Monday, December 03, 2012

Κίνδυνος - θάνατος για τους 30.000 φοίνικες της Χαλκιδικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Απίστευτη καταστροφή στα φοινικοειδή της Χαλκιδικής προκαλεί το κόκκινο σκαθάρι φοινικοειδών ή κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι (Rynchophorus ferrugineus).
Το έντομο, που εμφανίστηκε από τον προηγούμενο Ιανουάριο στη Χαλκιδική, απειλεί με αφανισμό τα περίπου 30.000 φοινικόδενδρα σε όλο το νομό, που ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο και το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Το χειρότερο είναι πως η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη...

Σχεδόν στο σύνολό της η χερσόνησος της Κασσάνδρας περιλαμβάνεται στη ζώνη επιτήρησης και έχει μπει σε «καραντίνα». Τα κρούσματα προσβεβλημένων φοινικόδενδρων είναι καθημερινά δεκάδες. Ενώ οι αρμόδιοι έχουν εντοπίσει κρούσματα και στο δήμο Αριστοτέλη και στη Σιθωνία, σε περιοχές όπως τα Πυργαδίκια και η Ιερισσός, γεγονός που καταδεικνύει την εξάπλωση του εντόμου και το μέγεθος του προβλήματος.
Στις φυτοπροστατευτικές υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημάνει συναγερμός. Και η μεγαλύτερη ανησυχία, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες, είναι το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα του προηγούμενου Ιανουαρίου συνεχίστηκαν το καλοκαίρι και πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Μετά την πρώτη εμφάνιση του εντόμου σε κήπο ιδιώτη στο Ποσείδι, φτάσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στον εντοπισμό οχτώ προσβεβλημένων φοινικόδενδρων μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε Σίβηρη και Φούρκα και σε άλλα εννέα φοινικοειδή τον Οκτώβριο σε Φούρκα, Σίβηρη και Νέα Φώκαια.
«Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες»
«Το έντομο ήρθε στη χώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε και στη Χαλκιδική πλέον. Τότε έγιναν πολλές εισαγωγές χωρίς ελέγχους, οπότε πιθανώς να μπήκε έτσι και από φυτώριο σε φυτώριο να έχει εξαπλωθεί», τονίζει ο γεωπόνος Κώστας Χαραλαμπίδης.
Ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας, Γιώργος Κουτσούρας, είπε ότι «το φαινόμενο έχει επεκταθεί ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά της Κασσάνδρας, προς το Θερμαϊκό. Εχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εχουμε λάβει οδηγίες, όμως η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι περίπλοκη και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη δράση του εντόμου. Είναι ζήτημα που αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο τη Χαλκιδική, αφού επεκτείνεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα».
Η γεωπόνος του δήμου Κασσάνδρας, Ανθή Βοϊτσίδου, που έρχεται καθημερινά πλέον αντιμέτωπη με το πρόβλημα, επισήμανε ότι «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, επειδή η προσβολή μακροσκοπικά δε φαίνεται. Το αντιλαμβανόμαστε όταν πλέον είναι αργά. Οταν φανεί το πρόβλημα, σπάνια θεραπεύεται. Η καταπολέμηση είναι τόσο δύσκολη, διότι το συγκεκριμένο έντομο δεν έχει φυσικό εχθρό. Πήραμε άδεια για τη χρήση χημικού εντομοκτόνου και ψεκάσαμε μέχρι την περίοδο που επιτρεπόταν (15 Νοεμβρίου). Είχαμε κάποια αποτελέσματα, αλλά τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο;».
Οι επιστήμονες τονίζουν μάλιστα ότι η διατήρηση των θερμοκρασιών σε υψηλά για την εποχή επίπεδα επέτρεψαν στο έντομο να συνεχίσει το καταστροφικό έργο του. «Είναι πολύ γρήγορη και πολύ μεγάλη η επέκτασή του. Πλέον όλη η Κασσάνδρα είναι στη ζώνη επιτήρησης, ενώ δε θα αργήσουν να μπουν (πιθανώς από το ερχόμενο καλοκαίρι) η Σιθωνία και όλος ο υπόλοιπος νομός. Πλέον δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα για ξεραμένα δένδρα στην περιοχή», είπε η κ. Βοϊτσίδου.
Παγίδες
Οι αρμόδιοι προς το παρόν προχωρούν σε παρακολούθηση του εντόμου, με παγίδες, σε «καραντίνα» περιοχών, όπως το Πολύχρονο, η Σίβηρη, η Φούρκα, η Ν. Φώκαια, και σε δράσεις ενημέρωσης των ιδιωτών που έχουν συνήθως στους κήπους φοινικόδενδρα. Δεδομένης της απαγόρευσης καύσης, η κοπή των συγκεκριμένων δένδρων δεν είναι εύκολη διαδικασία, όπως και η μεταφορά και ταφή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μιλούν για «κορεσμό», από τα πολλά κρούσματα.
 .agelioforos.gr
3/12/12
---
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Μέτρα αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού που απειλεί τους φοίνικες της Αθήνας

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin