Friday, April 05, 2013

Αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης: Και το ΤΕΕ/TKM προτείνει απόσπαση και επανατοποθέτηση

Στο πνεύμα της ιδέας που κατέθεσε και η ομάδα εργασίας του ΑΠΘ κινείται και η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ προκρίνει τη λύση για προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτηση τους στον φυσικό τους χώρο όταν ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος σταθμός, ώστε να διασωθούν σχεδόν στο σύνολό τους τα ευρήματα.
Συγκεκριμένα, προβλέπει τη διατήρηση του συνόλου σχεδόν του αρχαίου εμπορικού δρόμου στην αρχική του θέση, με εξαίρεση τα 45 τ.μ. επί συνόλου 1.600 τ.μ., όπου θα βρίσκονται οι διελεύσεις αγωγών εξαερισμού και παροχών και οι κυλιόμενες σκάλες. Τονίζεται ότι οι αρχαιότητες θα γίνονται αντιληπτές οπτικά και κιναισθητικά από τους χρήστες του μετρό και θα αποτελούν επισκέψιμο κομμάτι του σταθμού, δημιουργώντας μάλιστα την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, χάρη στα αναρριχώμενα φυτά, τον φυσικό φωτισμό και τα χρώματα της οροφής που θα τις πλαισιώνουν. Όπως τονίστηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου, η λύση αυτή φαίνεται να βρίσκει καταρχήν θετική αποδοχή και από την κατασκευάστρια Αττικό Μετρό, αν και θα απαιτηθεί περαιτέρω μελέτη.
 
Οικονομική και μη χρονοβόρα
Σύμφωνα με το πόρισμα της οκταμελούς διεπιστημονικής ομάδας εργασίας που συγκρότησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάσωση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου, το κόστος δεν είναι δυσβάστακτο και αναμένεται να ανέλθει από 6 έως 8 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε το μέλος της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας, η προτεινόμενη λύση ξεκίνησε από τη βασική αρχή ότι ο σταθμός της Βενιζέλου δεν πρέπει να καταργηθεί, διότι βρίσκεται στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, γειτνιάζει με σοβαρά μνημεία της πόλης και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 85.000 επιβάτες ημερησίως έως το 2030. Τονίστηκε, επίσης, ότι, εφόσον γίνουν οι σωστές ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στη χειρότερη περίπτωση θα σημειωθεί καθυστέρηση μόλις λίγων μηνών στην πρόοδο του έργου, το οποίο -σημειωτέον- ήδη βρίσκεται εκτός χρονοδιαγραμμάτων.
 
Η καλύτερη δυνατή
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης υποστήριξε ότι η λύση που προτείνεται «είναι η καλύτερη και θα προσφέρει πολλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Όπως είπε, θα δώσει ώθηση στην περιοχή, μετατρέποντάς την σε πόλο έλξης τουριστών, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε καμιά περίπτωση δεν θα καταστεί συμμέτοχο σε ενδεχόμενη καθυστέρηση της κατασκευής του μετρό, έργο για το οποίο τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της υλοποίησής του. Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα κατατεθεί άμεσα στους αρμόδιους φορείς, ενώ ο κ. Κονακλίδης επανέλαβε και το πάγιο αίτημα για τη ίδρυση στη Θεσσαλονίκη ανεξάρτητου φορέα που θα εποπτεύει την κατασκευή του μετρό. Για την αναγκαιότητα αυτού τον φορέα έφερε ως παράδειγμα ότι για να λάβει το ΤΕΕ/ΤΚΜ από την Αττικό Μετρό τα σχέδια του σταθμού χρειάστηκαν πάνω από 20 ημέρες. «Το Επιμελητήριο καταθέτει αυτή την πρόταση επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, παρ' ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου είναι μεγάλη η πιθανότητα να μην υπάρχει καν ΤΕΕ», σχολίασε.
 
Θεσσαλονίκη: Μαρούλα Πλήκα
4/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin