Tuesday, November 13, 2012

Από τα προκαταρκτικά οι έρευνες πετρελαίου

Η ώρα της αλήθειας για τα πετρέλαια στην Ελλάδα και την επιβεβαίωση ή τη διάψευση όσων υποστηρίζουν ότι οι Ελληνες ως άλλος «περιούσιος λαός», κάθονται πάνω σε δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασε μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας και πολύ περισσότερα οργιώδους παραφιλολογίας.
Από σήμερα το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services, που πλειοδότησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό, ξεκινά τις γεωφυσικές έρευνες σε μια θαλάσσια έκταση 225.000 χιλιομέτρων.
Για τους επόμενους τρεις μήνες, το «Nordic Explorer» θα σαρώνει επί 24ώρου βάσεως το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, με στόχο να «ακτινογραφήσει» με τη μέθοδο της δισδιάστατης σεισμικής απεικόνισης τον βυθό της περιοχής που εκτείνεται από την Πάτρα (Ιόνιο) μέχρι και νότια της Κρήτης.
Η ερευνητική διαδικασία αυτή καθ’ αυτή δεν έχει να κάνει με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Αποτελεί, όμως, το αυτονόητο αρχικό στάδιο που προηγείται πολύ πριν ξεκινήσει η αναζήτηση και στη συνέχεια η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν (ιζήματα, άλατα κ.ά.) θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το αν υπάρχουν και πού πιθανότητες να έχουν δημιουργηθεί υποθαλάσσια ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τις πιθανότητες εντοπισμού πετρελαίου, ιδιαίτερα στη Νότια Κρήτη, είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι η προς έρευνα περιοχή αποτελεί συνέχεια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.
Ωστόσο, καμία από τις επιστημονικές προσεγγίσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν στηρίζεται σε επαρκή και τεκμηριωμένα στοιχεία, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες.
Παρ’ όλα αυτά, επαγγελματίες… «πετρελαιολόγοι» (καθηγητές, επιστήμονες κ.ά.), που κατά καιρούς συμβουλεύουν τους αρμόδιους υπουργούς, έχουν πείσει την ελληνική κυβέρνηση ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα 150-200 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια.
Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν, για να αποδειχθεί αν δικαίως το θέμα των πετρελαίων γίνεται αντικείμενο συστηματικής καλλιέργειας εντυπώσεων και προσδοκιών στις πλάτες ενός υπερχρεωμένου λαού που ψάχνει από κάτι να πιαστεί.
Ας γνωρίζουμε πάντως ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια πριν έχουμε τις πρώτες ουσιαστικές ενδείξεις για τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές και συνολικά 5-6 χρόνια πριν δουλέψει το πρώτο τρυπάνι.
Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στην πορεία δεν θα ανακύψουν προσκόμματα από γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά τη μέθοδο που –ελλείψει ελληνικής ΑΟΖ- επελέγη και βασίζεται στην αρχή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας για τη «μέση γραμμή ίσων αποστάσεων».
Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, που για πολιτικούς λόγους δεν περιλαμβάνουν το ανατολικό Αιγαίο, τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2013.
Θα ακολουθήσει μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια θα πουληθούν από την εταιρεία PGS ως «πακέτα πληροφοριών» σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες. Από την πώληση των πληροφοριών το Δημόσιο θα έχει μικρά έσοδα.
Με βάση τα στοιχεία από τα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα ο δημόσιος φορέας υδρογονανθράκων θα «κόψει οικόπεδα» και θα προκηρύξει στα μέσα του 2014 γύρο παραχωρήσεων, με την προσδοκία ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κολοσσών της πετρελαιοβιομηχανίας οι οποίες θα θελήσουν να δώσουν συνέχεια στην έρευνα (σεισμικά τριών διαστάσεων κ.ά.), ώστε στη συνέχεια να κρίνουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις που θα δώσουν και τα τελικά στοιχεία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Του Βασίλη Γεώργα
 http://www.iekemtee.gr
--------

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin