Thessaloniki Macedonia Airport |
Το έργο συνίσταται στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων καθώς και του παράλληλου τροχιοδρόμου κατά 1000 μέτρα προς τη θάλασσα ώστε να φθάσει σε μήκος τα 3440 μέτρα. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους αεροσκαφών. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί η επιβατική και εμπορευματική κίνηση, οι δε υπερατλαντικές πτήσεις και οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn δήλωσε: "Ο εκσυγχρονισμός του αερολιμένα της Θεσσαλονίκης θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Μακεδονίας. Αυξάνοντας την επιβατική και εμπορευματική κίνηση, η επένδυση αυτή βελτιώνει την ποιότητα ζωής πολλών Ελλήνων πολιτών. Επίσης καθιστά την περιοχή ακόμη πιο ελκυστική για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις".
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και να λειτουργήσει μέσα στο 2015. Το έργο δημιουργεί άμεσα 181 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και αναμένεται να δημιουργήσει 88 θέσεις εργασίας μετά την υλοποίησή του.
Η επένδυση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας». Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής, θα ανέλθει σε 93,7 εκατομμύρια ευρώ σε μια συνολική επένδυση ύψους 173,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η χθεσινή απόφαση εγκρίνει τη χρηματοδότηση για τη δεύτερη φάση του έργου (περίοδος 2007 – 2013), ενώ το συνολικό κόστος του έργου κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων προγραμματισμού ανέρχεται σε 230,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Αεροδρομίων και είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.
Ιστορικό:
Πρόκειται για ένα «μεγάλο έργο», του οποίου η συνολική επένδυση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) είναι άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλου είδους έργα εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Τον Νοέμβριο του 2011 καταρτίστηκε ένας κατάλογος με 181 συγχρηματοδοτούμενα έργα προτεραιότητας υψηλής επενδυτικής αξίας σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Ο κατάλογος αντιπροσωπεύει το 56% των 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της πολιτικής συνοχής την περίοδο 2007-2013. 17 μεγάλα έργα έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή, με πιο πρόσφατο τον οδικό άξονα Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα (τμήμα Πατρίδα - Νάουσα) με μια επένδυση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση των έργων προτεραιότητας ενώ παράλληλα βοηθά τις αρχές να βελτιστοποιήσουν την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
EurActiv.gr
Παρ, 05/04/2013
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Περίμεναν δύο ώρες... στον αέρα για να προσγειωθούν στο Μακεδονία....
ReplyDeleteΔιάλεξαν το αεροπλάνο για να πάνε γρήγορα από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά έκαναν τη διαδρομή σε χρόνο αντίστοιχο... του τρένου, αν συνυπολογίσει κανείς και τις διαδρομές από και προς τα αεροδρόμια.
Ο λόγος για τους επιβάτες της πτήσης 102 της Aegean από Αθήνα για Θεσσαλονίκη που είχε ώρα άφιξης στις 8.40 πμ.
Η πυκνή ομίχλη που σκέπαζε από το πρωί την περιοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία εμπόδισε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην προγραμματισμένη ώρα.
Τελικά, αυτό έγινε εφικτό δύο ώρες αργότερα, στις 10.40 πμ. Πλέον όλες οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63812168
13/4/13