κυπριακή ΑΟΖ |
Θέση υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου έπειτα από 30 χρόνια, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο, παίρνει η Τουρκία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η λύση αυτή πρέπει να
έρθει και πάλι στο τραπέζι μετά την απόπειρα, όπως τη χαρακτηρίζει, της
Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με σκοπό να
αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η κίνηση Νταβούτογλου μοιάζει να
θέλει να εκμεταλλευθεί το ταχύτερο δυνατόν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο
ώστε να πιέσει για λύση του Κυπριακού μέσω τετραμερούς διάσκεψης και
ουσιαστικά να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες ότι η μόνη λύση
για τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας.
Τι ακριβώς όμως λέει ο κ. Νταβούτογλου; Ο τούρκος υπουργός
Εξωτερικών αναφέρει ότι η Αγκυρα ήλπιζε σε μία νέα εποχή στο Κυπριακό
μετά την εκλογή του κ. Ν. Αναστασιάδη, ωστόσο εκφράζει
την έντονη ενόχλησή του από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά
αποφάσισε, όπως ο ίδιος σημειώνει, να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να
αποφύγει τη δύσκολη λύση του κουρέματος των καταθέσεων.
«Ενώ εμείς ήμασταν απασχολημένοι με το Ισραήλ και με το θέμα
της συγγνώμης, εξέδωσαν νόμο. Το θέμα το συζητήσαμε την Παρασκευή με τον
πρωθυπουργό μας και το Σάββατο κάναμε μία έκτακτη σύσκεψη» δήλωσε ο κ.
Νταβούτογλου ο οποίος πρόσθεσε: «Εστειλα μία επιστολή στα
μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα και
στη Βρετανία και στον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή έχει
σχέση με το θέμα». Σε αυτή την επιστολή φέρεται ουσιαστικά να
επαναλαμβάνει την πρόταση για τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας,
Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να αρχίσουν συνομιλίες για επίλυση
του Κυπριακού.
Ο ίδιος σκιαγραφεί τρεις δρόμους:
1. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να
συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που
έχουν εντοπιστεί «να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα
πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος στο οποίο θα είναι εταίρος
και οι Τουρκοκύπριοι» όπως λέει.
2. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν
μία κοινή επιτροπή που θα πρέπει να έχει από κοινού τον έλεγχο της
διαπραγμάτευσης και της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Τα έσοδα που θα
προκύψουν θα πρέπει να κατατεθούν σε έναν λογαριασμό και να
χρηματοδοτήσουν το νέο κράτος που θα προέλθει από τις συνομιλίες υπό την
αιγίδα του ΟΗΕ.
3. «Εάν», συνεχίζει ο κ. Νταβούτογλου, οι Ελληνοκύπριοι «θεωρούν
ότι τους ανήκουν όλα τα δικαιώματα αναφορικά με τις φυσικές πηγές στον
Νότο, τότε και η Τουρκία θα έχει στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει
κάνει με την "ΤΔΒΚ" κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν
εκείνο που λέγεται είναι ο Νότος είναι δικός μας και ο Βορράς δικός σας,
ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα
συναντηθούν στην ΕΕ».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται όπως δήλωσε να μεταβεί
προσεχώς στην Κύπρο και είναι σαφές ότι με αφορμή την οικονομική κρίση
το Κυπριακό μπαίνει σε άλλες διαστάσεις.
«Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει όλες οι
πηγές μας ανήκουν. Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο» όπως επεσήμανε.
28/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:Λακκοτρύπης: Ελπίδες στα ενεργειακά και τον τουρισμό
Η Αγκυρα διέκοψε τη συνεργασία της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI
Η συγνώμη Νετανιάχου βήμα προς έναν αγωγό Ισραήλ – Τσεϊχάν εκτιμά η Χουριέτ
ΚΚΕ: Προκλητικές και αποκαλυπτικές οι δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο....Εκτιμά πως θα επανέλθει το «σχέδιο Ανάν»....
ReplyDeleteΤην έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «η εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών».
Ο Περισσός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:
«Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του "Σχεδίου Ανάν" σε ακόμα χειρότερη έκδοση».
Στη συνέχεια κάλεσε τον λαό «να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο».
«Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και η επί της ουσίας αποδοχή από την κυβέρνηση των γκρίζων ζωνών, καθώς και η παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές για τη συνεκμετάλλευσή τους στο Αιγαίο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=267413
28/3/13
Δ. Αβραμόπουλος προς Νταβούτογλου: «Μην σκέφτεστε καν τη διχοτόμηση».....
ReplyDelete-
Επιστολή - απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στην επιστολή του τούρκου ομολόγου του - Απορρίπτει τετραμερή διάσκεψη και επαναλαμβάνει τα κυριαρχικά δικαιώματα Αθήνας και Λευκωσίας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
-
Η Αθήνα απορρίπτει την νέα πρόταση της Άγκυρας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, σε επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που νωρίτερα είχε προτείνει ακόμη και διχοτόμηση της νήσου αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν, κατά την άποψή του, να μονοπωλούν τα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου, υπογραμμίζει ότι τέτοιες σκέψεις δεν πρέπει καν να περνούν από το μυαλό οποιουδήποτε και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αφεθούν να συμφωνήσουν μόνοι τους για μία επανενωμένη Κύπρο.
Σπεύδει μάλιστα να τονίσει ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα που εδράζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο εθιμικό διεθνές δίκαιο, απαντώντας στη σύνδεση του κ. Νταβούτογλου μεταξύ του Κυπριακού και των εξελίξεων στο θέμα του φυσικού αερίου.
Στην επιστολή του, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι συνιστά αναχρονισμό να επιστρέψουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο καθεστώς των εγγυήσεων που επεβλήθη με τις Συμφωνίες του 1959 - 1960. Και παράλληλα, απορρίπτει την τουρκική θέση ότι ουσιαστικά το νέο κράτος που θα προκύψει εφόσον συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα είναι ένα καινούριο κράτος και όχι διάδοχο της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η ιδέα σας να εγκαθιδρυθεί μία νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο θα έπρεπε πριν από όλα να είναι αποδεκτή από τους ίδιους τους Κυπρίους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή εγκαθιδρύθηκε με τις Συμφωνίες του 1960» σημειώνει ο έλληνας υπουργός. Και προσθέτει με έμφαση: «Όμως για εμάς, το να αναμιχθούμε σήμερα υπό το πρόσχημα των εγγυητριών δυνάμεων σε ένα κυρίαρχο κράτος με έναν κυρίαρχο λαό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αποδεκτό και σε κάθε περίπτωση συνιστά αναχρονισμό».
Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι κατανοεί «ότι η πρότασή σας προκαλείται από την επιθυμία σας να επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα και υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και την προοπτική γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, απολαμβάνουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο».
Δεν διστάζει όμως να προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επιχαίρει για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και της Ελλάδος, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται γρήγορα: «Κατά την άποψή μου, είναι λάθος να εκλαμβάνει κάποιος την προσωρινή οικονομική αδυναμία της Κύπρου ή οποιοδήποτε άλλου ως κριτήριο πολιτική, καθώς ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε η τρέχουσα οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα κάποιας άλλης χώρας. Φοβάμαι», συμπληρώνει, «ότι η απόφασή σας να σταματήσετε τη συνεργασία με ενεργειακές εταιρείες επειδή αυτές συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι λανθασμένη».
Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασιστεί στις Συμφωνίες του 1977 και του 1979 για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός περί διχοτόμησης δεν πρέπει να είναι στο μυαλό κανενός» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «σε μία επανενωμένη Κύπρο, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της»......http://www.ellanodikis.net/2013/03/blog-post_619.html
28/3/13
Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τη διχοτόμηση....Απάντηση της Αθήνας στην πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ
ReplyDeleteΣήκωσε το γάντι ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για διχοτόμηση της Κύπρου, αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο.
«Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού» γράφει επίσης, στην επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Αβραμόπουλος..
Και καταλήγει: «Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή, γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ».
Υπενθυμίζεται ότι, με δηλώσεις του στη «Haberturk», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι ενεργειακές πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».
«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σ.σ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» είχε πει επίσης.
«Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
.protothema.gr
28/3/13