Ένας αστεροειδής, που θα περάσει κοντά από τη Γη σε 2 βδομάδες, θα βρεθεί στην πιο κοντινή απόσταση σε αυτή.
Η απόσταση μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης τη στιγμή της μέγιστης προσέγγισης θα αποτελέσει 17000 χλμ. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας.
Ο αστεροειδής 2012DA14, που ανακαλύφθηκε από το ισπανικό αστεροσκοπείο της Λα Σάγκρα, θα πλησιάσει τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου. Θα βρεθεί πιο κοντά, απ’ ότι ορισμένοι τεχνητοί δορυφόροι της Γης.
Η διάμετρος του 2012DA14 είναι 45 μ., η μάζα του είναι 130000 τόνοι. Σε περίπτωση πρόσπτωσης στη Γη θα εκλυθεί ενέργεια, ισοδύναμη με έκρηξη 2,4 μεγατόνων.
.greek.ruvr.ru
3/2/13
--
-
This asteroid seems to have travelled a long distance before a close earth-encounter on 19 August 2004, and back to travel a shorter distance, and meet us again on 14 February 2013. I wonder where this asteroid has been to.
Distance between Earth-Moon: 0.00256 AU = 384,401 km
Η απόσταση μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης τη στιγμή της μέγιστης προσέγγισης θα αποτελέσει 17000 χλμ. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας.
Ο αστεροειδής 2012DA14, που ανακαλύφθηκε από το ισπανικό αστεροσκοπείο της Λα Σάγκρα, θα πλησιάσει τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου. Θα βρεθεί πιο κοντά, απ’ ότι ορισμένοι τεχνητοί δορυφόροι της Γης.
Η διάμετρος του 2012DA14 είναι 45 μ., η μάζα του είναι 130000 τόνοι. Σε περίπτωση πρόσπτωσης στη Γη θα εκλυθεί ενέργεια, ισοδύναμη με έκρηξη 2,4 μεγατόνων.
.greek.ruvr.ru
3/2/13
--
-
This asteroid seems to have travelled a long distance before a close earth-encounter on 19 August 2004, and back to travel a shorter distance, and meet us again on 14 February 2013. I wonder where this asteroid has been to.
Distance between Earth-Moon: 0.00256 AU = 384,401 km
«Χρυσωρυχείο» ο αστεροειδής που περνά ξυστά από τη Γη.....Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει ορυκτό πλούτο αξίας 195 δισ. δολαρίων!.....
ReplyDeleteΝέα Υόρκη
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, ο αστεροειδής 2012 DA14, θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη. Πρόκειται για ένα διαστημικό βράχο σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου και το πέρασμα του είναι το κοντινότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για σώμα αυτού του μεγέθους. Το πέρασμα του έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και είναι πολλές οι αναφορές και εκτιμήσεις για την παρουσία του στη γειτονιά μας.
Αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε πρόσφατα και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αστεροειδών υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 έχει ορυκτό πλούτο αξίας 195 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το πέρασμα του αστεροειδή κάνει τους ειδικούς να κάνουν εκτιμήσεις για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που λοξοδρομούσε και έπεφτε πάνω στον πλανήτη μας.
Η αξία
Η Deep Space Industries υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο και ειδικότερα σίδηρο και νικέλιο. Αναφέρει επίσης ότι ο αστεροειδής διαθέτει αρκετές ποσότητες νερού ικανές να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε διαστημόπλοια. Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρητικά αφού όπως λένε τα στελέχη της η τροχιά του αστεροειδή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την οργάνωση μιας αποστολής σε αυτόν για να γίνει προσπάθεια εξόρυξης.
Σύμφωνα με την εταιρεία η τροχιά του είναι τέτοια που η οργάνωση της αποστολής σε αυτόν θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος τέτοιο που να πλησιάζει την αξία του ορυκτού πλούτου και άρα δεν υπάρχει λόγος να γίνει μια τέτοια προσπάθεια.
Τι θα συνέβαινε αν έπεφετε στη Γη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο 2012 DA14 έπεφτε στη Γη θα προκαλούσε καταστροφή ανάλογη με εκείνη της μεγαλύτερης σε ισχύ πυρηνικής βόμβας που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς μια περιοχή ανάλογη με αυτή στην οποία εκτείνεται το Λονδίνο. Το πέρασμα, σε απόσταση μόλις 27.500 χιλιομέτρων πάνω από τη Τζακάρτα, θα μεταδοθεί ζωντανά στο in.gr μέσω του NASA TV. Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Θοδωρής Λαΐνας
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=498435
Μύθοι και αλήθειες για τον μετεωρίτη που έπληξε τη Ρωσία.....10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ......
ReplyDeleteΟ μετεωρίτης που έπληξε σήμερα την περιοχή Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, εκτός από εκατοντάδες τραυματίες, άφησε και πολλά ερωτήματα σχετικά με τις πτώσεις μετεωριτών αλλά και τους «διαστημικούς» κινδύνους που ίσως αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Τι ακριβώς ήταν λοιπόν αυτό που συνέβη σήμερα;
Τι ήταν αυτό που έπληξε τη Ρωσία την Παρασκευή το πρωί;
Ένας διαστημικός βράχος, που η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκτιμά ότι ζύγιζε περίπου 10 τόνους. Βίντεο δείχνουν ένα φωτεινό ίχνος να σκίζει τον ουρανό, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο που ανεφλέγη καθώς εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο βράχος χτύπησε την ατμόσφαιρα με μία ταχύτητα τουλάχιστον 54.000 χλμ/ώρα, συμπιέζοντας τον αέρα στην πορεία του και θερμαίνοντάς τον κατά χιλιάδες βαθμούς, το οποίο εκπέμπει φως. Η απότομη συμπίεση του αέρα δημιουργεί ένα κρουστικό κύμα, το οποίο ακούγεται σαν μια ηχητική έκρηξη σε πολλά από τα βίντεο.
Ήταν ένας μετεωρίτης ή ένα ντους μετεωριτών;
Τα πλάνα δείχνουν καθαρά ένα και μόνο αντικείμενο κατά μήκος του ουρανού, αλλά πιστεύεται ότι ο μετεωρίτης έσπασε περίπου 30 με 50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Ορισμένα βίντεο δείχνουν μια ξαφνική λάμψη καθώς το σώμα κατακερματιζόταν κατά τη διάρκεια της πύρινης διέλευσής του από την ατμόσφαιρα.
Πόσο σπάνιο είναι αυτό το φαινόμενο;
Περίπου 40.000 τόνοι διαστημικών βράχων πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο, ως επί το πλείστον με τη μορφή σκόνης και σχετικά μικρών μετεωριτών. Η τελευταία φορά που κάτι μεγαλύτερο χτύπησε τη Γη ήταν το 1908, όταν ένας αστεροειδής περίπου 50 μέτρων εξερράγη στον αέρα πάνω από την περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία ισοπεδώνοντας δάση σε μια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συμβάν της Παρασκευή ήταν ένα μικρό κλάσμα αυτού του μεγέθους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει περίπου κάθε δεκαετία, αλλά συνήθως λαμβάνει χώρα σε ακατοίκητες περιοχές.
Έχει ποτέ σκοτωθεί κανείς από μετεωρίτη;
Καμία καταγραφή θανάτου από πτώση μετεωρίτη δεν έχει γίνει στο παρελθόν. Υπάρχουν ιστορίες ενός σκύλου που σκοτώθηκε στην Αίγυπτο το 1911 και ενός αγοριού που χτυπήθηκε χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά στην Ουγκάντα το 1992. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης δεν κατοικείται από τον άνθρωπο, επομένως οι μετεωρίτες πέφτουν συνήθως σε έρημες περιοχές ή σε ωκεανούς.
Τι διαφορά έχει ένας αστεροειδής, ένα μετέωρο, ένας μετεωρίτης και ένα μετεωροειδές;
Οι αστρονόμοι λατρεύουν τους ορισμούς τους. Μετεωροειδές λέγεται οτιδήποτε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, που είναι μικρότερο από 10 μέτρα. Γίνεται αστεροειδής όταν ξεπερνά αυτό το μέγεθος και φτάνει μέχρι περίπου τα 1.000 χιλιόμετρα. Το μετέωρο είναι ένας κόκκος σκόνης που φλέγεται στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα πεφταστέρι. Ο μετεωρίτης είναι ένα μεγαλύτερο κομμάτι, από βότσαλο ως μέγεθος ογκόλιθου, που επιβιώνει μέχρι να χτυπήσει την επιφάνεια της Γης.
Αυτοί οι ορισμοί αυτοί είναι ασαφείς, ωστόσο. Σχεδόν όλοι φαίνονται να χρησιμοποιούν τη λέξη «μετέωρο» για να περιγράψουν το αντικείμενο που έπληξε τη Ρωσία. Ο... Σον Κόνερι φταίει γι' αυτό. Στα 1979 πρωταγωνίστησε σε μια ταινία καταστροφής με θέμα έναν αστεροειδή που επρόκειτο να χτυπήσει τη Γη. Η ταινία είχε τον τίτλο «Meteor».
Έχει σχέση με τον αστεροειδή που θα περάσει πολύ κοντά στη Γη την Παρασκευή το βράδυ;
Όχι, τόσο η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία του Λονδίνου όσο και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, λένε ότι η πτώση του μετεωρίτη την Παρασκευή το πρωί είναι άσχετη με την προσέγγιση του διαστημικού βράχου DA14 2012, ο οποίος θα περάσει εξαιρετικά κοντά από τη Γη το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Παρατήρησης Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA, ένας αστεροειδής σαν τον 2012 DA14 πετάει τόσο κοντά κατά μέσο όρο μόλις μία φορά κάθε 40 χρόνια, αν και θα εξακολουθεί να είναι περίπου 17.100 μίλια πάνω από τα κεφάλια μας. Παρ 'όλα αυτά, αυτό σημαίνει πιο κοντά στη Γη απ' ό,τι πολλοί τεχνητοί δορυφόροι.............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63783578
Πηγή: Guardian
Ο «κυνηγός μετεωριτών» μεταβαίνει στο Τσελιάμπινσκ.....
DeleteΟ παγκοσμίου φήμης «κυνηγός μετεωριτών», ειδικός του Ινστιτούτου αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης στο ερευνητικό κέντρο της NASA και εμπειρογνώμονας για θέματα που έχουν σχέση με τους μετεωρίτες και τις επιπτώσεις από την πτώση τους, Δρ Πέτρους Τζένισκενς θα ακολουθήσει τα ίχνη του μετεωρίτη της λίμνης Τσεμπαρκούλ.
«Ο ερευνητής σχεδιάζει να συναντηθεί με την ηγεσία της περιφέρειας του Τσελιάμπινσκ. Ο Τζένισκενς θέλει να πληροφορηθεί ποια προβλήματα αντιμετώπισαν από τον «διαστημικό επισκέπτη» οι κάτοικοι των Νοτίων Ουραλίων και πως προχώρησε η αποκατάσταση των κτηρίων» αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας του Τσελιάμπινσκ.
http://greek.ruvr.ru/2013_03_07/107278155/
7/3/13
Εντοπίστηκε με ακρίβεια το σημείο πτώσης ενός θραύσματος του μετεωρίτη στο Τσεμπαρκούλ....
Deleteο σημείο στης πτώσης στη λίμνη Τσεμπαρκούλ ενός από τα θραύσματα του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ εντοπίστηκε με ακρίβεια μισού μέτρου με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού δορυφόρου υψηλής ανάλυσης Pleiades 1A, πληροφορεί το ρωσικό μηχανικό τεχνολογικό κέντρο Scanex.
«Στη ληφθείσα φωτογραφία φαίνεται το άνοιγμα στον πάγο, που δημιουργήθηκε από το μετεωρίτη και έχει διάμετρο περίπου 6 μέτρα», - αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου οι κάτοικοι μερικών περιοχών των Ουραλίων έγιναν θεατές της πτήσης ενός ουράνιου σώματος και στη συνέχεια σημειώθηκε έντονη λάμψη και ισχυρή έκρηξη. Το κρουστικό κύμα προξένησε βλάβες στα κτίρια και έσπασε τα τζάμια των παραθύρων πολλών κτιρίων στο Τσελιάμπινσκ. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
http://greek.ruvr.ru/2013_03_15/108076820/
15/3/13
Ο αστεροειδής 2012 DA14 την επόμενη φορά θα προσεγγίσει τη Γη το 2046.....
ReplyDeleteΗ βαρύτητα της Γης άλλαξε την τροχιά του αστεροειδούς 2012 DA14. Προηγουμένως αυτή βρισκόταν εκτός της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο, ενώ μετά την προσέγγιση με τον πλανήτη μας σε ελάχιστη απόσταση των 27700 χλμ τη νύχτα της 16 Φεβρουαρίου, εντάχθηκε στον κύκλο αυτό.
Σχετική δήλωση έκανε ο υποδιευθυντής του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Πούλκοβο Αλεξάντρ Ντεβιάτκιν.
Ο αστεροειδής 2012 DA14 θα προσεγγίσει ξανά τη Γη το 2046. Μεταξύ των άλλων διακοσίων αστεροειδών που κυκλοφορούν στο Ηλιακό Σύστημα, η μεγαλύτερη απειλή εισέρχεται από τον Άπωφις, όμως όχι στην επόμενή του επίσκεψη προς τον πλανήτη μας το 2029, αλλά μετά το 2036. «Όμως μέχρι τότε κάτι θα σκεφτούμε», καθησύχασε ο επιστήμονας.
http://greek.ruvr.ru/2013_02_19/105394976/