Thursday, November 29, 2012

Η «καλή» ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες και η «κακή» σε εκκαθάριση!

Η χθεσινή παρέμβαση της ΓΣΕΕ στο θέμα της ΛΑΡΚΟ αποκάλυψε τον κίνδυνο που δημιουργεί το ίδιο το Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ: να εξανεμιστούν, με πενιχρά οφέλη για τη χώρα, τα εθνικά αποθέματα νικελίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ!
Στη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τα εργατικά κέντρα της περιοχής οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατήγγειλαν το σχέδιο που προωθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την εκποίηση των αποθεμάτων νικελίου σε ιδιώτες, τονίζοντας ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία, όπως φαίνεται, προτιμά να τα παραδώσει σε ιδιώτες.
Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ αντιπροτείνουν την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, θεωρώντας βέβαιο ότι για την εταιρεία θα ενδιαφερθούν οι μεγάλοι «διεθνείς» παίκτες (το 2009 εκδήλωσαν ενδιαφέρον 11 υποψήφιοι, παρότι εκείνη την περίοδο η εταιρεία εμφάνιζε μεγάλες λειτουργικές ζημιές).
Τα αποθέματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας σημειώνονται:
1. «Με βάση την έκθεση των αποθεμάτων της 31-12-2010 τα μετρημένα αποθεματικά μεταλλεύματος της εταιρείας εκτιμώνται σε 105 εκατ. τόνους με μέση περιεκτικότητα νικελίου 0,91%.
Η εκμετάλλευση του 2011 δεν απέφερε σημαντικές αλλαγές στα νούμερα, διότι η έρευνα πρακτικά αναπλήρωσε τις εξορυχθείσες ποσότητες».
2. Τα αποθεματικά περιέχουν 900.000 τόνους νικελίου, οι οποίοι στην τρέχουσα τιμή (σ.σ.: 31-5-2012) των 18.300€/τόνο νικελίου αντιστοιχούν σε σημερινή αξία 16,5 δισ. ευρώ.
Με δικαιολογία ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση αδείας, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει έρευνα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και θα αξιώσει την επιστροφή ποσού συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει ως λύση ιδιωτικοποίησης τη διάσπαση της ΛΑΡΚΟ.
Η «καλή» Λάρκο θα κρατήσει το ορυχείο της Βοιωτίας, το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και περίπου 600 εργαζόμενους.
Τα αποθέματα σε νικέλιο στη Βοιωτία είναι 13 εκατ. τόνοι ακατέργαστο νικέλιο από τους συνολικά 105 τόνους των αποθεματικών.
Γι’ αυτήν τη ΛΑΡΚΟ θα γίνει διεθνής διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης, με την προοπτική να δοθεί στον ενδιαφερόμενο επενδυτή ένα εργοστάσιο που δεν θα έχει στη διάθεσή του επαρκή αποθέματα νικελίου.
Κόστος παραγωγής
Εδώ εντοπίζουν οι εργαζόμενοι το πρόβλημα: η αξιοποίηση εισαγόμενου μεταλλεύματος θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, αφού το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να παράγει νικέλιο από φτωχό σε περιεκτικότητα μετάλλευμα (μέχρι 1,5%), ενώ χώρες που εξάγουν μετάλλευμα, όπως η Ινδονησία, διαθέτουν μετάλλευμα με πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα νικελίου (2,5%).
Το εισαγόμενο μετάλλευμα δεν μπορεί να το επεξεργαστεί πλήρως η μονάδα. Ετσι, κανένας ιδιώτης δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για μια μεταλλουργική μονάδα χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση σε επαρκή αποθέματα.
Από την άλλη, η «κακή» Λάρκο θα κρατήσει τα υπόλοιπα ορυχεία (Εύβοια, Καστοριά και Κοζάνη) και θα μπει σε εκκαθάριση με πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
Επισημαίνεται ότι τα 5 ορυχεία στην Εύβοια περιέχουν, σύμφωνα με την έκθεση, 87 τόνους λατερίτη, ενώ τα ορυχεία της Καστοριάς περιέχουν 5 τόνους απόθεμα.
Οποιος ιδιώτης αγοράσει τα ορυχεία, θα μπορεί αμέσως να προχωρήσει σε υπερεντατική εξόρυξη μεταλλεύματος, το οποίο θα εξάγει σε «διψασμένες» για νικέλιο τρίτες χώρες.
Ηδη, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, στα Σκόπια λειτουργεί βιομηχανική μονάδα που παράγει νικέλιο από φτωχά σε περιεκτικότητα μεταλλεύματα
Του Τζώρτζη Ρούσσου
&
29/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin