Tuesday, May 21, 2013

Πολιορκία στη ΔΕΠΑ από τους Ρώσους .... ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΛ. ΜΙΛΕΡ

Την κρίσιμη φάση στην οποία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Η ρωσική πλευρά επείγεται να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Την απασχολούν η είσπραξη των οφειλών και η αποτροπή ενός πιθανού βέτο από την Κομισιόν

Κορυφώνονται οι διεργασίες για την πώληση της ΔΕΠΑ και ο ισχυρός άντρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες της πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού και «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον 34χρονο γενικό διευθυντή των διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του ομίλου Παβέλ Οντερόφ αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχουν με την ελληνική πλευρά να θέσουν τις τελευταίες απαιτήσεις τους πριν προχωρήσουν στην υποβολή της δεσμευτικής τους προσφοράς στις 29 Μαΐου.
Ο κ. Μίλερ επισκέπτεται για τρίτη φορά σε διάστημα δυόμισι μηνών την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για δεύτερη φορά.

Ολα δείχνουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη ΔΕΠΑ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Οι Ρώσοι πιέζουν, και εκτιμάται ότι στον Ελληνα πρωθυπουργό θα θέσουν δύο θέματα: την παροχή εγγυήσεων για την είσπραξη των χρεών προς τη ΔΕΠΑ που είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά και διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για τη μη εμπλοκή της εξαγοράς από την Κομισιόν, στην περίπτωση που η Gazprom αναδειχθεί πλειοδότης.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των χρεών που υπάρχουν στη ΔΕΠΑ, υπενθυμίζεται ότι αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσά για τα οποία δεν ευθύνονται οι τελευταίοι, μια και έχουν προκληθεί από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς.
 
Τα «αγκάθια»
Η Gazprom ζητά κρατικές εγγυήσεις για την είσπραξη των χρεών και οριστική αντιμετώπιση της αιτίας που τα έχει προκαλέσει. Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ πρόσφατα δήλωσε την πρόθεσή του να δώσει τα τιμολόγια των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος για την πληρωμή τους από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ως εγγυήσεις για το ότι οι οφειλές αυτές θα πληρωθούν και συνεπώς θα πάνε κατευθείαν στη ΔΕΠΑ. Κάτι το οποίο δεν έπεισε επαρκώς τη ρωσική πλευρά. Επίσης η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει για μία ακόμη φορά τις θεσμικές παρεμβάσεις της για την επίλυση του προβλήματος.

Το δεύτερο «αγκάθι» για την Gazprom είναι το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Κομισιόν την εξαγορά της ΔΕΠΑ, με δεδομένη την έρευνα που κάνει για το ολιγοπώλιο της ρωσικής εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό έχει δεσμευτεί πως θα κατεβάσει το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλουν οι Ρώσοι, ενώ σημειώνει πως δεν μπορεί να μη στείλει τη σύμβαση προς έγκριση στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., αφού κάτι τέτοιο ορίζει ρητώς η κοινοτική νομοθεσία.
Ταυτόχρονα, η ρωσική «ομάδα», που αυτή τη φορά έρχεται με επικεφαλής το «δεξί χέρι» του κ. Πούτιν, επιδιώκει να αντλήσει ενημέρωση και για τα αποτελέσματα των επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Κι αυτό επειδή η χώρα μας διεκδικεί από κοινού με την Ιταλία και την Αλβανία τη διέλευση του φυσικού αερίου του Σαχ Ντενίζ για την Ε.Ε. μέσω του αγωγού TAP.

Αποφάσεις
Η κοινοπραξία του κοιτάσματος θα αποφασίσει τον Ιούνιο για το αν ο δρόμος που θα επιλεγεί θα είναι ο ΤΑP ή ο Nabucco, αγωγός ο οποίος διασχίζει βαλκανικές χώρες πλην Ελλάδας και Αλβανίας για να καταλήξει στην Αυστρία. Ο διάδρομος του Nabucco είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τον ρωσικών συμφερόντων South Stream, τον οποίο «τρέχουν» οι Ρώσοι έχοντας υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Αλλά και στην περίπτωση που επιλεγεί ο TAP οι Ρώσοι πάλι θα έχουν έναν αγωγό, ο οποίος θα είναι επίσης ανταγωνιστικός έναντι κλάδου του South Stream, που ενδεχομένως κατασκευάσουν με προορισμό τη χώρα μας κι επέκτασή του προς την Ιταλία.
Για το θέμα της έλευσης του δικού τους αγωγού από την Ελλάδα δεν αποκλείεται η Gazprom να δηλώσει στον κ. Σαμαρά για μία ακόμη φορά τη βούλησή της να προχωρήσει στην κατασκευή κλάδου μέσω της χώρας μας.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Τρίτη επίσκεψη του Αλ. Μίλερ
Η έλευση του ίδιου του κ. Μίλερ στην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας όχι μόνο για τη ΔΕΠΑ αλλά και για το ενεργειακό «παιχνίδι» που έχει ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Οι Ρώσοι μέσω της Gazprom θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο και η Ελλάδα γι' αυτούς αποτελεί την κατάλληλη έξοδο προς την περιοχή. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν οι Ρώσοι δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στη χώρα μας, μετά τον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο κοιτασμάτων από την Ανατολή προς την Ε.Ε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
 .ethnos.gr
21/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin