Nordic Explorer |
Το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services (PGS) έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο βόρειο Ιόνιο, όπου κατευθύνθηκε λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Πάτρα πριν από περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της, τουλάχιστον τρίμηνης, παραμονής του στα χωρικά μας ύδατα, αναμένεται να «σαρώσει» ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή μέχρι τη νοτιοδυτική Κρήτη.
Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για συνολική έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθούν τέτοιας κλίμακας έρευνες στη χώρα μας, ενώ στην ερευνητική «φαρέτρα» συμπεριλαμβάνεται και η κορυφαία τεχνολογία αιχμής Geostreamer.
Νέα τεχνολογία
Η PGS υιοθέτησε για πρώτη φορά τη νέα τεχνολογία το 2007. Κορυφαία ανάμεσα στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι η, σε μεγάλο βαθμό, εξάλειψη των ανεπιθύμητων τεχνικών προβλημάτων στα σεισμικά δεδομένα, με αποτέλεσμα την πιστότερη αποτύπωση και περιγραφή των κοιτασμάτων, σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές. Το 2011, η εξέλιξη της τεχνολογίας Geostreamer πρακτικά εξάλειψε τα παραπάνω τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το σεισμικό σήμα που φθάνει τώρα στη γη να είναι κατά πολύ ισχυρότερο.
Το ίδιο συμβαίνει και με το σήμα που επιστρέφει, με αποτέλεσμα τη σημαντική αναβάθμιση των περισσότερων σεισμικών εφαρμογών: την αποτύπωση και τον χαρακτηρισμό του κοιτάσματος, καθώς και την καταγραφή-παρακολούθηση των μικρών αλλαγών της κατάστασης του κοιτάσματος κατά τη διάρκεια της παραγωγής υδρογονανθράκων.
To επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει συνεχή παρουσία, στο σκάφος της νορβηγικής εταιρείας, δύο ειδικών γεωεπιστημόνων της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύονται στις εξελιγμένες τεχνολογικές μεθόδους της PGS. Πρόκειται για την πρώτη φάση των ερευνών που αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης, η οποία υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό ΠΕΚΑ και τον εκπρόσωπο της νορβηγικής εταιρείας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα στάδια της επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2013, με στόχο την προκήρυξη παραχώρησης «οικοπέδων» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους εδράζονται τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Την έναρξη των ερευνών χαιρέτισε με δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος: «H έναρξη των ερευνών σηματοδοτεί μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το ΥΠΕΚΑ και ένα κομβικό σημείο για την Ελλάδα, τη γεωστρατηγική της θέση και τις προοπτικές που διανοίγονται, όπως ευελπιστούμε, στους τομείς των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέου πλούτου και θέσεων απασχόλησης. Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων της περιοχής του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης».
Σε συνομιλία που είχαμε με τα κεντρικά γραφεία της PGS στο Οσλο, ο κ. Τόρε Λάνγκμπαλ, ένας από τους αντιπροέδρους της εταιρείας και επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η PGS έχει συνάψει συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή χαρτογράφηση. Το σκάφος ''Nordic Explorer'' είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία GeoStreamer, που εγγυάται ορθή συλλογή σεισμικών δεδομένων και, επομένως, καλή εκτίμηση των πιθανών δυνατοτήτων. Η εταιρεία μας έχει μακρά εμπειρία από παρόμοιες συμφωνίες συνεργασίας με άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και ο Λίβανος. Η συμφωνία προβλέπει ότι η PGS θα επενδύσει στα δεδομένα, τα οποία θα πωλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες που θα χρηματοδοτήσουν τις τελικές έρευνες».
Το σκάφος... θαλασσόλυκος
Με 25ετή εμπειρία σε ωκεανούς
To ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» κατασκευάστηκε το 1986. Εχει μήκος 86μ. και πλάτος 16μ. Στα καταστρώματά του κυματίζει η σημαία των νησιών Μπαχάμες. Το 1993 ήταν το πρώτο σκάφος του είδους του που χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνολογίες αιχμής σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την εύρεση και αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Πρόκειται για πολυταξιδεμένο σκαρί που άρχισε την ερευνητική του «σταδιοδρομία» στη βορειοδυτική Ευρώπη. Το 1994 συμμετείχε σε επιχειρήσεις στον κόλπο του Μεξικού, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στη δυτική Αφρική για μία περίοδο δύο ετών, όπου κατέκτησε άλλη μία πρωτιά.
Ηταν το πρώτο σκάφος υψηλής πετρελαϊκής τεχνολογίας που προσέφερε ολοκληρωμένες, επιτόπιες υπηρεσίες επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων στα πρακτικά ανεξερεύνητα μέχρι τότε νερά της μαύρης ηπείρου.
Τα επόμενα χρόνια ο «αρκτικός εξερευνητής» ξεψάχνισε θαλάσσιες περιοχές στην Ασία και στον Ειρηνικό ωκεανό. Ξεκινώντας από τη θάλασσα της νότιας Κίνας, δραστηριοποιήθηκε και στις τέσσερις γωνίες του μεγαλύτερου ωκεανού της Γης. Αυτήν τη στιγμή και για τους προσεχείς μήνες, φιλοξενείται στα «ομηρικά» νερά της Ιθάκης, του Ιονίου και της Κρήτης.
Η συμβολή του στις έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μπορεί να αποδειχτεί εθνικής σημασίας σε αυτή την ευρύτερη συγκυρία που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας.
Πρότυπο ευημερίας
Τις δεκαετίες του '50 και του '60, η Νορβηγία ήταν ένα φτωχό κράτος, η οικονομία του οποίου στηρίζονταν στην αλιεία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες. Μεγάλοι αριθμοί Νορβηγών πολιτών μετανάστευαν σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ολα άλλαξαν με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Στην πορεία η πανέμορφη σκανδιναβική χώρα ευτύχησε να γίνει πρότυπο ευημερίας.
Κράτος βαθιά δημοκρατικό με μηδενικό εξωτερικό χρέος και βέλτιστη αξιοποίηση του πλούτου του που, επιπλέον, φιλοξενεί μία από τις πλέον «ανοικτές» κοινωνίες του πλανήτη.
Petroleum Geo Services
Καινοτομία με «πράσινες» αρχές
«Βοηθάμε τις πετρελαϊκές εταιρείες να ανακαλύψουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης». Αυτό είναι το μότο της εταιρείας «Πετρελαϊκές Γεω-Υπηρεσίες» (ελεύθερη μετάφραση του Petroleum Geo Services - PGS) στην οποία ανήκει το σκάφος «Nordic Explorer».
Στο εταιρικό της προφιλ διαβάζουμε ότι ειδικεύεται στις σεισμικές και ηλεκτρομαγνητικές υπηρεσίες, στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, στην ανάλυση και αξιολόγηση κοιτασμάτων. Ιδρύθηκε το 1991 στη Νορβηγία. Στην αρχή διέθετε μόλις δύο «σεισμικά» πλοία και «πολλές, δημιουργικές ιδέες για την αναδιάταξη της εξειδικευμένης βιομηχανίας».
Με 14 σκάφη
Η προσήλωση στην καινοτομία εξακολουθεί να κυβερνά τις επιχειρησιακές επιλογές, με την εικοσαετή ανάπτυξη να μεταφράζεται σήμερα σε δεκατέσσερα υψηλής τεχνολογίας σκάφη, είκοσι ένα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων και τριάντα πέντε εταιρικά παραρτήματα σε παγκόσμιο επίπεδο που αξιοποιούν ανθρώπινο δυναμικό από εβδομήντα χώρες.
Με παρουσία σε περισσότερα από 25 κράτη, περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων σε Λονδίνο, Χιούστον (Τέξας-ΗΠΑ), Σιγκαπούρη και αρχηγείο στο Οσλο, η PGS θεωρείται μία από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου. Στο καθαρά τεχνικό επίπεδο, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των επιτόπιων ερευνών της PGS είναι η καθαρή, ρεαλιστική απεικόνιση των πιθανών κοιτασμάτων.
Οι κυριότεροι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της σεισμικής απεικόνισης είναι οι φυσικές ιδιότητες των εδαφών, ο καλός σχεδιασμός και η εκτέλεση της σεισμικής έρευνας, η επιλογή της καλύτερης τεχνολογίας σε σχέση με τις κατά τόπους γεωλογικές ιδιαιτερότητες και η συμβατότητα των μεθόδων συλλογής στοιχείων με τις αντίστοιχες πρακτικές επεξεργασίας των τελικών δεδομένων.
Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του νορβηγικού επιχειρείν βρίσκονται, ως γνωστόν, στην κορυφαία θέση παγκοσμίως και οι πρακτικές της PGS δεν αποτελούν εξαίρεση.
Διαφάνεια
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η επιχειρηματική ηθική: «Στόχος μας είναι η εξάλειψη της πιθανότητας τραυματισμού των εργαζομένων και οι απολύτως μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιδιώκουμε τη διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές μας και προσυπογράφουμε πλήρως τα υψηλότερα επίπεδα εταιρικής ηθικής. Η καθημερινή μας πρακτική ενθαρρύνει τη συμμετοχή, την αξιοπιστία και την τιμιότητα. Σεβόμαστε και εξελίσσουμε τους ανθρώπους - είμαστε όλοι πολύτιμα μέλη της ομάδας μας».
(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 18/11/2012)
.energia.gr
19/11/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Πάτρα : Κατέπλευσε το βοηθητικό Νορβηγικό σκάφος «Romulus»
Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ Ευάγγελου Λιβιεράτου στον Ρ/Σ ALPHA 9,89 και στο δημοσιογράφο Ν. Μάνεση
Εκτιμήσεις και Ερωτήματα του ΕΛΛΙΝΥ για την Έναρξη των Ερευνών σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη
Επίσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ στο ερευνητικό πλοίο της PGS
Ικανοποιημένος ο Γιάννης Μανιάτης από την Επικείμενη Άφιξη του Πλοίου για τις Σεισμικές Έρευνες
Σε Χρόνο - Ρεκόρ για τα Ελληνικά Δεδομένα η Διαδικασία για τις Σεισμικές Έρευνες στο Ιόνιο
Από την επιλογή της PGS στην de facto ΑΟΖ
No comments:
Post a Comment
Only News