Thursday, September 06, 2012

Μάχη Δαυίδ-Γολιάθ για τα κέρδη στην ενέργεια

Σε μία από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα αναδεικνύεται ο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2007 προκειμένου να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, οι ρυθμίσεις της Οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ ανήλθαν σε 45,3 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του  2012.   Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς ο ΔΕΣΦΑ σημείωσε αύξηση της τάξης του 12,3%, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Σημειώνεται ότι το 2011 ο ΔΕΣΦΑ πραγματοποίησε καθαρά κέρδη –αφαιρουμένων των φόρων-  ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 150% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010.
Πάντως όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2012 παρά την κρίση, ο τομέας της ενέργειας έδειξε θετικό πρόσημο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που έχουν κύριο μέτοχο τον Όμιλο Λάτση και  δεύτερο το Ελληνικό Δημόσιο, κατέγραψαν καθαρά κέρδη 44 εκατομμύρια ευρώ παρά τις ζημίες του A τριμήνου. 
Η Motor Oil (της οικογένειας Βαρδινογιάννη) σημείωσε πτώση από το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς και κατέγραψε κέρδη 27,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η κρατική ΔΕΗ, η δημόσια εικόνα της οποίας επλήγη ιδιαίτερα από τα χαράτσια στους λογαριασμούς των καταναλωτών, σημείωσε κέρδη 19 εκατομμύρια ευρώ (έναντι των 130 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς) ενώ οι μισθοί  για το πρώτο εξάμηνο της χρονιά, κόστισαν στην επιχείρηση 93 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011.
Ο συνολικός τζίρος στον Όμιλο Μυτιληναίου παρέμεινε σχεδόν στα ίδια με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, και τα καθαρά κέρδη ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ.
Μέλλον στο Φυσικό Αέριο
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες με ταυτόχρονη μείωση της εγχώριας παραγωγής, όπως εξηγούσε τον περασμένο Ιούλιο στην ΕurActiv.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γ.Παπαρσένος.     
Αναφερόμενος στην στρατηγική του ΔΕΣΦΑ είπε οτι «Το γεγονός αυτό θα αυξήσει τις ανάγκες για εισαγωγή φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μέσω αγωγών, είτε με την μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Στον χώρο της Ελλάδας και της Βαλκανικής, τη συγκεκριμένη στιγμή, ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζεται και για τις δύο περιπτώσεις (α) αυξάνοντας την δυναμικότητα των δύο εισόδων φυσικού αερίου μέσω αγωγών στη χώρα με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία συμπιεστή φυσικού αερίου, στην Νέα Μεσήμβρια της Θεσσαλονίκης, (β) αναβαθμίζοντας την τρίτη είσοδο φυσικού αερίου στη χώρα, δηλαδή τον σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, με την αύξηση της ικανότητάς του σε αποθήκευση και σε αεριοποίηση υφα, (γ) αυξάνοντας την ικανότητα ανάστροφης φυσικής ή εικονικής ροής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία».
EurActiv.gr    

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin