Thursday, January 24, 2013

Προχωρούν οι διαβουλεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρα.
"Συνεχίζονται κανονικά οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία για την υπογραφή μιας διακυβερνητικής συμφωνίας ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε επίσης ότι το έργο αναφέρεται σε ένα «μεγάλο στρατηγικό σχέδιο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».
Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΤΑΡ σε Καβάλα και Ξάνθη
Κλιμάκιο στελεχών της κοινοπραξίας ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) βρέθηκε τα δυο τελευταία 24ωρα σε περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Δήμο Καβάλας και Παγγαίου) και Ξάνθης (Δήμο Αβδήρων) προκειμένου να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη που μπορεί να έχει η διέλευση του νέου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή τους.

Πρόκειται για το νέο διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που θα καλύπτει απόσταση 860 χλμ. με ετήσια χωρητικότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας και διαμέσου της Αδριατικής στην Ιταλία και από εκεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Μελλοντικά, η μεταφορά μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισ. κυβικά τον χρόνο. Το έργο στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει δύο κύριες υπέργειες εγκαταστάσεις με ένα σταθμό συμπιεστή στους Κήπους του Έβρου και άλλον ένα στις Σέρρες, καθώς και 15 βαλβιδοστάσια.
Η Trans Adriatic Pipeline (TAP AG) είναι μια μεγάλη κοινοπραξία εταιρειών, η οποία έχει την έδρα της στο Μπάαρ της Ελβετίας και σε αυτή συμμετέχουν η Statoil, μεγάλη διεθνής εταιρεία ενέργειας με έδρα τη Νορβηγία σε ποσοστό 42,5%, η Axpo (ελβετική εταιρεία εμπορίας ενέργειας) σε ποσοστό επίσης 42,5%, καθώς και η γερμανική E.ON Ruhrgas. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν με κεφάλαια και επιχειρήσεις από το ανερχόμενο ενεργειακά Αζερμπαϊτζάν.
Το κλιμάκιο της κοινοπραξίας που απαρτίζονταν από κοινωνιολόγους και οικονομολόγους είχαν ως κύριο στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το σημαντικό αυτό ενεργειακό έργο. Μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν ενημερώθηκαν για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αλλά και για τις προθέσεις τους, αν είναι πρόθυμοι δηλαδή να παραχωρήσουν γη, σε περίπτωση που ο TAP προωθήσει τα σχέδια της για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας παρουσίασαν αφενός τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχει η περιοχή από μια τέτοια επένδυση και αφετέρου την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει ενεργειακά ανεξάρτητη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τέλος, αναφέρθηκαν και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διέλευση του αγωγού, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας αφού για την κατασκευή του θ’ ακολουθηθούν οι πιο σύγχρονοι μέθοδοι.
kathimerini.gr
24/01/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin