Saturday, March 23, 2013

«Ο,τι έχετε ευχαρίστηση» για ρύθμιση αυθαιρέτων...


Ανοιχτό αριθμό δόσεων, με σχήμα πληρωμής που θα το καθορίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, προβλέπει η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ως προϋποθέσεις αναμένεται να τεθούν:  

* Η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού ανά εξάμηνο, το οποίο θα καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10 έως 20% της συνολικής οφειλής του προστίμου.
* Η εξόφληση του συνολικού προστίμου σε βάθος χρόνου, που όμως δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα την πενταετία (60 μηνιαίες δόσεις).
Παράλληλα, η νομιμοποίηση των λεγόμενων μικρών πολεοδομικών παραβάσεων εντός του νόμιμου όγκου ακινήτων που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια θα γίνεται με εφάπαξ πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ.

Εντός της εβδομάδας
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ.Ε.», σε αυτές τις ρυθμίσεις πληρωμής των προστίμων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, τύπου «κανόνισε μόνος σου και πλήρωσε ό,τι μπορείς», καταλήγει το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νέου οικιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προγραμματίζεται να ανακοινωθεί επισήμως από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτη, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Στο ΥΠΕΚΑ εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, ώστε με ελκυστικά πρόστιμα να δίνεται η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης σε ένα ευρύτατο φάσμα αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές. Αποφασίστηκε τα πρόστιμα για το σύνολο των περιπτώσεων, πλην των λεγόμενων μικρών παραβάσεων, να διατηρηθούν στο ίδιο ύψος με τα πρόστιμα που ισχύουν ήδη με το νόμο 4014/2011 για τις τακτοποιήσεις, ο οποίος «τρέχει» από την 21η Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι την 31η Μαΐου 2013, με έξι συνεχόμενες παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων.
Καταγραφή
Τα πρόστιμα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, ώστε να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα, και διαφορετική μεταχείριση όσων ιδοκτητών έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση. Ετσι, το βάρος δίνεται σε όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής των προστίμων λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης.
Το νέο νομοσχέδιο έρχεται λοιπόν να δώσει νέα διέξοδο νομιμοποίησης αυθαιρέτων και «φιλί ζωής» στην εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τις τακτοποιήσεις τρίζει και οι εισπράξεις, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, κινούνται μέχρι τώρα μόλις στο 30% των στόχων. Οι προσδοκώμενες εισπράξεις είναι μικρότερες των 1 δισ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμού εσόδων από τις εισπράξεις αυθαιρέτων άνω των 3 δισ. ευρώ για το διάστημα έως το 2015.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε ενδυνάμωση των νομικών θεμελίων του οικοδομήματος της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Παράλληλα με την πρόβλεψη της αξιοποίησης των προστίμων αυθαιρέτων μέσω του «Πράσινου Ταμείου» για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, ώστε να υπάρχει περιβαλλοντικό ισοζύγιο, εισάγεται νέο επιχείρημα, το οποίο συνδέει την επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων με προσπάθεια καταγραφής του πραγματικού αριθμού και της έκτασης του φαινομένου ως προϋπόθεση να ακολουθηθεί νέα πολεοδομική και χωροταξική πολιτική.
Η απόφαση του ΣτΕ
Εν τω μεταξύ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, όπου εκδικάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου προσφυγή με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ευαίσθητα σημεία, σύμφωνα με τις επιταγές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, είναι η χρήση επίσημων εγγράφων και δικαιολογητικών για την υπαγωγή ακινήτου στη ρύθμιση, η λειτουργία του μηχανισμού «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ο οποίος έχει σχεδόν εξουδετερωθεί, αφού οι πόροι του «Πράσινου Ταμείου» μεταφέρονται σε ποσοστό 97,5% στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δεν κινείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός που έχει από το νόμο συνδεθεί με τις τακτοποιήσεις.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κάνει προσπάθειες συνεννόησης με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να αυξηθούν οι πόροι που συγκεντρώνονται στο «Πράσινο Ταμείο» υπέρ περιβαλλοντικών δράσεων. Είναι αβέβαιο όμως αν θα υπάρξει σχετικό αποτέλεσμα, αφού τα χρήματα διοχετεύονται στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους. 
.enet.gr
23/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin