Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί μια εναλλακτική λύση, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του διοξειδίου του θείου (SO2), που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του κρασιού και των ξηρών καρπών.
Το διοξείδιο του θείου (SO2), που αναγράφεται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων με την κωδική ονομασία Ε220, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για ορισμένους αποξηραμένους καρπούς και ως αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό κατά την οινοπαραγωγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται μικρές ποσότητες SO2 στη διατροφή τους, σε κάποιους, όμως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή να έχει άλλες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους.
Η ΕΕ χρηματοδότησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε κυρίως από το ttz Bremerhaven, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας στη Γερμανία. Η εργαστηριακή έρευνα οδήγησε στον εντοπισμό ενός συνδυασμού δύο εκχυλισμάτων φυσικής προέλευσης που μπορεί να υποκαταστήσει του διοξείδιο του θείου. Σύμφωνα με το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα, η παρουσία SO2 στο κρασί θα μπορούσε να περιορισθεί κατά περισσότερο από 95%.
Κρασιά με το νέο πρόσθετο έχουν ήδη εξετασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γερμανία και θεωρήθηκαν εφάμιλλα με φιάλες αναφοράς που περιείχαν θείο. Η επιπλέον παρτίδα, που εμφιαλώθηκε το Μάιο του 2012, θα ανοιχθεί τον Ιανουάριο του 2013 από τα εννέα μέλη του ομίλου που εκτέλεσε το συγκεκριμένο έργο. Περαιτέρω δοκιμές θα ακολουθήσουν τέσσερις μήνες αργότερα. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα έχει αποδειχθεί η τεχνική σκοπιμότητα του νέου εκχυλίσματος και θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση σχετικής άδειας.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του SO2 είναι ο συνδυασμός της αντιοξειδωτικής του δράσης με την ικανότητά του να εμποδίζει «την ενζυματική αμαύρωση» τροφίμων, όπως τα κομμένα, νωπά μήλα. Επιπλέον, το διοξείδιο του θείου ενεργεί ως συντηρητικό τροφίμων, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη μικροβίων. Ωστόσο, το SO2 και τα άλλα θειώδη μειώνουν αισθητά την πρόσληψη βιταμίνης Β1. Η μειωμένη πρόσληψη της εν λόγω βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως χρόνια κεφαλαλγία και πρόσκαιρη αμνησία. Ιδιαιτέρως κινδυνεύουν οι πάσχοντες από άσθμα. Σε αυτούς τους ασθενείς ακόμη και η πρόσληψη λιγότερο από 10 mg θειωδών ενώσεων ενδέχεται να είναι αρκετή για να προκαλέσει ασθματική κρίση.
Το τριετές έργο άρχισε τον Ιούνιο του 2009 με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ7).
.kathimerini.com.cy
21/12/12
No comments:
Post a Comment
Only News