Tuesday, February 19, 2013

«Οχι» της Πολεοδομίας για το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Θήρας

Αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα μελέτη επισκευής του ώστε να «απελευθερωθεί» ο αρχαιολογικός χώρος .....
Αυτό το στέγαστρο πότε θα γίνει; Τραγελαφικές καταστάσεις διαδραματίστηκαν χθες το πρωί όταν η ανάδοχος εταιρεία (J&Ρ- Αβαξ) για την κατασκευή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου πήγε να καταθέσει στην Πολεοδομία Θήρας τη νέα μελέτη για την αποκατάστασή του. 
Εκεί η προαναφερόμενη υπηρεσία αρνήθηκε να τη δεχθεί με το αιτιολογικό ότι η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση. Μόνο που αυτός ο νόμος ίσχυε ανέκαθεν. Προκειμένου μάλιστα για την κατασκευή του στεγάστρου- την αντικατάστασή του, για την ακρίβεια- είχε εκδοθεί ειδικό προεδρικό διάταγμα. Αλλωστε η Πολεδομία Θήρας είχε εκδώσει και παλαιότερα άδειες. Πώς αλλιώς θα είχε κατασκευαστεί το στέγαστρο;


«Πρόσφατα έγινε η θεώρηση των τεχνών της αναθεωρημένης μελέτης της αναδόχου εταιρείας. Αυτό που απομένει τώρα είναι τα τεύχη αυτά να κατατεθούν από τον ανάδοχο στην Πολεοδομία Σαντορίνης προκειμένουμετά την έγκρισηνα ξεκινήσουν οι εργασίες» ανέφερε μόλις προ ολίγων ημερών ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνέντευξή του. Προφανώς δεν ήταν καλά ενημερωμένος. Κύκλοι του υπουργείου παρέπεμπαν έτσι χθες στην Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία εκτελεί το έργο έχοντας υπογράψει τη σύμβαση με την ανάδοχο J&Ρ- Αβαξ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν είναι σε θέση να επέμβει σε δημόσιους φορείς.

Στην περιοχή όντως απαγορεύεται η δόμηση- παρ΄ ότι είχε κατασκευαστεί προ πολλών ετών, επί Σπυρίδωνος Μαρινάτου, ένα εργοταξιακό στέγαστρο για την προστασία των αρχαιοτήτων-, γι΄ αυτό και οι τότε υπουργοί κκ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο. Η Πολεοδομία Θήρας λοιπόν είχε εκδώσει οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν από το δυστύχημα, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;

Εχουν περάσει τριάμισι χρόνια από την πτώση τμήματος του στεγάστρου με τραγική συνέπεια τον θάνατο ενός επισκέπτη. Το ζήτημα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, το ίδιο και η προσπάθεια ανεύρεσης των αιτίων, μελέτες επί μελετών έγιναν αυτό το διάστημα, δικαστικές διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει φυσικά κλειστός και τώρα που η υπόθεση έφθασε σε ένα τέλος- αρχή του τέλους, για την ακρίβεια- η Πολεδομία της Θήρας αρνείται να παραλάβει την αναθεωρημένη μελέτη με την οποία θα καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει η επισκευή του στεγάστρου.

Η συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, την οποία είχε ζητήσει η ανάδοχος εταιρεία από τους βρετανούς μελετητές Οve Αrup & Ρartners, ενώ τον έλεγχό της πραγματοποίησε ο οίκος Αtkins, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (29.7.2008). Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να ενισχυθούν τα μισά περίπου από το σύνολο των 94, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του κ. Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του. Ετσι θα τοποθετηθεί στην οροφή χώμα πάχους 8 εκατοστών, ενώ θα γίνει και φύτευση. Το έργο, εφόσον υπάρξει απεμπλοκή από το νέο πρόβλημα και αρχίσουν οι εργασίες, θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο. 

 Θερμού Μαρία 
www.tovima.gr
19/2/2009
--
Ο αρχαιολογικός χώρος κάτω από το στέγαστρο στο Ακρωτήρι Θήρας όπως ήταν πριν από τριάμισι χρόνια, όταν και έπεσε ένα τμήμα του στεγάστρου που προστάτευε τις αρχαιότητες (ένθετη φωτογραφία), με τραγική συνέπεια τον θάνατο ενός επισκέπτη (ΑΠΕ)

1 comment:

  1. Απόφαση για την κατάρρευση στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης......

    «Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση του βιοκλιματικού στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης, που στοίχισε τη ζωή σ' έναν Ουαλλό τουρίστα και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε τουριστών κι ενός εργάτη, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον υπεύθυνο εργοταξίου της κατασκευάστριας εταιρείας J&P Άβαξ Αθανάσιο Σακελλαρόπουλο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 33 μηνών, με τριετή αναστολή.
    Αντιθέτως, ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες της αρχαιολογικής εταιρείας που σχεδίασαν το έργο.
    Πρόκειται για τους Νίκο Φιντικάκη, Νίκο Πανδή, Νίκο Παπαντωνίου και Παναγιώτη Καρύδη καθώς και για τον καθηγητή Γ. Ιωαννίδη και τον υπεργολάβο Θ. Πετζετάκη, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση κανόνων ασφαλείας». Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή», το οποίο συνεχίζει ως εξής: «Στο πλαίσιο της πολυήμερης διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, όπου εξετάστηκαν σύνθετα και σύγχρονα προβλήματα τεχνολογίας, κατέθεσαν ο ομότιμος καθηγητής και ανασκαφέας της Σαντορίνης Χρήστος Ντάμας και ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας καθηγητής και ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Επίσης εξετάστηκαν ειδικοί τεχνικοί και αρχιτέκτονες καθώς και ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου, ο γραμματέας και ο υπεύθυνος οικονομικών, Χρίστος Σπίρτζης, Αντώνης Πρωτονοτάριος και Ντίνος Μακέδος αντίστοιχα. Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας κ. Οικονόμου επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες υπευθύνων της κατασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι ο κ Χαρμαντάς, αντιπρόσωπος και νόμιμος εκπρόσωπος της J&P Άβαξ, και ο Παύλος Τομπακίδης, γενικός επιβλέπων σι οποίοι αθωώθηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στη Νάξο. Σημειώνεται ότι n μελέτη του αρχιτέκτονα N. Φιντικάκη για το βιοκλιματικό στέγαστρο απέσπασε το 2ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή βιοκλιματικών έργων στην Ευρώπη ανάμεσα σε 250 συμμετοχές. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Φυντικάκη δήλωσε ότι «n απόφαση του Εφετείου είναι από αυτές που μένουν στην ιστορία των δικαστηρίων, γιατί είναι σωστή κατ δίκαιη απόφαση είναι απόφαση, υπέρ της αλήθειας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης που χρειάζονται οι πολίτες για την ορθή λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας».
    http://portal.tee.gr/
    http://www.iekemtee.gr

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin