Tuesday, February 12, 2013

Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό TAP

Στην Αθήνα, υπογράφεται αύριο η διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Ο TAP είναι κοινοπραξία των εταιρειών Axpo (Ελβετία), Statoil (Νορβηγία) και E.ON Ruhrgas (Γερμανία) και σύμφωνα με το σχέδιο, θα διασχίζει την Ελλάδα ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα φτάνει στην Αλβανία κι έπειτα υποθαλάσσια θα περνά στη Νότια Ιταλία για να καταλήξει στην Ελβετία.

Ο αγωγοί TAP και Nabucco West διεκδικούν τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα (BP, Socar κ.ά.) θα αποφασίσουν τον ερχόμενο Ιούνιο για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει τελικά αέριο στις χώρες της Ε.Ε. Οι ποσότητες θα είναι έτοιμες να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά το 2017.
O Nabucco West θα ξεκινά από τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας και μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία.
Στην τελετή της υπογραφής στην Αθήνα  για τον αγωγό TAP θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης  Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας TAP. 
.rbth.gr
12/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

8 comments:

  1. Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου....

    Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφασή της και μεταξύ δύο επιλογών, δηλαδή του αγωγού Nabucco West και του Trans Adriatic Pipeline (TAP) προτίμησε τη δεύτερη.

    Την Τετάρτη υπογράφεται παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το προϊόν από τα κοιτάσματα της Κασπίας, Σαχ Ντενίζ (η θάλασσα του βασιλιά) που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν έως το Ταράντο της Ιταλίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και στη συνέχεια με υποθαλάσσιο αγωγό έως την Ιταλία.

    Μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην περάσει ο αγωγός South Stream από την Ελλάδα, η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει εναλλακτικούς συνεταίρους έτσι ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι των αγωγών.

    Οι Η.Π.Α., η Ε.Ε. και γενικώς οι δυτικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό, ασκούσαν έντονες πιέσεις ώστε να υπάρξει εναλλακτικός αγωγός ο οποίος δεν θα μετέφερε κατ’ αποκλειστικότητα ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και θα απέτρεπε τη διακίνηση ιρανικού φυσικού αερίου. Η επιλογή της κατασκευής του TAP δηλαδή αποτελεί υλοποίηση των πιέσεων αυτών.

    http://www.sigmalive.com/news/greece/30297

    ReplyDelete
  2. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την υπογραφή Τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP)......

    Αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00, θα υπογραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).

    Τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο Υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera. Στην Τελετή Υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιριών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

    Ο εν λόγω αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς και την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Εκτιμάται ότι η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/anakoinose-tou-upourgeiou-exoterikon-skhetika-me-ten-upographe-trimerous-diakubernetikes-sumphonias-elladas-albanias-italias-gia-ten-kataskeue-tou-agogou-trans-adriatic-pipeline-tap.html

    ReplyDelete
  3. Αντ. Σαμαράς: Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα ο TAP......

    Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη,

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο TAP θα καταστήσει τη χώρα μας ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα πρώτου ενεργειακού προορισμού.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, προσφέρεται μοναδική ευκαιρία για συνεργασία των τριών χωρών σε περισσότερους τομείς και για αξιοποίηση των συνεργειών που μπορεί να προκύψουν με πολλαπλά οφέλη για όλους.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας, επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

    Σύμφωνα με τον κ. Αβρομόπουλο, με τον TAP «η Ελλάδα αποκτά στον ενεργειακό χάρτη τη γεωστρατηγική θέση που της αρμόζει από την ιστορία της, το σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια προσφορά της στον πολιτισμό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαιτζάν είπε ότι στο τέλος του Μαρτίου θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις από τη χώρα και θα επιλέξουν ως το καλοκαίρι ποιο από τα δύο ενεργειακά σχήματα, του αγωγού TAP ή του Ναμπούκο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Δηλώσεις στήριξης διατύπωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο Αλβανός αντιπρόεδρος.

    Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.--

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=257042

    ReplyDelete
  4. Επενδύσεις 1,5 δισ. και εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τον αγωγό ΤΑΡ.......

    Επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα φέρει αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), με τη συμφωνία για την κατασκευή του να αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του πρωθυπουργού.

    Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.

    Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί εξάλλου αύριο Τετάρτη στις 10.00 με τους Περιφερειάρχες, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

    Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Λουσίντα Κρέιτον.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών. Δ. Κούρκουλας.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/02/2013_482855

    ReplyDelete
  5. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/Γ. Ετινγκερ: Καθοριστικής σημασίας η συμφωνία για τον αγωγό TAP .........

    Την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας -Αλβανίας, θεωρώντας την ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, χαρακτηρίζει ο επίτροπος Ενέργειας Γ. Ετινγκερ.

    Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας με αρχική μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 10 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, αναφέρει ο Επίτροπος.

    «Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ετινγκερ.

    Προσθέτει, δε, ότι η σημερινή διακυβερνητική συμφωνία της Αθήνας μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP. Η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για τις τρεις χώρες και θα διασφαλίσει τη συνεργασία τους κατά την ανάπτυξη του αγωγού TAP.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112993644

    ReplyDelete
  6. Αγωγός εθνικής σημασίας.....

    Χθες στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε μία νέα αρχή: η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline, γνωστού ως ΤΑΡ, είναι ίσως το πρώτο μεγάλο καλό νέο για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Η σημασία του έργου, ειδικά αυτή τη στιγμή, είναι πολλαπλή για την Ελλάδα.

    Πρώτον, διασφαλίζει τη θέση της χώρας στον χάρτη της μεταφοράς ενέργειας από την ανατολή προς την Ευρώπη – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό: η Ελλάδα μπήκε τελικά στο παιγνίδι, δεν είναι απούσα, δεν έχει παρακαμφθεί γεωστρατηγικά. Δεύτερον, δίνει ελπίδα για σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Και, τρίτον, το πιο σημαντικό, είναι ότι έρχεται να ενισχύσει ουσιαστικά τους πλέον καθοριστικούς γεωπολιτικούς δεσμούς της χώρας που έχουν άκριτα και με μεγάλη επιπολαιότητα τα τελευταία χρόνια στη πράξη εξασθενήσει: αυτούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, μέσα από κοινές επιλογές και προτεραιότητες σε ένα τόσο κρίσιμο πεδίο, όπως η πολυμέρεια της ευρωπαικής ενεργειακής τροφοδοσίας.

    Οσο κι αν τα δύο πρώτα είναι από μόνα τους εξαιρετικά σημαντικά, ειδικά τώρα, το τρίτο είναι εκείνο που καθιστά τον ΤΑΡ αγωγό εθνικής σημασίας για την Ελλάδα. Ένα τέτοιο έργο συμβάλλει αυτή τη στιγμή όσο λίγες ενέργειες στη σταθερότητα στην περιοχή – άλλωστε, αποτελεί και ένα σπάνιο και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο τριπλής σύγκλισης της Ελλάδας, των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας που συμμετέχει επενδυτικά στην κοινοπραξία κατασκευής: είναι μία εντελώς άλλη ισορροπία από αυτή που έχουμε υποστεί τα τρία τελευταία χρόνια... Τέλος, θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ότι η εξέλιξη της υπογραφής του αγωγού ενισχύει κι έναν ακόμη δρόμο για την καλύτερη αξιοποίηση και της Καβάλας, η οποία παρουσιάζει πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς σύντομα τελειώνει το συμβόλαιο του Πρίνου: όσο κι αν δεν έχει ευρέως συζητηθεί, εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πιο έντονο και ουσιώδες καταριανό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

    Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να «χρησιμοποιήσει» την υπόθεση του αγωγού για να κερδίσει διπλωματικά ανταλλάγματα, ειδικά στο ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία. Ευτυχώς, δεν εισακούσθηκαν: το τελευταίο που θα έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή, θα ήταν κάποιου είδους ελληνικός «εκβιασμός» σχετικά με αυτό το έργο. Κι αυτό για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή το μέγα ζητούμενο σήμερα είναι ακριβώς η επανασταθεροποίηση της χώρας στη διασαλευμένη ευρωατλαντική της ισορροπία. Δεύτερον, επειδή το έργο έχει πολύ μεγάλη επενδυτική σημασία και, τρίτον, απλώς επειδή δεν έχει καμία λογική το να βαδίζει κανείς «κόντρα» σε συνολικότερους σχεδιασμούς οι οποίοι τον εξυπηρετούν εθνικά.

    Χθες λοιπόν, στο υπουργείο Εξωτερικών, έγινε λοιπόν μία νέα αρχή. Φάνηκε, επιτέλους, λίγο «φως» για τη χώρα… ---

    Μαλούχος Γεώργιος Π.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=498184

    ReplyDelete
  7. Η σφαγή(!) για τους αγωγούς...
    Τα σχέδια για αγωγούς φυσικού αερίου είναι τόσα πολλά, ώστε είναι αμφίβολο εάν επαρκούν τα υφιστάμενα κοιτάσματα. Π.χ. το περιβόητο αζερικό κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, λέγεται ότι με ρωσική παρέμβαση θα τροφοδοτήσει τον South Stream, εις βάρος του αγωγού Nabucco. Αλλά το κοίτασμα αυτό το διεκδικεί ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για να το μεταφέρει από το Αζερμπαϊτζάν προς την ευρωπαϊκή αγορά από το 2017-2018, την κατασκευή του οποίου υπέγραψαν Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία. Ομως, υπάρχει και ο ανταγωνιστής του, ο αγωγός Nabucco West που κατασκευάζεται από την Τουρκία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με τη συμμετοχή της γερμανικής RWE, ο οποίος από το Ερζερούμ θα καταλήγει, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, επίσης στον αυστριακό τερματικό του Μπαουμγκάρντεν. Η επιλογή, λοιπόν, θα γίνει τον Ιούνιο από το Αζερμπαϊτζάν, «προστατευόμενη» της Τουρκίας χώρα, που εμφανίζεται επισήμως «αναποφάσιστο».

    Οι φανφάρες, λοιπόν, με τις οποίες ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του TAP, απλώς καλλιεργούν φρούδες ελπίδες. Η κοινοπραξία του ΤΑΡ αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και τη γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas, και την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν την απαρτίζουν η βρετανική ΒΡ, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil και η αζερική Socar.

    Και, επειδή, η «κούρσα των αγωγών» κυριαρχεί στο πεδίο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, προσδίδοντας γόητρο σε επίδοξες περιφερειακές δυνάμεις που ξέρουν από παζάρια, όπως η Τουρκία, και με τη Ρωσία να κινεί τα νήματα, η χώρα μας επιχειρεί απελπισμένα να επιστρέψει στο «παιχνίδι» μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η Τουρκία συμφώνησε με τη Ρωσία τη διέλευση από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα του υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream, της ομώνυμης κοινοπραξίας που ίδρυσαν τον Ιούνιο του 2007 η ιταλική ENI και η ρωσική Gazprom, παρακάμπτοντας τα χωρικά ύδατα της «προβληματικής» Ουκρανίας.

    Γεωστρατηγικό παιχνίδι εξαιρετικά περίπλοκο, αφού συνδυάζει τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις, τις σφαίρες επιρροής και τον οικονομικό ανταγωνισμό, η «κούρσα για τους αγωγούς» το καλοκαίρι του 2009 πήρε βαρυσήμαντη τροπή με την υπογραφή «πακέτου» συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

    Πάντως, αυτό που τονίζεται πομπωδώς είναι ότι η προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που χαρακτήρισε το έργο κατασκευής του αγωγού TAP στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, γίνεται υπό την… υψηλή εποπτεία των Αμερικανών! Η παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ερικ Ρούμπιν, στην εκδήλωση της υπογραφής, υποδηλώνει πολλά... Η επιδίωξη της Ουάσιγκτον να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενέργειας προς την Ευρώπη, μακριά από τη Ρωσία, αποφέρει καρπούς.

    Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream στην κυριολεξία έχει προκαλέσει τις λυσσώδεις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Αξίζει πολλαπλώς να υπενθυμίσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δρομολογήσει με τη Ρωσία μια σπουδαία συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μία συνεργασία, που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο κρατών, χωρίς, βεβαίως, να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς........http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/02/2013_483478

    ReplyDelete
  8. Η σφαγή(!) για τους αγωγούς...
    .......Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άλλωστε, κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ είχαν θεωρήσει πως η ευρωρωσική ενεργειακή συνεργασία θα οδηγούσε σε χαλάρωση των διατλαντικών δεσμών. Γι’ αυτό και αντέδρασαν, προβάλλοντας τότε το επιχείρημα ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τη Μόσχα. Στο γενικό αυτό πλαίσιο είχαν εκφράσει και τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική Καραμανλή. Οχι μόνο επισήμως, αλλά και με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα, που εμφάνιζαν την Ελλάδα και την Κύπρο σαν «δούρειους ίππους» της Ρωσίας στους κόλπους της Ε.Ε., έφθειραν αρκούντως τον Καραμανλή!

    Την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη την τορπίλισαν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, μόλις έγινε πρωθυπουργός, όσο και η νέα τότε ακραία φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Υπενθυμίζω ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία παρακαμπτήριος του Βοσπόρου στη ροή του ρωσικού πετρελαίου προς τις δυτικές αγορές. Για την Ελλάδα, όμως, η κατασκευή του δεν είχε μόνο οικονομική σημασία. Είχε και εθνική σημασία, επειδή εντάσσει τη Θράκη στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και κατ’ αυτό τον τρόπο καθιστά δυσχερέστερη την άσκηση τουρκικών επεκτατικών πιέσεων σ’ αυτή την περιοχή.

    Πάντως, οι φήμες ότι λόγω της σχέσης που ανέπτυξε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Κώστας Καραμανλής έπεσε θύμα υπονομευτικών ενεργειών εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ακόμη δεν έχουν κοπάσει. Βέβαια, και οι παρασκηνιακές πιέσεις των κύκλων εντός της Ελλάδας, οι οποίοι εξαρχής αντιμετώπισαν αρνητικά τη σύναψη μιας στρατηγικής ενεργειακής σχέσης με τη Μόσχα, ήταν αφόρητες.-
    Της Ζέζας Ζήκου

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/02/2013_483478

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin