Sunday, November 04, 2012

Το ρέον ύδωρ της Ιστορίας

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Οι μεγάλοι ποταμοί της Βόρειας Ελλάδας από τον Εβρο ώς τον Πηνειό με την ανεξάντλητη ομορφιά τους και τους πολλαπλούς διαχρονικούς συμβολισμούς τους, ιστορικούς, γεωπολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, πρωταγωνιστούν σε μία καινούργια έκδοση. Πρόκειται για το λεύκωμα «Υδάτινοι δρόμοι της Βόρειας Ελλάδας», με το οποίο η ΕΥΑΘ ΑΕ τιμά τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Στις σελίδες της έκδοσης, που συνδυάζει το ιστορικό ενδιαφέρον με την προσεγμένη αισθητική, καθηλωτικές αεροφωτογραφίες του Γιώργου Πούπη εμπλουτίζονται με κείμενα διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης.

«Σε ένα φτωχό εορτασμό για ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το έθνος, ισάξιο σε μέγεθος με το '21, βάζουμε με την έκδοση αυτή το δικό μας λιθαράκι», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο καθηγητής ΑΠΘ, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκος Παπαδάκης. «Αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό προσεκτικά, χωρίς μεγαλοστομίες και περιττούς πλατειασμούς. Για το λόγο αυτόν φωτογραφίσαμε από αέρος τους υδάτινους δρόμους, μιας και είμαστε... νερουλάδες, και παρουσιάζουμε τις εικόνες αυτές σε έναν καλαίσθητο τόμο». Ο κ. Παπαδάκης τονίζει τη σημασία του ζωογόνου υγρού στοιχείου για τη Βόρεια Ελλάδα: «Η περιοχή μας, αυτή που έλεγε ο Ι. Δραγούμης "να τη σώσουμε για να μας σώσει", είναι προικισμένη από τη φύση. Τα δύο τρίτα των επιφανειακών υδάτων της χώρας είναι εδώ, μας δένουν σε ένα σφιχταγκάλιασμα βαλκανικό, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να τα μοιραζόμαστε. Είναι πάντοτε ζωντανό το νερό, το ρέον ύδωρ, κατά το "τα πάντα ρει" που έλεγε ο Ηράκλειτος, κι έτσι ζωντανοί αποδεικνύονται στο πέρασμα του δρόμου οι υδάτινοι δρόμοι».
Στο εισαγωγικό του κείμενο ο κ. Παπαδάκης παρουσιάζει ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων του 1912 μέσα από μία προσωπική ματιά. «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με μακρά ιστορική διαδρομή, συνδεδεμένη με το ελληνικό στοιχείο και την Ιστορία μας, θα αποτελεί πάντα μία ισχυρή τομή στη σύγχρονη Ιστορία του ελληνικού κράτους και σημαντική μνήμη και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», τονίζει.
Στα κείμενα του τόμου ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαράς, ανασύρει μνήμες και βιώματα από τον παιδευτικό χώρο της πόλης. Επίσης, ο Ιωάννης Χασιώτης, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ, μέσα από μία αναδρομή στα γεγονότα της απελευθέρωσης προσεγγίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ιστορία της Θεσσαλονίκης διεμβολίζει την αυριανή της φυσιογνωμία.
Πλούσια στοιχεία της Ιστορίας και του μύθου που σχετίζονται με τους ποταμούς της Βόρειας Ελλάδας συμπυκνώνει σε ένα συναρπαστικό κείμενο ο συγγραφέας Θανάσης Γεωργιάδης. «Οι ποταμοί ήταν γενικώς θεοί, κατά τους αρχαίους προγόνους μας, και γιατί όχι; Η ζείδωρος και ζωογόνος γη, ομοίως θεά κι αυτή κοντά τους, κάρπιζε κυρίως χάρη στα δικά τους νερά, δωρίζοντας πλούσια τα ελέη της στους θνητούς κάθε εποχής», γράφει, παρουσιάζοντας στα κείμενα του λευκώματος τους ποταμούς Εβρο, Νέστο, Στρυμόνα, Αγγίτη, Πηνειό και αυτούς της μακεδονικής πεδιάδας Γαλλικό, Αξιό, Λουδία κι Αλιάκμονα.
agelioforos gr
4/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin