Wednesday, February 06, 2013

ΥπΑνΥπ: Δηλώσεις του υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό

Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των τεσσάρων διαγωνισμών για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ.

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών για τις τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι σημαντικό ότι παρά την οικονομική κρίση εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Για δυο από αυτές, είχαμε οκτώ διαφορετικούς ομίλους που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και σε κάθε μια από τις άλλες δυο περιπτώσεις, είχαμε από επτά ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε παρουσιάσει από τον Οκτώβρη και τα οποία τηρούμε προκειμένου οι διαγωνισμοί να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο από τώρα.
Αυτή θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Πρόκειται για μια αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, πρόκειται για ένα βήμα που θα μας επιτρέψει να μην χάσουμε κοινοτικά κονδύλια, αλλά κυρίως είναι μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας και τον πολιτισμό μας. Δεν μπορεί να είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο τομέα.
Γι” αυτό και η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Προχωρούμε προφανώς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση τη νομιμότητα και τις αρχές του δικαίου. Και όλοι εκείνοι που είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν θα πρέπει να καταλάβουν ότι από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη στο συγκεκριμένο τομέα και σε αυτό είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.
Είναι επίσης σημαντικό ότι οι διαγωνισμοί στην Περιφέρεια, άλλοι έξι ακόμη διαγωνισμοί, προχωρούν κι αυτοί με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Ασφαλώς υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν, τώρα κάνουμε ένα αγώνα που είναι ταυτόχρονα και μαραθώνιος αλλά και αγώνας ταχύτητας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε σε αυτό τον αγώνα.
Θα προχωρήσουμε με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνηση, στο θέμα αυτό, να παράγουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Γ. Σγουρός: Πρώτα απ” όλα θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηδάκη τον υπουργό Ανάπτυξης για όλη αυτή τη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα. Δεν θέλω να ευχαριστήσω απλώς μόνο για να πω καλές κουβέντες, αλλά όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ σωστά και πολύ αποτελεσματικά.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι το δημόσιο έχει ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας έχει ανάγκη το δημόσιο τομέα. Άρα και σε αυτή την περίπτωση, αν αυτοί οι δυο τομείς λειτουργήσουν σωστά, πάλι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Αυτό που μετράει στη σημερινή συνάντηση και αυτά τα οποία σας λέμε, καθώς και στην πολιτική κυρίως αυτό που  μετράει, είναι συνέπεια των λόγων και των έργων.
Πριν από τρεις μήνες εδώ, μετά από πρόσκληση πάλι του κ. Χατζηδάκη, ειπώθηκε από εμένα ότι τέλος Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι. Σήμερα λοιπόν, 6 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των τεσσάρων διαγωνισμών: Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια.
Από εκεί και μετά πλέον ανοίγει ο διάλογος. Και μέσα από την ολοκλήρωση αυτή και τις επιλογές των ομίλων οι οποίες θα γίνουν, θα προχωρήσουμε στις οικονομικές προσφορές και μέσα από τις οικονομικές προσφορές θα βγει ο μειοδότης, ο οποίος θα υπογράψει και σύμβαση μεταξύ του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. μέσω της διαδικασίας του ΣΔΙΤ και του υπουργείου Ανάπτυξης.
Εδώ θέλω να πω ότι δυο θέματα έχουμε: την τεχνολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτά δεν κάνει ούτε το υπουργείο, ούτε εμείς βήμα πίσω.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν απειλείται καμία θέση εργαζόμενου στον ΕΣΔΝΑ. Το τρίτο είναι ότι βεβαίως θα αντιμετωπίσουμε ενστάσεις και δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες και οτιδήποτε άλλο. Εγώ κάνω έκκληση στον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη, δεν ξέρω με ποιο νόμιμο τρόπο να επισπευσθούν όσο το δυνατό to συντομότερo τα αποτελέσματα των ενστάσεων, των παρεμβάσεων που μπορεί να γίνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ένας νόμος του κράτους του 2003, να είναι επικαιροποιημένος το 2006 και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά το 2013 με όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε πάνω σε αυτό το αντικείμενο, το οποίο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Αττική. Ή θα αποκτήσει υποδομές η Αττική, ή δεν θα έχει για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Υποδομές σημαίνει αξιοποίηση με τη δημιουργία των τεσσάρων εργοστασίων, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει το 35 με 40% το πολύ θα θάβεται, το υπόλοιπο θα αξιολογείται και δεν θα βλέπουμε χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους να μεταφέρουν με καροτσάκια κάθε υλικό το οποίο ενώ εμείς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, να πηγαίνουν σε μαγαζιά ή οπουδήποτε αλλού και να το αξιοποιούν άλλοι.
Νομίζω ότι το κράτος πρέπει να δείξει αυτή τη στιγμή την θέλησή του, μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο με όλους τους φορείς και να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι αυτό ωφελεί τα 5 εκ. των πολιτών και όχι οργανωμένες μειοψηφίες οι οποίες κοιτάζουν το συμφέρον και ας κοιτάξουν πίσω να δουν τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν, τι ακριβώς έχει γίνει, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν για το περιβάλλον και μιλάνε τώρα για το περιβάλλον;
Εμείς πρώτοι βάλαμε αυτό το θέμα του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και της επιλογής της τεχνολογίας με το μικρότερο κόστος για τους πολίτες. Αυτές είναι οι θέσεις του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής και δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μια ερώτηση προς εσάς. Είπε ο Περιφερειάρχης ότι κάνει έκκληση για να λύσετε τα θέματα των ενστάσεων, των παρεμβάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τι μπορείτε να κάνετε ή τι θα κάνετε σε αυτό.

Κ. Χατζηδάκης:  Η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει με τον τρόπο που νομίζει. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, εμείς εκφράζουμε τη θέση απλώς της κυβέρνησης ότι προχωρούμε με βάση τη νομιμότητα. Άλλωστε είναι πρόσφατη η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για τον τρόπο με τον οποίο έχει προχωρήσει το όλο θέμα.
Άρα υπάρχει η στήριξη της κυβέρνησης, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά νομίζω και ο κοινός νους που έρχεται να πει πως από τη σημερινή σχεδόν χαοτική κατάσταση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, περνάμε σε ένα καινούργιο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό πλαίσιο. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει απολύτως κατανοητό από τη δικαιοσύνη.  Άλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο παρελθόν για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ήρθε και απέρριψε ενστάσεις και προσφυγές. Απλώς τώρα για μια μεταγενέστερη φάση της όλης διαδικασίας, οι προσφεύγοντες έρχονται και χρησιμοποιούν τα ίδια παλαιά επιχειρήματα. Νομικά, τυπικά, δικαιούνται να το κάνουν, ουσιαστικά όμως νομίζω ότι έχουν πάρει ήδη κάποιες απαντήσεις.
Και πάλι ξαναλέω απομένει στη δικαιοσύνη να αποφασίσει, αλλά ελπίζω ακριβώς λόγω του ότι υπάρχουν οι προηγούμενες αποφάσεις η δικαιοσύνη θα προχωρήσει στο πλαίσιο που σας περιγράψαμε.

Γ. Σγουρός: Μπορώ να συμπληρώσω κάτι κ. Υπουργέ σε αυτό; Πριν από δέκα ημέρες επισκέφθηκα τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και του παρουσίασα έναν διαγωνισμό ο οποίος είχε 29 μέχρι εκείνη τη στιγμή, τώρα έχει 32, παρεμβάσεις δικαστικές.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί έργο, εάν δεν επισπευσθούν, Εγώ αυτό ζήτησα, δε ζήτησα να κάνω παρέμβαση στη δικαιοσύνη, μην παρεξηγηθούμε. Ζήτημα να επισπευσθούν οι αποφάσεις είτε του Συμβουλίου Επικρατείας είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δεν μπορεί να κάνει δύο και τρεις μήνες να βγει μια απόφαση. Να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ότι γίνεται σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ και προς τον κ. Σγουρό η ερώτηση: Είπατε ότι σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Οι κάτοικοι της Αττικής πότε θα δουν τις νέες μονάδες επεξεργασίας στους χώρους που έχουν επιλεγεί στις τέσσερις περιοχές; Πότε δηλαδή θα είναι έτοιμη η λειτουργία τους, πότε υπολογίζουμε;

Κ. Χατζηδάκης:: Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα μεσολαβήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και όλα όσα προβλέπονται από το νόμο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ΣΔΙΤ. Θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στις αρχές του 2014 και στη συνέχεια μπαίνουμε στην περίοδο της κατασκευής των έργων.
Με βάση την πληροφόρηση που έχω από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ πιστεύουμε ότι θα έχουν παραδοθεί προς χρήση οι μονάδες αυτές στο τέλος του 2015.

Δημοσιογράφος: Του 2015;

Κ. Χατζηδάκης: Ναι, διότι δεν πρόκειται για περίπτερα, πρόκειται για ολόκληρες μονάδες ολοκληρωμένες, εργοστάσια επεξεργασίας των αποβλήτων. Ο ιδιώτης που θα τα κατασκευάσει καταλαβαίνετε ότι έχει κάθε λόγο να τα κατασκευάσει το ταχύτερο δυνατόν, αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία κι αυτός είναι ο χρόνος που σας περιέγραψα.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση και προς τον Υπουργό και προς τον κ. Σγουρό ο οποίος προ μηνών είχε πει ότι η χωματερή στη Φυλή έχει όριο ζωής μέχρι τις αρχές του 2015 και σήμερα μαθαίνουμε ότι τα εργοστάσια θα είναι έτοιμα στα τέλη του 2015. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει κάποιο μεσοδιάστημα όπου η Αττική ενδεχομένως να μην έχει χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων της;

Γ. Σγουρός: Πρώτα απ΄ όλα, αυτό που είπα είναι ακριβώς όπως το είπατε. Ότι το κύτταρο της Φυλής μέχρι τέλος του 2015, θα έχει για τα δύο επόμενα χρόνια, έχουμε 2013, άλλα δύο χρόνια. Σχεδόν 2014, μισό 2015 και πάντοτε με την ίδια ποσότητα και όγκο που πηγαίνουν τα σκουπίδια από τους 65 Δήμους στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Ακούστε να σας πω, το πρόβλημα αυτό το έχω αναφέρει εδώ και τέσσερα χρόνια. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ο ολοκληρωμένος ανταγωνιστικός διάλογος, το πρώτο και το ουσιαστικότερο είναι να προκύψει η εταιρεία εκείνη η οποία θα προσφέρει την καλύτερη τεχνολογία πρώτα απ΄ όλα για το περιβάλλον.
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες, εγώ θα διαφωνήσω μερικώς με τον κ. Υπουργό ότι τέλος 2013 να είναι ολοκληρωμένος ο ανταγωνιστικός διάλογος με ότι αυτό συνεπάγεται και εν συνεχεία μετά να μπουν μπροστά τα εργοστάσια τα οποία θα μειώσουν τον όγκο. Εάν θα γίνει λοιπόν ένα εργοστάσιο, γι΄ αυτό έχουμε τέσσερις διαγωνισμούς, θα αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος. Και γι΄ αυτό το λόγο είπαμε από την αρχή όχι ένας διαγωνισμός για όλα τα εργοστάσια, τέσσερις διαγωνισμοί για κάθε ένα ξεχωριστό.
Άρα λοιπόν η Κερατέα. Το Γραμματικό το οποίο μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί σε τρεις μήνες από σήμερα Φυλή και Λιόσια που οι υποδομές τους μπορούν να δημιουργήσουν και κάποιες άλλες παράλληλες λύσεις, εφόσον το επιθυμούν και οι πολίτες της περιοχής.
Εγώ έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι το περιβάλλον δε δημιουργήθηκε το 2012 και το 2011. Το περιβάλλον υπήρχε εδώ και 20 χρόνια που θάβουν τα σκουπίδια. Άρα λοιπόν πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί, να τελειώσει τέλος του 2013 ο ανταγωνιστικός διάλογος, να βγει ο μειοδότης με την καλύτερη τεχνολογία για την προστασία του περιβάλλοντος, για το μειωμένο κόστος για τον πολίτη και να πάνε όλα μια χαρά και να αποκτήσει η Αττική για πρώτη φορά υποδομές. Όχι μόνο στα στερεά. Είναι και τα υγρά απόβλητα, αλλά δεν είναι της σημερινής συζήτησης.


Κ. Χατζηδάκης: Ξεκινώντας από ένα δυσμενές σημείο αφετηρίας, δίνουμε μια μάχη με το χρόνο και δίνουμε παράλληλα και μια μάχη με όλους εκείνους οι οποίοι δε θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τόπο και αγνοούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που λέμε είναι πως θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Μέσα βεβαίως στo πλαίσιo της νομιμότητας, προκειμένου να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει τρόπος για να διασφαλίσετε και για να διασφαλιστεί και ο πολίτης ότι οι προδιαγραφές και η τεχνολογία που θα επιλεγούν θα ελέγχονται ότι τηρούνται επακριβώς, ώστε να έχετε την εμπιστοσύνη ότι από κει και μετά, μετά την έναρξη λειτουργίας και τα λοιπά θα είναι ασφαλές και όπως θα έπρεπε ένα τέτοιο εργοστάσιο; Και το λέω γιατί στην Αυστρία υπάρχει εμπεδωμένη π.χ. πεποίθηση ότι αφού είναι έτσι, έτσι ακριβώς λειτουργεί και στην Ελλάδα ξέρουν άλλα πράγματα. Ευχαριστώ.

Κ. Χατζηδάκης: Υπάρχει πρόβλεψη από τις ίδιες τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Υπάρχει η υποχρέωση του αναδόχου να τηρεί συγκεκριμένες προβλέψεις και φυσικά η χώρα μας λειτουργώντας στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, που είναι ιδιαίτερα αυστηρό κι έχει τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους σε όλο τον κόσμο, είναι υποχρεωμένη η χώρα μας να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν τους ακολουθούσαμε. Οι ΧΑΔΑ, οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων ήταν ακριβώς ένα παράδειγμα του ότι δεν τηρούνται αυτοί οι κανόνες. Είναι λίγο οξύμωρο ορισμένοι να μην ενοχλούνται με τους ΧΑΔΑ και να έχουν τόσες πολλές ευαισθησίες για τις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι κακό, έστω και αργά μπορείτε να το δείτε και τώρα.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν είπα ότι είναι κακό, αντιθέτως..

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι; Μιλάτε συνεχώς για συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω. Σε ποιους αναφέρεστε;

Γ. Σγουρός: Βεβαίως να σας απαντήσω. Λοιπόν, έπεσε στα χέρια μου πριν από τρεις μέρες η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Φυλής και του ΕΣΔΝΑ, που έχει διάρκεια ζωής 20 χρόνια. Σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι.
Παραχωρήθηκε η Φυλή για τα 20 χρόνια. Η κριτική που γίνεται είναι για το περιβάλλον, χωρίς τότε να υπάρχει διαδικασία γι΄ αυτή την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση. Με ψηφισμένους νόμους από το 2003, επικαιροποιημένους από το 2006, για να γίνουν τα τέσσερα εργοστάσια τα οποία θα μειώσουν τον όγκο, θα προστατεύσουν το περιβάλλον και ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να λέει την αλήθεια χωρίς να υποκρίνεται.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 2 δις για αντισταθμιστικά, για έργα και οτιδήποτε άλλο. Η Περιφέρεια Αττικής είναι στη διάθεσή σας να σας δείξει την τελευταία λήψη που κάναμε και εντός ΧΥΤΑ Φυλής και εκτός ΧΥΤΑ Φυλής, για να δείτε το χάλι στο οποίο βρίσκεται. Άρα λοιπόν αυτός ο οποίος επικαλείται το περιβάλλον, όποιος και να είναι αυτός, είτε εγώ είτε οποιοσδήποτε άλλος, πρέπει να έχει συναίσθηση, να είναι ειλικρινής των λόγων και των πράξεών του.
Εγώ λέω τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, η Ελλάδα είναι τελευταία, κυρίως η Αττική στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τελευταία. Αυτές είναι οι μετρήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν αξίζει τέτοια τύχη στους Αθηναίους πολίτες, στους πολίτες της Αττικής των 5 εκατομμυρίων. Άρα λοιπόν πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί, να φέρουμε σε πέρας αυτό το θέμα, με διαφάνεια, με λογική και να αφήσουμε την παλιά νοοτροπία η οποία μόνο δεινά μας έχει επιφέρει.
 .mindev.gov.gr
6/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin