Προσπάθεια να μικρύνει η μακρά λίστα των αιτημάτων της Gazprom καταβάλει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στο πλαίσιο του σκληρού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μακρά λίστα των 29 αιτημάτων που παρέλαβε το Ταμείο από την ρωσική αντιπροσωπεία την περασμένη εβδομάδα, έχει μειωθεί σε περίπου 17, τα αγκάθια ωστόσο παραμένουν.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, η πίεση που δέχεται το Ταμείο είναι τεράστια. Εντός της εβδομάδας πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας πώλησης (SPA), να έχει παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους, ενόψει και της τελικής ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό, στις 10 Μαΐου. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε η παράταση στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στο Ταμείο εκτιμούν ότι πίσω από αιτήματα της Gazprom που κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής, βρίσκεται η προσπάθεια των Ρώσων να ικανοποιήσουν κάποια άλλα, πιο ουσιαστικά.
Πιστεύουν για παράδειγμα ότι ήταν προσχηματικό το αίτημα των Ρώσων «να μπορούν να πουλήσουν πάλι τη ΔΕΠΑ πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ αν και εφόσον κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αυξήσει κι άλλο τους φόρους στην ενέργεια».
Και ότι αυτό που θέλουν να εξασφαλίσουν με την προσθήκη συνεχώς νέων αιτημάτων, είναι αφενός η ικανοποίηση της δραστικής μείωσης του ύψους της εγγυητικής επιστολής, (μαζί με την πλήρη απάλειψη του όρου ότι το Δημόσιο θα παρακρατήσει ένα ποσό σε περίπτωση μη κατακύρωσης σε αυτούς του διαγωνισμού), αφετέρου μια ρύθμιση «πακέτο» για τα συσσωρευμένα χρέη τρίτων προς τη ΔΕΠΑ.
Τα ερωτήματα και ο κίνδυνος της παράτασης
Τόσο όμως στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η κυβέρνηση, έχει περιορισμένα περιθώρια να κινηθεί.
Για παράδειγμα, πως μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να εγγυηθεί, όπως ζητά η Gazprom, για τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, πόσο μάλλον για κάποιο διάστημα μετά την εξαγορά της, όταν δηλαδή δεν θα έχει πλέον εκείνο τον έλεγχο της εταιρείας ; Η’ πόσο διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου αν δεν παρακρατήσει το ΤΑΙΠΕΔ από την εγγυητική έστω ένα ελάχιστο ποσό ως penalty σε περίπτωση που η Κομισιόν αρνηθεί να δώσει το οκέυ της στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη Gazprom ;
Σε κάθε περίπτωση, όπου και να καταλήξει αυτό το ιδιότυπο «παζάρι», οι προθεσμίες πιέζουν. Ο χρόνος ως τις 10 Μάιου μετρά αντίστροφα.
Και αν δεν βρεθεί ικανοποιητική -για όλες τις πλευρές- λύση εντός της εβδομάδας, τότε πιθανώς να δοθεί παράταση στο διαγωνισμό, και οι δεσμευτικές προσφορές να μην καταβληθούν στις 10 Μαΐου.
.energypress.gr
29/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
No comments:
Post a Comment
Only News