναν αριθμό υποψηφίων. Όμως, τέτοια παιχνίδια μπορούν να έχουν επιπτώσεις πολύ καιρό μετά το πέρας της συνάντησης. Εάν η ΕΕ μείνει απ’ έξω, αυτό θα ήταν μια προσβολή για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της σε μια εποχή που η ήπια δύναμή της έχει ήδη μειωθεί από την εν εξελίξει κρίση του Ευρώ. Εάν η Κίνα ενταχθεί χωρίς κάποιους (ή όλους τους άλλους) Ασιάτες αιτούντες, αυτό θα μπορεί να θεωρηθεί δικαίως ως ένδειξη της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας και του επιτυχούς της φλερτ με τις Σκανδιναβικές χώρες. Η Ιαπωνία κι η Ινδία θα αισθανθούν εξαιρεμένες.
Ωστόσο, εάν η Κίνα δεν ενταχθεί και οι άλλοι παρατηρητές το κάνουν, η Κίνα είναι πιθανό να προσπαθήσει να επεκτείνει την επιρροή της στην Αρκτική με άλλα μέσα, για παράδειγμα μέσω του νεοϊδρυθέντος Forum του Αρκτικού Κύκλου. Το Forum αναμένεται να συγκαλέσει την πρώτη του σύνοδο τον Οκτώβριο και θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε μια λέσχη που έχει τη χορηγία της Κίνας. Το φόρουμ έχει ξεκινήσει και χαρακτηρίστηκε από τον Ισλανδό Πρόεδρο ως μία «ανοιχτή σκηνή», με ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της Κίνας στον Αρκτικό Κύκλο. Τέτοιου είδους «forum shopping» θα υπονόμευαν σταδιακά το Αρκτικό Συμβούλιο και την αποκλειστική του εξουσία λήψης αποφάσεων της στον Αρκτικό Κύκλο.
- Η συνεδρίαση του Αρκτικού Συμβουλίου είχε οριστεί να λήξει με ένα δείπνο στο τοπικό ξενοδοχείο Πάγου. Μπορεί οι ισχυροί παίκτες να μείνουν στα κρύα του λουτρού.
http://www.energypress.gr/news/H-Kina-kai-oi-blepseis-ths-sthn-Arktikh
16/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
The Battle for the Arctic /Η αντιπαράθεση με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτικη
Plateau continental arctique: la partie russe serait plus grande de 1,2 M km²
Λαβρόφ: το Αρκτικό Συμβούλιο μετατρέπεται σε διακρατικό οργανισμό......
mid ru: Lavrov, Kerry to meet on Arctic Council sidelines in Sweden...
--------------------
China begins journey to South Pole
No comments:
Post a Comment
Only News