Wednesday, September 05, 2012

Πιθανό παγκόσμιο σοκ από τις τιμές των τροφίμων

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2010 υποχώρησε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μια εξέλιξη που αφήνει περιθώρια στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες να συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης με πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΟΟΣΑ, οι τιμές καταναλωτή στις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού αυξήθηκαν κατά 1,9% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 2% του προηγούμενου μήνα.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες -και κυρίως στη Νότια Αφρική, αλλά και σε Κίνα και Ινδία. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες αφήνει στις κεντρικές τράπεζες περιθώρια για μείωση των επιτοκίων ή λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ και ο πληθωρισμός -με βάση τις τιμές τροφίμων- υποχώρησε από 2,8% τον Ιούνιο στο 2,3% τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη άνοδος στις διεθνείς τιμές τροφίμων -λόγω της καταστροφικής ξηρασίας που καταστρέφει τις σοδειές σε ΗΠΑ αλλά και Ρωσία- εγκυμονεί τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων. Οι υπηρεσίες τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν χθες έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες για ταχεία και συντονισμένη δράση, ώστε να αποφευχθεί ένα σοκ λόγω της ανόδου των τιμών στα τρόφιμα, που θα πλήξει τους επόμενους μήνες δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας επισιτιστικής κρίσης, ανάλογης με την κρίση του 2008, έχουν κλιμακωθεί, καθώς η ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οδήγησε τις τιμές των σιτηρών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με το δείκτη τιμών τροφίμων του FAO να ενισχύεται κατά 6% τον Ιούλιο.
Σε κοινή ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), απευθύνεται έκκληση για την ανάληψη δράσης, ώστε να αποφευχθεί μια νέα επισιτιστική κρίση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, καθώς και το μακροπρόθεσμο ζήτημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, σε μια εποχή αυξημένης ζήτησης, αύξησης του πληθυσμού και κλιματικών αλλαγών.
FAO, WFP και IFAD προειδοποιούν ότι ο κόσμος είναι ευάλωτος σε πιθανό σοκ από τις υψηλές τιμές τροφίμων, καθώς η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων για διατροφή, ζωοτροφές και παραγωγή καυσίμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κίνδυνος για νέο σοκ προέρχεται από το γεγονός ότι είναι μικρός ο αριθμός των χωρών με μεγάλη παραγωγή βασικών ειδών διατροφής, και όταν οι καλλιέργειές τους υφίστανται ζημιές, επηρεάζεται σχεδόν το σύνολο της αγοράς αγροτικών εμπορευμάτων.
Οι υπηρεσίες τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση σταθερής παραγωγής τροφίμων σε φτωχές χώρες. Παράλληλα, θα πρέπει να διευθετηθεί και το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των τροφίμων πετιέται ή μένει ανεκμετάλλευτο.
Ραγδαία αύξηση
Η παρατεταμένη ξηρασία στη διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσε ζημίες στις σοδειές ανά τον κόσμο, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των τιμών καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας και εγείροντας ανησυχίες για επανάληψη της επισιτιστικής κρίσης του 2008. Τέτοια όμως προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν μέσω άμεσης και συντονισμένης διεθνούς δράσης, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι FAO, WFP και IFAD.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς τιμές τροφίμων σημείωσαν άνοδο 10% τον Ιούλιο, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ, αλλά και παρόμοιων συνθηκών σε Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν.
Το ρωσικό ινστιτούτο SovEcon αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη ρωσική σοδειά σιταριού, στους 38 εκατ. μετρικούς τόνους. 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012  
----

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin