Sunday, September 16, 2012

Πόσο κοστίζει πραγματικά το ρεύμα;

Νέες γερμανικές έρευνες που βάζουν στο μικροσκόπιο το συνολικό κόστος των διαφορετικών τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα για την παραγωγή ρεύματος, καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Fraunhofer η αιολική ενέργεια συγκαταλέγεται στις πιο φθηνές πηγές παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο μια κιλοβατώρα κοστίζει 7 σεντ. Αισθητή μείωση παρουσιάζει στο μεταξύ και η ηλιακή ενέργεια λόγω της πτώσης στις τιμές των συλλεκτών. Νέες ηλιακές εγκαταστάσεις στην κεντρική και νότια Ευρώπη παράγουν ρεύμα που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 14 σεντ ανά κιλοβατώρα ενώ στα ηλιακά πάρκα η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 10 σεντ.


Στον αντίποδα η ενέργεια που παράγεται σε νέες εγκαταστάσεις άνθρακα ή σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι πολύ πιο ακριβή, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη το περιβαλλοντικό κόστος το οποίο δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα στην τιμή και το οποίο «πληρώνουν» όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι καταναλωτές.


Πανάκριβη η πυρηνική ενέργεια


Η αιολική ενέργεια είναι η πιο φθηνή
Έτσι και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά κόστη, ακόμη και σε βάρος του κλίματος, το ρεύμα που παράγεται σε μια νέα μονάδα άνθρακα στην Ευρώπη κοστίζει 15 σεντ ανά κιλοβατώρα. Το κόστος είναι δηλαδή διπλάσιο σε σχέση με την αιολική ενέργεια. Η ενέργεια που προέρχεται από πυρηνικές εγκαταστάσεις κοστίζει μάλιστα συνολικά 31 σεντ ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος που η τιμή της πυρηνικής ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη στη βάση των νέων υπολογισμών είναι το απρόβλεπτο κόστος ενδεχόμενων πυρηνικών ατυχημάτων, εξηγεί ο Κλάους Μούσεν από την γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος:

«Εάν τα κόστη αυτά έπρεπε να καλυφτούν από τους καταναλωτές μέσω ενός συστήματος ασφάλισης, τότε η ενέργεια αυτή θα γίνονταν τόσο ακριβή που δεν θα μπορούσε να την πληρώσει πλέον κανείς».


Η ειδικός σε θέματα ενέργειας Σβάντγε Κιούχλερ συμπληρώνει:


«Ένα μεγάλο μέρος του κόστους που προκαλεί η συμβατική ενέργεια δεν αποτυπώνεται στις σημερινές τιμές του ρεύματος. Υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα αλλά και κίνδυνοι που ‘πληρώνει’ η κοινωνία. Στις ανανεώσιμες πηγές αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους είναι ήδη εμφανές».


Το ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικώς πιο συμφέρουσες επιβεβαιώνει και ένας ακόμη αριθμός. Από τη χρήση των εναλλακτικών πηγών η Γερμανία μείωσε μόνον πέρσι τις εισαγωγές ενέργειας κατά 9 δις ευρώ.



Gero Rueter / Κώστας Συμεωνίδης


Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

DEUTSCHE WELLE
16/9/12 
---------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin