Thursday, March 14, 2013

Ο καθηγητής Γ. Δαουτόπουλος για Ζεόλιθο στο ράδιο Αλεξάνδρεια..



--
Συνέντευξη για το Ζεόλιθο του καθηγητή Γ. Δαουτόπουλου  στο ράδιο Αλεξάνδρεια και στον Γ. Ζήνα, Τετάρτη 13/08/2003....
---

2 comments:

  1. Τι συμβαίνει με το ζεόλιθο της Θράκης......

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Δύο χρόνια παραμένει «παγιδευμένη» η επένδυση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, εξόρυξης και κατεργασίας του ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου, ως αποτέλεσμα της... διάστασης απόψεων μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος (της νυν και πρώην διοίκησης) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

    Την άνοιξη του 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος προχώρησε (χωρίς διαγωνισμό) στη μίσθωση στην Geo-vet της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου, με στόχο η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για την εξόρυξη και παραγωγή του ορυκτού.

    Καίτοι το υπουργείο Περιβάλλοντος, δια του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, έχει καταστήσει σαφές ότι το project θα υλοποιηθεί μόνον μέσω δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, αρμόδια για την προκήρυξή του, δεν έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

    Από τα τέλη του 2011, ο φάκελος του έργου έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ολιγωριών κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπηρεσιακών υπεύθυνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που είναι αρμόδιοι για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος στηρίζει την απόφασή του για διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού -μεταξύ άλλων- σε γνωμοδότηση του παρέδρου του νομικού συμβούλου του υπουργείου Ανάπτυξης που ορίζει ότι δεν μπορεί να ανατεθεί απευθείας η μίσθωση της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων. Αλλά και σε σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

    Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, προϋπόθεση της απευθείας μίσθωσης λατομικής έκτασης είναι το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών να μην έχει πραγματοποιήσει έρευνες στη συγκεκριμένη έκταση. Ωστόσο, στην έκταση των Πετρωτών, το ΙΓΜΕ έχει πραγματοποιήσει έρευνες, γεγονός που ακυρώνει την απευθείας ανάθεση του έργου στην Geo-vet, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    «Καλώς έγινε η απευθείας ανάθεση»

    Ωστόσο, η πλευρά των επενδυτών υποστηρίζει ότι το έργο της εξόρυξης ζεολίθου στον Έβρο καλώς ανατέθηκε στην Geo-vet.

    «Η μίσθωση ενός λατομείου, που δεν είναι ανοιχτό, μπορεί να ανατεθεί απευθείας σε όποιον ενδιαφέρεται να το εκμεταλλευτεί. Αντίθετα, για την εκμετάλλευση ενός ενεργού λατομείου απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμού. Έχουμε υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με το ελληνικό κράτος. Οι έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕ υποβαθμίζουν, ουσιαστικά, το προϊόν και το καθιστούν ακατάλληλο προς εξόρυξη» αναφέρει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της Geo-vet, Γιάννης Βορδογιάννης.

    Τα στελέχη της βορειοελλαδίτικης εταιρείας επικαλούνται επίσης, τις θετικές -για την απευθείας μίσθωση του μεταλλείου στην εταιρεία- γνωμοδοτήσεις περισσότερων από 15 δημόσιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων.

    Από τα πιο «ποιοτικά» κοιτάσματα

    Στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου εντοπίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, κοίτασμα ζεολίθου, άνω των 100 εκατ. τόνων, με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%), χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς.

    Ο ζεόλιθος είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

    Η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον 60.000 τόνους ζεόλιθου, αν και θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του πολύτιμου αυτού βιομηχανικού ορυκτού.

    Με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να μοιάζει αγεφύρωτο, όλα δείχνουν ότι η επένδυση θα παραμείνει, επί μακρόν, «χαμένη στην μετάφραση»....-
    http://www.capital.gr/news.asp?id=1751944
    15/3/13

    ReplyDelete
  2. Ζεόλιθος: Τον γνωρίζουν και… οι κάργες. Εσείς;....

    Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

    daoutop@otenet.gr

    Το διάβασα στη βιβλιογραφία και συνεπώς είχα υποχρέωση όταν ο φίλος μου ο Σταύρος από την Ημαθία που ακούοντας με σε μια διάλεξη, πείστηκε για τη χρήση του ζεόλιθου, να τον προειδοποι­ήσω. Για το χωράφι σου σύμφωνα με την εδαφολογική ανάλυση θα ζητήσεις ζεόλιθο με κόκκο σε μέγεθος άμ­μου (1-3 χιλιοστά). Θα τον σκορπίσεις με τον λιπασματοδιανομέα και αμέσως μετά θα κά­νεις μια ελαφρά ενσωμάτωση με τη φρέζα. Πρόσεξε. Μην τον αφήσεις εκτεθειμένο γιατί θα σου τον φάνε τα πουλιά.

    Ο Σταύρος πράγματι τον σκόρπισε στο κτήμα του, αλλά είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Κουρασμένος από τις δουλειές της ημέρας, δεν αφαίρεσε από το τρακτέρ τον λιπασματοδιανομέα για να κουμπώσει τη φρέζα. Θα έρθω αύριο το πρωί, είπε στον εαυτό του, και θα είναι η πρώτη δουλειά που θα κάνω.

    Πράγματι την άλλη μέρα, παρά την πρωινή πάχνη και το κρύο, κατά τις 8 το πρωί ήταν στο χωράφι. Καθώς πλησίαζε, η εικόνα που αντίκριζε ήταν πολύ διαφορετική. Το χωράφι είχε μια κατάμαυρη όψη. Σε λίγο πήρε την απάντηση. Είχε μαυρίσει από τις κάργες που έτρωγαν τον ζεόλιθο που είχε ρίξει! Τρελάθηκε. Δεν το πίστευε. Μετάνιωσα που δεν είχα πάρει μαζί μου την κάμερα, μου εξομολογήθηκε αργότερα. Ήθελα να έχεις ένα ντοκουμέντο και να το δείχνεις με εικόνα και ήχο σε όσους, όπως και εγώ, δεν πίστεψαν στα λόγια σου; Δεν πειράζει Σταύρο, τον παρηγόρησα. Φτάνει η μαρτυρία σου.

    Να λοιπόν ένα ακόμη ντοκουμέντο του πόσο ηλίθιοι είμαστε ακόμη και απέναντι στις κάργες. Με ποιες γνώσεις οι κάργες κατάλαβαν ότι αυτό που έριξε ο Σταύρος στο κτήμα του ήταν ωφέλιμο και για αυτές; Από μικρός δεν έτρεφα εκτίμηση στις κάργες. Μάλιστα την εποχή που ήταν επικηρυγμένες πήρα και εγώ μέρος και εισέπραξα τα σχετικά αργύρια, μαζεύοντας αυγά και νεοσσούς από τις φωλιές τους στον Άγιο Λουκά των Γιαννιτσών.

    Τώρα τις βλέπω με εκτίμηση και σεβασμό. Εγώ έμαθα για τις ευεργετικές ιδιότητες του Ζεόλιθου από τη χρήση του στη Γεωργία και Κτηνοτροφία στα 60 και βάλε χρόνια της ηλικίας μου. Αυτές το γνώριζαν από τα γεννοφάσκια τους! Αγαπητές κάργες, σας ζητώ συγνώμη και σας βγάζω το καπέλο μου!
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=176351
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin