Monday, September 10, 2012

«Σκούπα» σ’ ένα ρέμα - εστία μόλυνσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ζούσαν ανάμεσά μας. Στο κέντρο της πόλης. Σε παράγκες και παραπήγματα με ακαθαρσίες και σκουπίδια, στοιβάζοντας τα όνειρά τους στα ανακυκλώσιμα υλικά που ψάρευαν στους κάδους απορριμμάτων. Ανθρωποι και ποντίκια. Μέσα σε ένα ρέμα. Δίπλα και ανάμεσα από το Πανεπιστήμιο, το Καυτατζόγλειο, τη ΔΕΘ όπου σήμερα ανάβουν τα φώτα της 77ης διοργάνωσης.
Η προχθεσινή επιχείρηση «σκούπα» στο ρέμα της Εκθεσης, των Χορτατζήδων ή Λύτρα στην περιοχή της Δόξας από συνεργεία του δήμου για την κατεδάφιση των χαμόσπιτων, αποκάλυψε το μέγεθος της χαίνουσας πληγής και της αδιαφορίας: την άλλη Ελλάδα με τους υποβαθμισμένους βιότοπους, τα μπαζωμένα ρέματα, τις αυθαιρεσίες, τη φτώχεια, την ανεξέλεγκτη δράση αθίγγανων και λαθρομεταναστών (κυρίως Βουλγάρων και Αλβανών) που μετέτρεψαν έναν δημόσιο ανοιχτό χώρο, σε χωματερή και καταφύγιο παράνομης δράσης.
Το ρέμα της Δόξας, το «Μπανγκλαντές της Θεσσαλονίκης», όπως το αποκαλεί ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους. Παρά τις επιστολές τους προς τις αρμόδιες αρχές για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, δεν έχουν γίνει ποτέ παρεμβάσεις εξυγίανσης, πόσω μάλλον σχεδιασμοί για την περιβαλλοντική του διαχείριση. Η γραφειοκρατία είχε οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη. «Η προηγούμενη διοίκηση θεωρώντας ότι τα ρέματα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ Παγίων είχε σηκώσει τα χέρια. Μια λανθασμένη αντίληψη, καθώς σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΕΥΑΘ Παγίων, τα ρέματα, χαρακτηρισμένα ως χώροι πρασίνου, ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» εξηγεί ο κ. Κουράκης.
Η επιχείρηση της Δόξας, άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδιασμού με έργα εξυγίανσης και ανάπλασης όσων ρεμάτων έχουν απομείνει στο ανάγλυφο της πόλης. «Είναι πολύτιμοι πνεύμονες, πολλοί συνδέονται με το Σέιχ Σου και αποτελούν φυσικές διεξόδους προς τη θάλασσα. Είναι τόποι που χρειάζονται οικολογική αναβάθμιση, διασφάλιση από την περαιτέρω καταπάτηση και ανάπλαση, για να κερδίσουμε αυτό που λείπει - δημοσίους ανοιχτούς και πράσινους χώρους», αναφέρει ο κ. Κουράκης.
Από το 1982 δουλεύει πάνω στα ρέματα το Πανεπιστήμιο. Το εργαστήριο σχεδιασμού αστικών υπαίθριων χώρων του τμήματος αρχιτεκτόνων με το οποίο θα συνεργαστεί ο δήμος, διαθέτει ολοκληρωμένες μελέτες αναπλάσεων για τα ρέματα της περιφερειακής τάφρου, Λύτρας, Κωνσταντινίδη ή Υφανέτ, Ανω Τούμπας (Πολυγνώτου), Πανεπιστημίου (Εκθεσης), Κυβερνείου, Ντεπώ, Δενδροποτάμου, Ξηροπόταμου και Ασημάκη.
Σήμερα, οι χώροι αυτοί συνιστούν ένα αδιαμόρφωτο και υποβαθμισμένο περιβάλλον, εξηγεί η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου Μαίρη Ανανιάδου-Τζημοπούλου. Επί τριάντα και πλέον χρόνια καταστρέφονται από την ανοικοδόμηση, στοιχειώδη έργα υποδομής (αγωγούς αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων), οικοπεδοποιήσεις, μπαζώματα, διανοίξεις δρόμων, επιχωματώσεις και αυθαίρετες κατασκευές. «Οριακά είναι τα περιθώρια σήμερα, υπογραμμίζει η κ. Τζημοπούλου. Δεν δικαιολογείται άλλο η υποκριτική ή η άγνοια και η τεχνοκρατική άποψη περί ενταφιασμού των ρεμάτων. Η περιβαλλοντική διαχείρισή τους δεν εξαντλείται μόνο στα αντιπλημμυρικά - υδραυλικά έργα, αλλά και στην αρχιτεκτονική του αστικού τοπίου, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Διεθνώς πια, πράσινοι χώροι που είχαν κλείσει από μεγάλα τεχνικά έργα επανακτώνται όπως στη Σεούλ όπου άνοιξαν και πάλι το μεγαλύτερο ρέμα της πόλης. Η παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ένα καλό ξεκίνημα».
Της Γιωτας Μυρτσιωτη
news.kathimerini.gr
8/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin