Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απόσχει από τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς δεν τηρήθηκε το προαπαιτούμενο, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2012 για την κάλυψη ελλείμματος 9 δισ. ευρώ.
Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γιώργος Παπαστάμκος, χαρακτήρισε «αδιανόητο» να εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ασυνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της, «ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία θεσμικά της όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλούν με κάθε ευκαιρία κράτη και κυβερνήσεις για την ασυνέπειά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε.».
«Το αδιέξοδο για τον Προϋπολογισμό του 2012 συνιστά προάγγελο των διαπραγματεύσεων για τον Προϋπολογισμό του 2013, αλλά και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε εκ νέου χθες αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών με αποδέκτες τους άλλους θεσμικούς εταίρους του», πρόσθεσε ο κ. Παπαστάμκος.
.skai gr
14/11/12
----
- Αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις Ευρωβουλής-Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ευρωβουλής και Συμβουλίου αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ χθες (13 Νοεμβρίου), όταν οι ευρωβουλευτές εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα που θα αφιερωθεί για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, απέσυρε την ομάδα του από τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις. Ο γερμανός ανακοίνωσε την κίνηση αυτή σε δήλωση, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια δαπανών της ΕΕ το 2013.
«Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε θα παραβρεθούν στη συνάντηση με το Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2013 που έχει προγραμματιστεί για απόψε, διότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους (2012). Αυτά τα κονδύλια χρειάζονται στην ΕΕ για να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις, πχ να πληρώσει τους λογαριασμούς για τα αγαθά και τις υπηρεσίες», είπε ο γερμανός.
Σε μια άλλη δήλωση, ο Alain Lamassoure, πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Ευρωβουλής, είπε ότι δεδομένης της «τωρινής αδυναμίας των κρατών μελών να επιλύσουν το πρόβλημα του εκκρεμούς ισολογισμού του προϋπολογισμού για το 2012, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις».
Τα ταμεία της ΕΕ άδειασαν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012 σε προγράμματα που αφορούν πολιτικές προτεραιότητας όπως η εκπαίδευση, οι νέοι και η έρευνα. Στις 23 Οκτωβρίου η Κομισιόν κατέθεσε διορθωτικό προϋπολογισμό που απαιτούσε περαιτέρω εισφορές από τα κράτη μέλη για τον προϋπολογισμό του 2012, περίπου 9δις €.
Ο Schultz επιμένει ότι τα 9δις € δεν πρέπει καν να αποτελούν ζήτημα προς συζήτηση.
Τώρα η Κομισιόν πρέπει να κάνει εκ νέου πρόταση και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναξεκινήσουν. Εάν δεν υπάρξει πάλι συμφωνία, θα τεθούν σε ισχύ διαδικασίες του κατ’ επείγοντος σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ θα μπορεί να δαπανά 1/12 μηνιαίως του προϋπολογισμού αυτού του έτους.
Το Κοινοβούλιο εμπλέκεται ως συν-νομοθέτης για τα 65 νομοθετικά κείμενα, που θα αποτελέσουν τη νομική βάση του νέου προϋπολογισμού. Ωστόσο, αναφορικά με τα συγκεκριμένα νούμερα για κάθε κατηγορία και υποκατηγορία, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την πλήρη αρμοδιότητα να αποφασίσουν.
Ο Schulz υπέρ των χωρών της Συνοχής
Ο Schulz χθες φιλοξένησε μια συνάντηση με ηγέτες από 16 ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την «περιφερειακή πολιτική» της ΕΕ, μια πολιτική που έχει ως στόχο να διανείμει κονδύλια στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ και να στηρίξει την οικονομική τους ανάπτυξη.
Στη συνάντηση των «Φίλων της Συνοχής» παρευρέθησαν οι αρχηγοί Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Εσθονίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Ισπανίας.
Ο Schulz τόνισε ότι ενώ η ιδέα μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ίσως είναι διάσημη σε κάποιες χώρες, θα μπορούσε να αποβεί αντιπαραγωγική για την προώθηση της οικονομίας και της απασχόλησης.
Οι δύο συνδιοργανωτές της συνάντησης, ο πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk και ο πορτογάλος ομόλογός του Pedro Passos Coelho, τόνισαν ότι η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει οικονομικά τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, μπορεί να καταστεί η καλύτερη πολιτική σε καιρούς κρίσης εάν πάει χέρι χέρι με τις καλύτερες δαπάνες.
-
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:
«Τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για Ανάπτυξη. Συναντήθηκα εδώ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες από άλλες χώρες που παίρνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ταμεία Συνοχής. Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια.
.euractiv.gr
14/11/12
No comments:
Post a Comment
Only News