Tuesday, February 05, 2013

Η Ρωσία θα βάλει «Παγίδα» στους αστεροειδείς

Στη Ρωσία αναπτύσσεται ένα σύστημα παγκόσμιας προστασίας της Γης από κομήτες. Πρόσφατα ο πλανήτης μας απέφυγε την σύγκρουση με τον αστεροειδή Άποφις, ο οποίος όμως το 2029 θα ξανακατευθυνθεί προς τη Γη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η NASA, πιθανό κίνδυνο για τους κατοίκους της Γης αποτελούν περίπου 47000 αστεροειδή με διάμετρο από 100 μέτρα και πάνω, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Στον 21ο αιώνα θεωρητικά είναι πιθανές 11 προσκρούσεις, από τις οποίες οι τέσσερις μπορεί να συμβούν πριν το 2050.

Πρέπει να προστατευτούμε από αυτούς τους απρόσμενους επισκέπτες και να αναζητήσουμε γι’ αυτό τον σκοπό τους καλύτερους τρόπους. Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν το δικό τους σχέδιο δράσης σε περίπτωση κινδύνου, λέει ο Σεργκέι Μαχανκόφ, εκπρόσωπος του Κρατικού πυραυλικού κέντρου Ακαδημαϊκός Μακέγιεφ:


Μία από τις επιλογές είναι η καταστροφή αυτών των επικίνδυνων σωμάτων. Αυτό υπονοεί συσκευές, οι οποίες θα συνθλίβουν τον αστεροειδή σε μικρότερα κομμάτια. Είτε στον αστεροειδή θα μεταφέρονται συσκευές, οι οποίες θα του αλλάζουν την πορεία.

Για την μεταφορά των συσκευών καταστροφής πάνω στα επικίνδυνα για τους κατοίκους της Γης σώματα, προτείνεται να χρησιμοποιούνται διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, λέει ο Σαμπίτ Γκαράγιεφ, επιστημονικός ερευνητής του Κρατικού πυραυλικού κέντρου Ακαδημαϊκός Μακέγιεφ:

Συνδέουμε με τον πύραυλο ένα σκάφος που έχει δικό του κινητήρα και σύστημα πλοήγησης. Έχουμε το «Κάισσα», το οποίο είναι σκάφος εξερεύνησης, και το κρουστικό σκάφος «Καπκάν» («Παγίδα»). Το 2021 σκοπεύουμε να στείλουμε στο Άποφις ένα σκάφος εξερεύνησης, το οποίο θα περισυλλέξει δείγματα εδάφους, θα εγκαταστήσει αισθητήρες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πετούν μαζί με τον Άποφις. Θα μεταδίδουν τις ακριβείς συντεταγμένες της πορείας του. Και το 2036, εάν υπάρξει κίνδυνος πρόσκρουσης με τη Γη, θα στείλουμε εναντίον του το «Καπκάν». Στο «Καπκάν» υπάρχουν μερικές κρουστικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να ανατινάξουν τον αστεροειδή ή να τον απωθήσουν.

Η τοποθέτηση του «Καπκάν» στον αστεροειδή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των πυραύλων-φορέων «Ανγκαρά» ή «Ρους». Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο πολλά υποσχόμενος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ΔΒΠ), ο οποίος δημιουργείται για να αντικαταστήσει το ΔΒΠ «Βογιεβόντα». Σύμφωνα με τον ειδικό, οι πύραυλοι αυτής της σειράς θα μπορούν να μεταφέρουν φορτίο σε απόσταση μέχρι 10 εκατ. χιλιόμετρα, δηλαδή αρκετά, για να φτάσουν μέχρι το Άποφις.

Η πιο κατάλληλη επιλογή για την καταπολέμηση του απρόσμενου επισκέπτη, είναι η καταστροφή του, πιστεύουν οι επιστήμονες. Ο Σαμπίτ Γκαράγιεφ λέει την γνώμη του:

Μπορούμε να τοποθετήσουμε αρκετές κρουστικές συσκευές, ώστε να τον διαλύσουμε σε ακίνδυνα κομμάτια – έως 40 μέτρα. Τα αστεροειδή αυτού του μεγέθους καίγονται σχεδόν ολοσχερώς στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το σύστημα προστασίας θα ενεργοποιηθεί, εάν τη Γη την προσεγγίσει κάποιο ουράνιο σώμα μεγέθους έως ενάμιση χιλιόμετρα σε διάμετρο. Προφανώς, το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προστατέψει από έναν γιγαντιαίο κομήτη, ο οποίος μετακινείται με ταχύτητα 70 χλμ το δευτερόλεπτο, προσθέτει ο επιστήμονας. Τα καλά νέα είναι, ότι θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί μια φορά στα 30 εκατομμύρια χρόνια.
Ελένα Κοβάτσιτς
.greek.ruvr.ru
5/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments:

  1. Δίκτυο αποτροπής διαστημικών απειλών αναπτύσσει η Ρωσία.....

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος άρχισε να αναβαθμίζει τα συστήματα παρακολούθησης του διαστήματος, ακόμη και πριν από το χτύπημα του μετεωρίτη στην περιοχή Τσελιάμπινσκ, δήλωσε πηγή της διαστημικής βιομηχανίας στο πρακτορείο Interfax-AVN.

    "Με εντολή τη διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, η εταιρεία Vympel Interstate Concern του Almaz-Antei είχε προτείνει την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου του διαστήματος, αλλά και την ανάπτυξη νέου με στόχο τη δημιουργία δικτύου προστασίας από τις διαστημικές απειλές. Το έργο αυτό εκπονήθηκε το 2012" δήλωσε στέλεχος της διαστημικής βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι το γεγονός της 15ης Φεβρουαρίου στην περιοχή Τσελιάμπινσκ απέδειξε ότι το σύστημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι "θα σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για πιθανές απειλές, θα καταγράφει τις παραμέτρους της τροχιάς δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων, και θα προβλέπει τις περιοχές που ενδέχεται να κινδυνεύσουν".

    Το ίδιος στέλεχος πρότεινε τη συνεργασία όλων των φορέων με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει δικά της μέσα παρακολούθησης και πρόβλεψης απειλών από το διαστημικό χώρο.-

    http://rbth.gr/news/2013/03/07/diktyo_apotropi_diastimikon_apeilon_anaptyssei_i_rosia_20597.html
    7/3/13

    ReplyDelete
  2. Το ΥΕΑ της Ρωσίας θα προστατέψει τον πληθυσμό από τους μετεωρίτες....

    Η εμπειρία της αντιμετώπισης των συνεπειών της πτώσης του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ θα επιτρέψει τη διώρθωση της ανάπτυξης του Ενιαίου Κρατικού Συστήματος Προειδοποίησης και Αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

    Η Υπηρεσία Διάσωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκρότησε επίσης ειδική ομάδα προετοιμασίας της προστασίας του πληθυσμού από την απειλή των αστεροειδών, - ανακοίνωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, επικεφαλής του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιλώντας κατά τη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

    Ο Υπουργός Πουτσκόφ ως εξαιρετικά σοβαρή κατεύθυνση των δραστηριοτήτων ονόμασε την περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων ενημέρωσης του κοινού για την απειλή των αστεροειδών και την εκμάθηση από τον πληθυσμό των κανόνων ασφαλούς συμεριφοράς σ΄αυτές τις συνθήκες.

    http://greek.ruvr.ru/2013_03_12/107691196/
    12/3/13

    ReplyDelete

Only News

Blog Widget by LinkWithin