Saturday, January 26, 2013

Μουσουρούλης: «Ιδιώτες και τεχνογνωσία για τα λιμάνια»

Ο υπουργός Ναυτιλίας λέει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ωστόσο οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Σε ρυθμούς αποκρατικοποιήσεων κινείται η κυβέρνηση και ψηλά στην ατζέντα της βρίσκεται η αξιοποίηση των λιμένων της χώρας. Με εμπειρία από ό,τι έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογες διαδικασίες, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επισημαίνουν προς «Το Βήμα» ότι αναζητούνται με προσεκτικές και όχι εντυπωσιακές κινήσεις οι κατάλληλοι επενδυτές με δεδομένο ότι υπάρχουν προσδοκίες για σημαντικά οικονομικά οφέλη.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ιστορικά οι μητροπόλεις του κόσμου βασίστηκαν στα λιμάνια για την ανάπτυξή τους. Το ίδιο ίσχυσε φυσικά και για τα ελληνικά λιμάνια» επισημαίνει στο «Βήμα» ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης. Δίνει μάλιστα και μια διάσταση που είναι γνώριμη στους Έλληνες: «Σήμερα μπορεί να λέμε τη διαδικασία "logistics", αλλά "διαμετακομιστικό εμπόριο" έκαναν οι Μινωίτες, οι Χαλκιδαίοι, οι Αθηναίοι στον Πειραιά, αργότερα στην Κωνσταντινούπολη ή στη Σμύρνη. Η γεωγραφία είναι πάντοτε ίδια, ένα προνομιακό σταυροδρόμι για τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι μέθοδοι όμως αλλάζουν και η τεχνογνωσία εξελίσσεται. Για να αποτελέσουν τα λιμάνια μας "οχήματα ανάπτυξης" για την εθνική αλλά και για τις τοπικές οικονομίες, πρέπει να λειτουργούν σύγχρονα και να τα εκμεταλλευόμαστε ορθολογικά» σημειώνει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών και των μαρινών αναμένεται να παρουσιαστεί από το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρώτα όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ξεκαθαριστεί ο τρόπος της αξιοποίησης, αν δηλαδή αυτός θα γίνει με πώληση μετοχών ή με παραχώρηση δραστηριοτήτων ή και τα δύο μαζί. Το Ταμείο εξάλλου είναι υπεύθυνο να καθορίσει τον τρόπο και τον χρόνο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο ώστε να γνωρίζουν όλοι γιατί κάνουμε μια αποκρατικοποίηση, πού προσβλέπουμε και πού θέλουμε να κατευθυνθούν στο μέλλον οι λιμενικές δραστηριότητες» τονίζει χαρακτηρισικά στο «Βήμα» ο κ. Μουσουρούλης και προσθέτει: «Όταν θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία - με τον πρώτο διαγωνισμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους - κάθε ενδιαφερόμενος θα καταθέσει προσφορά και αυτές θα αξιολογηθούν με κύριο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τον τρόπο με τον οποίον θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση».

Οι ενδιαφερόμενοι

Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι δεν έχει υποβληθεί καμία επίσημη πρόταση.
Μέχρι σήμερα βέβαια έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι έχουν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Το ενδιαφέρον επιβεβαιώνει και ο υπουργός και μιλώντας προς «Το Βήμα» επισημαίνει τον στόχο για τα οφέλη των αποκρατικοποιήσεων: «Ήδη υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για ορισμένες λιμενικές δραστηριότητες σε αρκετά λιμάνια. Ο στόχος μιας αποκρατικοποίησης είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι όμως και η εισαγωγή τεχνογνωσίας για τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών. Αυτή είναι απολύτως απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα λιμάνια, να κλειστούν συμφωνίες, να γίνει επαγγελματική διαχείριση, να αποδοθεί όφελος στην κοινωνία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ), Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και επτά άλλων λιμανιών. Στο «σχέδιο Ποσειδών» του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ενδιαφέρον εκ μέρους τουλάχιστον 27 εταιρειών από την Ευρώπη, την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Μάλιστα οι προερχόμενοι από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες επικεντρώνονται κυρίως στους εμπορευματικούς σταθμούς, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτός κοιτάζουν και προς την πλευρά λιμανιών όπου δραστηριοποιείται ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα. Το σκηνικό ωστόσο μεταβάλλεται διαρκώς με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νέες εταιρείες και την απόσυρση από άλλες.

Μετοχές και συγχωνεύσεις

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως τις 28 Δεκεμβρίου 2012, αναφέρεται «η υποχρέωση για την, από μέρους του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας των λιμένων πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία δύναται να μεταβάλει ουσιωδώς την περιουσιακή κατάσταση ή να επηρεάσει τη λειτουργία των λιμένων του δικτύου».

Στο πλαίσιο αυτό, στο ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη μεταβιβαστεί το 74,138% των μετοχών του ΟΛΠ και το 74,268 μετοχών του ΟΛΘ, καθώς και το 100% των δέκα ανώνυμων εταιρειών Οργανισμών Λιμένων Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ΑΕ, Φορείς Διαχείρισης των Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας μετατρέπονται σε θυγατρικές της ΟΛΠ ΑΕ. Αντίστοιχα εκείνες του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης γίνονται θυγατρικές του ΟΛΘ και οι δύο ΑΕ της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας θυγατρικές του Οργανισμού Λιμένα Πατρών, ενώ το λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει, επί του παρόντος, ως έχει. Οι τέσσερις μητρικές εταιρείες υποχρεούνται να συστήσουν Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης και Ανάπτυξης.

Ανώνυμες εταιρείες τα Λιμενικά Ταμεία

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, με διάταξη του άρθρου 41 παρέχεται η δυνατότητα στα Λιμενικά Ταμεία, κυρίως σε όσα παρουσιάζουν σημαντική εμπορική και επιβατική κίνηση, να συνενωθούν και να ιδρύσουν μια ΑΕ ή να προσχωρήσουν σε ένα από τα υπάρχοντα Δίκτυα Ανώνυμων Εταιρειών. Και αυτό εξηγείται επειδή «τα υπάρχοντα Λιμενικά Ταμεία είναι στην πλειονότητά τους οργανισμοί περιορισμένης κερδοφορίας, οι οποίοι αδυνατούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και των παρεχομένων από αυτούς λιμενικών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, το σχετικά πρόσφατο μοντέλο (2001) των Οργανισμών Λιμένων ΑΕ έχει λειτουργήσει με επιτυχία, καθώς πρώην Λιμενικά Ταμεία εξελίχθηκαν σε σύγχρονες επιχειρήσεις».
tovima gr
26/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin